Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Український колорит у сучасному інтер'єрі

НАРОДНА ОСВІТА

Український колорит у сучасному інтер'єрі

Поговоримо...

Як можна оздобити інтер'єр квартири? Що таке етнічні мотиви в сучасному оформленні інтер'єру?

Які мотиви оформлення інтер'єру актуальні сьогодні?

 

Які традиційні види народного мистецтва та ремесла розвиваються у твоєму місті, селі, районі? Як їх можна використати в дизайні інтер'єру?

 

Психологи стверджують, що, звернувшись до народних джерел, ми почуваємося впевненіше та оптимістичніше. Усвідомлюючи свою належність до великого народу, ми зміцнюємо зв’язок із минулими поколіннями та отримуємо від них сили для творення майбутнього. Тож користуймося цим скарбом! Твори народного декоративно-ужиткового мистецтва допоможуть нам створити в оселях особливий затишок, теплу і привітну атмосферу.

 

Стародавні техніки в інтер'єрі

В оздобленні сучасного предметного середовища широко використовують стародавні техніки, зокрема: різьблення по дереву і каменю, ткацтво, вишивку, килимарство, настінний живопис, декоративний розпис, лозоплетіння і соломоплетіння, гончарство, кераміку, художню обробку металу, вироби з паперу. Розповімо про деякі з них детальніше.

Цікавий і самобутній вид національного мистецтва - набійка (вибійка, вибиванка, мальованка, друко-ваниця, димка). Це тканина з нанесеним вручну візерунком. Спершу вирізали на дошці плоский орнамент,

 

 

 

змащували фарбою і набивали па полотно. Так оздоблювали предмети хатнього побуту (скатертини, рушники, постільну білизну) та одяг.

У сучасному інтер’єрі набійку застосовують на текстильних шпалерах, постільній білизні, скатертинах.

Здавна популярні в народній творчості витинанки вирізані ножицями, пожсм із паперу або витесані сокирою з деревини чи іігтпих матеріалів ажурні або силуетні зображення, сюжетні та орнаментальні композиції. Ними оздоблювали печі, стіни й вікна, прикрашали мисники і сам посуд. Нині техніка виготовлення витинанок знову входить в моду, сучасні майстри розвивають старовшпй народні традиції, знаходять їм нове застосування.

Настінним розписом прикрашали свої хати ще наші далекі предки. Ці традиції збереглися й розвинулися в паїп час. Особливо знаменитим є ІІетриківський розпис мистецтво, що сформувалося наприкінці XIX ст., сьогодні набуває нових рис і світової слави. Його широко використовують в оформленні інтер’єру, предметів побуту та сувенірів.

У вересні 2012 р. представники Національного реєстру рекордів і Книги рекордів України зафіксували нове досягнення. У центрі селища Петриківка створили найдовший у світі орнаментальний розпис ручної роботи на бетонному паркані -довжиною 120 метрів та завширшки 80 сантиметрів. Цей витвір належить до екстер'єру- зовнішнього оформлення споруди.

 

 

Різножанрове українське народне мистецтво здобуває світове визнання. У 2013 р. до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було включено «Петриківський розпис - українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХІ ст.». А до національного Переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини України нині внесено шість елементів: Опішнянська кераміка, Косівська мальована кераміка, Кролевецькі ткані рушники, Культура хліба (Хлібна культура і традиції), Петриківський розпис, Козацькі пісні Дніпропетровщини. Цей перелік щороку поповнюватиметься.

 

Українська символіка в інтер'єрі

 

Народними символами України здавна є калина і дуб, червоні маки і сині волошки, чорнобривці і мальви, соняшник і барвінок, житнє і пшеничне колосся, дерево роду, візерунки на писанках і вишиванках та багато інших.

