Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Виготовлення виробів інтер'єрного призначення у техніці ниткової графіки

НАРОДНА ОСВІТА

Виготовлення виробів інтер'єрного призначення у техніці ниткової графіки

Поговоримо...

Які техніки виготовлення виробів для оздоблення інтер'єру ти знаєш?

Які конструкційні матеріали застосовують для виготовлення виробів інтер'єрного призначення?

 

Здавалося б, що може бути спільного між дошками, цвяхами і різнокольоровими нитками? А спільне є, і називається воно «ниткова графіка». Ниткова графіка - це вельми оригінальний і захоплюючий вид декоративно-ужиткового мистецтва, який відомий близько 400 років. Для цього рукоділля використовують поверхню з цвяхами, між якими натягують нитки, що дає можливість створювати дуже химерні картини.

Ниткова графіка (зображення ниткою, нитковий дизайн, ниткографія, ізоиитка) - техніка отримання об’ємного зображення нитками, які натягують у визначеному порядку між вбитими у тверду поверхню цвяхами в певній послідовності, а також вишивка на картоні.

Сучасні матеріали дозволяють отримувати ефектні вироби. Ниткова графіка добре гармонує з аплікацією, малюнком та бісероплетінням.

 

Може застосовуватися для створення художніх панно, картин. Інтер’єр, прикрашений таким чином, стане неповторним, адже роботи виконують вручну, і двох однакових просто не знайти.

Технікою ниткової графіки виконують зображення не тільки па картоні, фанері, тканині або компакт-дисках, а й безпосередньо на стінах кімнати.

Для виконання робіт в техніці ниткової графіки необхідно мати тверду основу, нитки та інструмент для роботи.

Використовуй дошку, якщо будеш набивати цвяхи, та картон (кольоровий або білий), якщо вишиватимеш нитками. Можна вишивати по шкірі, шліфувальному чи оксамитовому паперу. Оскільки напір, на відміну від тканини, пепластичний, необхідно працювати обережно, уникаючи розриву. Можна використовувати шпалери, шматочки тканини, пакувального матеріалу, сітку, наклеюючи їх на картон.

Нитки є основним елементом картини. Для вишивання можна використовувати різноманітні не дуже товсті нитки (швейні, муліне, ірис, шовкові та ін.)

Для роботи необхідно мати олівець, лінійку, циркуль, шило або булавку з головкою на кінці для проколювання точок, голку з великим вушком (номер голки залежить від товщини картону і ниток, а також відстані між точками), підкладку із цупкого матеріалу, ножиці.

Закріплення нитки на початку та « кінці роботи здійснюй з виворітного боку, де ЇЇ не буде видно (зворот можна заклеїти папером), — зав’яжи вузлики або підклей кінець клеєм ПВА чи скотчем.

Навчитися заповнювати кут простіше, ніж коло, тож почни з нього.

Прошивання кута

1. Накрссли на виворітному боці картону будь-який кут.

2. Поділи кожну сторону кута на рівну кількість однакових відрізків.

 

Товщина голки чи шила для проколювання отворів повинна відповідати товщині нитки, щоб отвори не просвічували.

 

Основні прийоми ниткової графіки:

заповнення кута; заповнення кола; заповнення дуги.

 

3. На виворітному боці олівцем познач кожну точку, надавши їй номер: вершина кута - т. 1; на нижньому боці кута наступна точка після т. 1 - т. 2, а потім т. З, 4 і так до т. 9. На верхньому боці кута крайня точка - т. 1. потім т. 2, 3 і так до т. 8.

Нумерація точок на верхньому боці - від краю до вершини, на нижньому боці - від вершини кута до краю.

 

4. Зроби проколи в усіх точках.

5. Всили нитку в голку і зроби вузлик.

6. На виворітному боці своєї роботи знайди точку 1 на верхній стороні кута (крайня верхня). Вколи голку в дірочку, яка відповідає точці 1 з виворітного боку, і протягни нитку до упору. Вколи голку в дірочку на нижній стороні кута в точці 1 (вершина) і зроби стібок між точками 1 і 1 на лицьовому боці. По виворітному боці зроби короткий стібок між точками 1 і 2 на нижній стороні кута. По лицьовомуг боці зроби великий стібок між точками 2 і 2 па різних сторонах кута. Зроби короткий стібок па виворітному боці між точками 2 і 3 на тій самій стороні кута, де ти зараз знаходишся, і так далі до стібка між точками 8 та 8 на лицьовому боці кута, потім у точку 1 (вершина) - і по лицьовому' боці - стібок між точками 1 і 9.

На виворітному боці виробу розміщуються короткі сгібки між сусідніми точками вздовж сторін кута, а на лицьовому - довгі стібки між точками з однаковими номерами на різних сторонах кута. Якщо це так, то робота виконана правильно.

Нумерація кожної точки на сторонах кута зручна на першому' етапі роботи, оскільки дозволяє швидше засвоїти прошивання кутів. Але вона дуже громіздка, тому' надалі па схемах прошивання використовуй спрощену' нумерацію, де цифри вказують послідовність вколювання голки в дірочки.