Символом дівування, дівочої долі й краси є вінок. Сьогодні цс елемент не тільки дівочого вбрання, а й декору інтер’єру. Вінком зі штучних чи засушених квітів прикрашають сучасні оселі. Символом врожаю, добробуту в господі є обжинковий вінок, сплетений зі стебел жита, проса, пшениці та всякої пашниці. А на Новий рік та Різдво плетуть вінки із соснових, ялинових гілок, оздоблюють їх кетягами калини, стрічками та іграшками з українським орнаментом.

Українську світлицю неможливо уявити без вишитих і тканих рушників. їх вивішують над іконами

і портретами родичів, ними прикрашають вікна, стіни, двері. Адже смуга полотна має символічне значення дороги, щасливої долі. А коли на ній виткані чи вишиті зпаки-обереги захисна сила її збільшується стократ.

 

Сьогодні орнаментальними мотивами вишивок оздоблюють не тільки ткані вироби, а й меблі, розписують ними стіни, викладають мозаїку, різьблять па дереві та металі.

Для створення українського інтер'єру в оселі використовують автентичні (або осучаснені) меблі та предмети побуту.

Лави та скрині. Колись вони були незамінними меблями на них сиділи, спали, використовували як шафи чи полиці. У сучасному інтер’єрі воіпі теж доречні, ста-ігуть окрасою і родзинкою навіть міської квартири.

Саме українська вишиванка надихнула дизайнера Ярослава Таланта створити унікальну серію меблів зі штучного каменю в національному стилі. Вишивка на меблях справжнісінька - канатом по каменю. Вони потрапили в Книгу рекордів Гїннеса України за рекордні 164 000 отворів і 14 000 метрів канатів, використаних у оздобленні.

 

 

Доріжки. Уявити українську хату без смугастих, яскравих, витканих господинею або її дочками доріжок, просто неможливо. Вони створюють особливий затишок.

Ліжник. А хіба може існувати гуцульська чи бойківська хата без ліжника? Цей вовняний, узорно-тканий виріб із довгим пухнастим ворсом має обрядове, інтср’єрнс, господарсько призначення, може служити покривалом па ліжко, килимом па стіну чи підлогу. У Карпатах існує повір’я, що ліжник привертає до хати добро, тому його стелять під поги молодятам на весіллі разом із рушником.

Колір в інтер'єрі

Національний колорит в інтер’єрі відтворюють також за допомогою кольору.

Традиційним є поєднання чорного і червоного. У вірші Дмитра Павличка читаємо: «червоне - то любов, а чорне то журба». А вчсиі-народозиавці пояснюють: червоне - то сонце, вогонь, а чорне - земля-годуваль-ниця.

Тисячоліттями вважалися свящсшпіми кольори нашого державного прапора: жовтий і синій. Жовтий цс колір сонця, жита-пшеииці, синій колір води, безхмар-пого псба, миру. А який колір отримаємо, змішавши синій і жовтий? Звісно зелений, колір життя. Ось ми й переконалися, що в синьо-жовтому прапорі закодована символіка трійці: вогонь - вода життя.

Поєднаїпія жовтого (теплого, активного) і синього (холодного, умиротвореного) кольорів є гармонійним, позитивно впливає на людину, адже вони доповнюють один одного. Від них можна утворити безліч відтінків.

 

 

Кухня в українському стилі

В оздобленні інтер'єру кухні також можна втілити безліч ідей, почерпнутих із пародних традицій.

Передусім обіграють матеріали вони по можливості мають бути натуральними або подібними до натуральних за кольором і фактурою.

Кольорова гама кухні це колір дерева і глини, білий, червоний, чорний, зелений, синій та жовтий. Стіни кухні білі, світло-бежеві або голубуваті. їх іноді розписують рослинними мотивами чи геометричними орнаментами. У стінах роблять ніші, які заповнюють декоративними елементами.

Світильники також можна декорувати орнаментом.

Особлива увага умеблюванню. Головним атрибутом кухні є стіл. Його завжди найретельніше доглядали і прикрашали на свята, його цілували перед далекою дорогою і після повсрнеіпія додому. Стіл накривають вишитою скатсртипою (обрусом).

На кухні в українському стилі обов'язкові мисники, полиці з глиняним посудом або дскоративпими керамічними виробами, тарелями, горщиками, глечиками, макітрами. Прикрасять інтер’єр і дошки з мальоваїпім чи різьбленим орнаментом.

Сакральним місцем в українській кухні є піч-годувальииця, символ родинного вогнища. Її завжди тримали в чистоті, білили, розмальовували візерунками або

оздоблювали кахлями. Пам'ятаєш приказку: «Піч регоче - короваю хоче, а припічок усміхається - калачів дожидається!»? В сучасній квартирі піч доводиться замінювати імітацією, зробивши в стіні нішу в формі півкола з прикритою заслінкою, або встановлювати камін.

Які особливості має інтер'єр у твоєму регіоні?

 

 

Щоб гармонійно вписувалась в інтер'єр сучасна побутова техніка, на неї можна нанести розпис.

Ну й, звичайно, українська кухня не обходиться без вишитих рушників, серветок.

Обов'язковим на кухні є мішок добробуту, наповнений кукурудзою, горохом, квасолею (символами заможності), різними травами (символ довголіття), червоним перцем (чоловіче здоров'я) та насінням (сімейне щастя), дзвіночками (символ жіноцтва). Прикрашають кухню також солом'яними віниками з аплікаційними мотивами, що оздоблені стрічечками, сухоцвітами, колосками тощо.

Робимо своїми руками

Вироби з дерева, текстилю, вишиті скатертини, рушники, килими, кераміку й посуд, іграшки з традиційними народними символами-обсрсгами виготовляють професійні майстри, їх можна придбати в магазинах і на ярмарках, та важливо хоч деякі з них зробити власноруч, зігріти своїм теплом, відтворити місцевий, рідний колорит. Різноманітні елементи декору інтер’єру, фольклорні сувеніри можна виготовити на уроках трудового навчання.

Пропонуємо варіанти, які допоможуть тобі створити елементи українського інтер’єру вдома.

 

Лялька-оберіг («На щастя»)

Лялечка «На щастя» цс народна лялька-оберіг, маленька (від 5 до 15 см), із дуже довгою косою і піднятими до сопця рутками. Коса є символом жіночності, жіночої сили і краси, здоров'я, добробуту, довголіття. Вважається, якщо носити лялечку з собою, спілкуватися з нею, тебе супроводжуватиме успіх. радість і щастя. Ця крихітка може стати подругою, помічницею і розрадою. Адже поки ти розмовляєш з лялечкою. мігмо в о лі асоціюватимспі себе з малсіпжою дівчинкою, яку треба любити й плекати, хвалити й підтримувати.

 

Одягни ялинку у вишиванку

Ялинкові іграшки з елементами української вишивки оригінальпі, яскраві, а головне безпечні, бо не можуть розбитися. Для створення ялинкових прикрас потрібна різнокольорова тканина для вишивки, голка, нитки муліне, клаптики тканин, що пасують до вишитих елементів, сиптспон або інший матеріал для набиття, тасьма, стрічки, бісер.

Використай схеми традиційної української вишивки, з її символічним зиаченпям (наприклад, соїщя та води), а також схеми сучасного новорічного орнаменту.

Сонце та Вода - символічні знаки української вишивки. Comic часто зображують у вигляді восьмикутної зірки або квітки, а знак Води передають паралельїпіми хвилястими лініями, завитками, спіралями, схожими на вужа, що скрутився. Це дві стихії, що створили життя на землі, уособлюють материнську водну та батьківську со-пячну енергії.

Використовуючи ці схеми, можеш створювати не тільки м’які іграшки, а й плоскі та об’ємні ялинкові прикраси, вишиваючи па пластиковій канві, яка добре тримає форму. Багато цікавих схем можеш знайти самостій-по в мережі Інтсрнст.

Яскраво і сучасно виглядають вишиті великодні прикраси.