Після прошивання гострих та прямих кутів спробуй скласти композиції з кутів, які мають спільну сторону, або виконай чотирикутні та восьмикутні зірки.

Засвоївши заповнення кутів, ти вже можеш виконувати різні цікаві роботи.

Прошивання кола

 

1. На виворітному боці картону но трафарету або циркулем иакресли коло.

2. Розділи його на 16 рівних частин (чотири рази навпіл).

3. Поклавши картон на пінопласт, шилом проколи отвори по розмітці.

4. Стрілкою вкажи напрямок прошивання та пронумеруй отвори.

5. Всили нитку в голку та зроби вузлик.

6. Введи голку з ниткою в точку 1 і заповни коло за схемою: стібок між точками 1 і 5 по лицьовому боці, но виворітному боці стібок між точками 5 і 6, великий стібок між точками 6 і 2 по лицьовому боку, далі но виворітному боку стібок між точками 2 і 3, потім но лицьовому великий стібок між точками 3 і 7, по виворітному - стібок між точками 7 і 8. по лицьовому боку великий стібок між точками 8 і 4 і т. д.

 

Якщо завдання виконано правильно, на лицьовому боці виробу малюнок нагадує зірку, а па виворітному - повторює обвід кола.

Одне й тс ж коло можна заповнити стійками різної довжини. Чим довший стійок, тим більш заповненим виходить коло. Кола, так як і кути, можна прошивати нитками одного кольору, а можна різного.

 

Овали, спіралі, завитки та дуги прошивають за тими ж правилами, що й кола. Для виробів із складною структурою можна використовувати фігури, утворені неповним прошиванням кіл та овалів (наприклад, пелюстки квітки).

 

 

Для прошивання намалюй дугу з виворітного боку картону, поділи її па рівні відрізки. Довжина стібків, якими прошивається дуга, повинна бути менша половини дуги. Дуги використовуються для зображення снігових заметів, хмарок, хвиль.

У прошиванні складних композицій не обійтися і без прямих ліній. Пряма лінія прошивається одним великим стібком, якщо в майбутньому робота буде закрита склом або заламінована. На закладках, листівках пряму лінію потрібно розбивати на невеликі відрізки і прошивати їх короткими Споками, оскільки довгий стібок швидко обірветься. У вишивці цей шов називають «вперед голкою». Прошивши в одному напрямі, ти отримаєш штрихову лінію; прошивши в зворотному напрямку заповниш проміжки. Таким же способом прошивають стебла рослин, вусики тварин, ланки курчат.

Прошивання прямих ліній

Практична робота

ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБІВ ТЕХНІКОЮ НИТКОВОЇ ГРАФІКИ

Матеріали та інструменти: ножиці, голки, нитки, картон, фурнітура для оздоблення.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Підготуй картон потрібного розміру, форми (квадратної, прямокутної, трикутної, фігурної тощо) і кольору.

3. Накресли рамку па виворітному боці картону, відступаючи не менше 1 см від краю (щоб малюнок не потрапив близько до краю). Накресли малюнок на виворітному боці картону або виготов робочу копію.

5. Розрахуй малюнок, пронумеруй точки (якщо це необхідно).

6. Проколи точки.

7. Підбери нитки потрібних кольорів для вишивання картини.

8. Виший но точках, використовуючи принцип заповнення кута, кола та їх комбінацій.

9. Оформи виворітний бік (заклей білим папером).

10. Якщо виготовляла картину або панно, то зроби обрамлення.

11. Проведи оцінювання власної роботи.

12. Прибери робоче місце.

13. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Що таке ииткографія?

2. Які інструменти та матеріали необхідні для виготовлення виробів?

3. Поясни прийоми заповнення кута та кола.

Творче завдання на вибір

Користуючись інформаційними джерелами, обери схеми для виготовлення виробів технікою «ниткова графіка» або намалюй сама. Створи власний каталог.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Як зробити картину з ниток і цвяхів

Інструменти та матеріали: підставка (будь-яка дерев’яна поверхня, фанера, стіна або коркова дошка), нитки, ножиці, цвяхи, молоток.

Коркова дошка легка і не потребує молотка, але якщо її немає, цвяхи забивай у дерев'яну поверхню (попередньо її можна розфарбувати). Також заздалегідь подбай про те, як готова картина буде кріпитися до стіни.

Зроби малюнок або напиши слово на підставці та прибий по контуру цвяхи для натягування на них нитки.

 

Насамперед, закріпи нитку, зав'язавши її міцним вузликом на першому цвяху.

Далі, з невеликим натягом, зачепи нитку за наступний цвях у хаотичному порядку або за придуманою схемою. Як бачиш, усе просто, а сам процес настільки захоплює, що не хочеться зупинятися.

Що» картина була барвистою, використовуй нитки різних кольорів. Можна попередньо зробити з них довгу різнобарвну нитку. У результаті отримаєш гарне й оригінальне панно.

Схеми для виготовлення виробів технікою ниткової графіки

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:25, Переглядів: 11110