 

Практична робота

ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬКИ-ОБЕРЕГА («НА ЩАСТЯ»)

Матеріали та інструменти: 2 квадрати білої тканини

10x10 см; 2 квадрати кольорової тканини на черевички

3x3 см; кольорова тканина на спідничку 20x3,5 см; мереживо; білі та кольорові нитки; 2 стрічки для пояса і коси

25 ЗО см; льон для волосся; ножиці, голка.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Виготов ніжки. З одного шматка білої тканини зроби скрутку.

3. Одягни на ніжки черевички. Закріпи їх кольоровою ниткою.

4. Склади ніжки навпіл і намотай клубочок із льону. Він повинен бути дуже міцним і щільним.

5. З другого шматка білої тканини зроби тулуб лялечки. Для цього склади тканину трикутником і обмотай білою ниткою навколо шиї. З бічних хвостиків склади ручки, як показано на фото. Замотай ручки кольоровою ниткою в той спідниці. Білу тканину, що залишилась, підігни, щоб вийшла сорочка і стало видно ніжки.

6. Мереживо приший до низу спіднички. Потім призбери тканину для спідниці на довгу нитку.

7. Примотай спідницю кінцями нитки до тулуба ляльки максимально високо на грудях. Туго-туго закріпи.

8. Відокрем від льону 2 тоненькі прядочки. Однією з них перехопи льон посередині, зав’яжи вузлик, щоб не розпускався. Друга тоненька прядка знадобиться для закріплення волосся до шиї.

9. Сформуй шапочку, щоб не було залисин ззаду, і одягни її на голову ляльки. Розправ і закріпи другою тоненькою прядочкою льону навколо шиї. Ззаду зав'яжи на вузлик і вплети кінці в косу.

10. Туго заплети косу так, щоб вона сама почала закручуватися в кілечко. На кінці коси зав’яжи бантик.

 

11. Проводи оцінювання власної роботи.

12. Прибори робочо місце.

13. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

 

Запитання та завдання для повторення

1. Які ти знаєш варіанти дизайну домашнього простору в українському стилі?

2. Які особливості оздоблення та декору інтер'єру кухні в українському стилі?

3. До доречний український стиль?

4. Якими техніками декоративно-прикладного мистецтва можна виготовити вироби для оздоблення інтер'єру?

 

Творче завдання

Підбери цікаві ілюстрації (намалюй сама) за мотивами українських народних казок або творів українських письменників чи поетів для виготовлення панно. Обравши техніку, матеріали та інструменти, створи виріб за зразками.

 

Панно

Картина «І день, і ніч, і мить, і вічність...»

 

Якщо ти любиш виливати й малювати, можеш створити яскраве панно в українському стилі й оздобити ним оселю. Вишите зображення двох українських дівчат «Дівчини День» і «Дівчини Ніч»- плавно переходить у малюнок па фоні українського пейзажу.


Матеріали та інструменти: нитки муліне, схема для вишивки, тканина для вишивки, голка, ножиці, степлер, цупкий білий картон, акрилові фарби та контури,

пензлики, канцелярський ніж, клей «Момент»-.

Послідовність виготовлення

1. Створи ескіз виробу.

2. Виший за схемою постаті дівчат у техніці «косий хрестик» (схеми можеш знайти в Інтериеті).

3. Прикріпи за допомогою степлера вишиті картини до цупкого картону.

4. Візьми аркуш білого картону 70 х 60 см і обережно канцелярським ножем виріж отвори для вишитих картин згідно з ескізом.

5. Зафіксуй зі зворотного боку картини за допомогою клею, а з лицьового закрий вишивку поліетиленовою плівкою, щоб під час розмальовки не забруднити.

6. Розфарбуй акриловими фарбами всю вільну площу картону за ескізом.

7. За допомогою акрилових контурів підкресли виразність елементів розпису.

8. На зворотному боці прикріпи аркуш картону, трохи менший за розміром. На ньому зафіксуй кріплення для шнура, на якому картина висітиме па стіні.

Триптих <(Вечори на хуторі поблизу Диканьки»

 

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ Ляльки-мотанки

 

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:22, Переглядів: 7728