Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Предметне середовище. Поняття про дизайн, його стилі та тенденції розвитку

НАРОДНА ОСВІТА

Предметне середовище. Поняття про дизайн, його стилі та тенденції розвитку

Поговоримо...

Що таке дизайн і чому він такий актуальний сьогодні?

Як ти думаєш, у чому полягає професія дизайнера?

Які знання повинен мати дизайнер?

 

Простір, у якому ми живемо, наповнений предметами різноманітного призначення. Усі вони утворюють предметне середовище. Людина цілеспрямовано формує предметний простір залежно від своєї мети, бажань та уявлень, а одним із основних засобів такої цілеспрямованої трансформації в сучасну епоху є дизайн. Дизайн стосується всіх сфер нашого буття: одягу, оселі, архітектури, промислових виробів, меблів, автомобілів, книжок, реклами, озеленення ландшафтів, вулиць і т. д., - тобто всього, що оточує людину і над чим працював людський розум і руки.

Дизайн гармонійно поєднує два пачала: корисне (функціональне) і красиве (естетичне). Тобто кожна річ. кожен об’єкт, створені дизайнером, мають найповніше відповідати своєму призначешпо, бути зручними, легкими в користуванні та водночас красивими, приносити естетичне задоволення.

Дизайн (від англ, design - проектувати, креслити, задумувати, а також проект, план, рисунок) - це творча діяльність із проектування естетичних властивостей предметів і середовища, в якому живе людина.

 

Елементи дизайну частини або компоненти, які можна виділити в будь-якій

композиції або творі мистецтва. Вони формують структуру твору і можуть нести

безліч різних ідей. Елементами дизайну є: крапка, лінія, форма (фігура), рух,

колір, візерунок, текстура, простір, шрифт тощо.

Історична довідка

• Ще первісна людина намагалася зробити свої кам’яні чи кістяні знаряддя праці, одяг і житло не тільки зручними, а й привабливими, прикрашала їх візерунками, хоча, звичайно ж, слова «дизайнер» пс знала.

• Слово design у країнах Європи почали вживати в XVI ст. Італійський вислів disegno intcro означав народжену в художника і натхненну Богом ідею концепцію твору мистецтва.

• У Британії Оксфордський словник 1588 р. так тлумачив цс слово: «задуманий людиною плап або схема чогось, що буде реалізовано, перший начерк майбут-іпюго твору мистецтва».

• Середина XIX ст. дизайн як проектно-мистецька, конструкторська діяльність розвивається у тісному зв’язку з бурхливим зростанням індустріального виробництва. У 1849 р. в Англії вийшов пертий у світі журнал, який мав у назві слово «дизайн», «Journal of Design», заснований державним діячем, художником-проектувальником сером Генрі Коулом.

 

• Кінець XIX ст. - новий поштовх у розвитку дизайну завдяки англійському «Руху мистецтв і ремесел», очоленому Вільямом Моррісом, коли були сформовані осповні положепня теорії і творчі принципи дизайну, що вплинули на школи та напрями пізніших років.

• Початок XX ст. - художників почали запрошувати на промислові виробництва, й вони отримали можливість формувати фірмовий стиль підприємств.

• 3 1920-х років у Німеччині з’являються перші школи дизайну та дипломовані фахівці. З 1930-х років у Європі відбувається становлення дизайну як професії, художньо-промислової діяльності, і його реальне входження у виробництво та торгівлю.

• Дизайн сьогодні цс провідна технологія у створенні будь-яких речей і середовищ: від будинків, міських кварталів, літаків, автомобілів до модельного одягу, побутових приладів та письмового приладдя.

 

У 1919 році у Німеччині було створено художньо-промислову школу, яка отримала назву «Баухауз» (що в перекладі з німецької буквально означає «Будівельний дім»). Створення «Баухаузу» стало знаменною подією для розвитку дизайну не тільки тому, що це був навчальний заклад абсолютно нового типу, який мав на меті підготовку художників для промисловості, а й тому що у стінах «Баухаузу» розроблялися концепції предметного формотворення, які багато в чому лягли в основу сучасного дизайнерського проектування. «Баухаус» став ідейним центром усього західного дизайну. Дизайнери - прихильники школи «Баухауз» вважали можливим за допомогою гармонійного предметного середовища створити і гармонійний в соціальному відношенні світ, виховати досконалу людину майбутнього.

 

 

Познайомся з професією дизайнера

 

Дизайнер - це фахівець, що відповідає за функціональний та естетичний рівень предметів та композицій із них, створюючи певне середовище. Дизайнер повинен вміти малювати, створювати композиції і нові форми, мати широкий кругозір і гарний смак, творчо мислити, знати конструктивні й оздоблювальні матеріали. Він працює у творчій співдружності з архітекторами, інженерами, конструкторами, агрономами, технологами, економістами, лікарями, екологами, бере участь у проектуванні складних виробів, де технічна й естетична сторони однаково важливі.

Сьогодні професія дизайнера дуже популярна. Ти теж можеш спробувати себе в дизайні власного одягу, оздобленні своєї кімнати чи в інших дизайнерських проектах. А якщо здобудеш спеціальну освіту, то станеш професійним дизайнером і працюватимеш за різними напрямами.

 

Напрями дизайну

 

Промисловий дизайн використання прикладного мистецтва, наукових знань для конструювання предметів виробництва знарядь праці, механізмів, побутової техніки, меблів, тканин, транспорту тощо з мстою поліпшення їхньої форми, естетичного вигляду, зручності у використанні, виробленні брсиду, що сприяє конкурентоспроможності продукту та підприємства. Дизайн середовища має такі підвиди:

• дизайн інтер’єру - внутрішнє облаштування, оздоблення приміщення, яке має відповідати таким правилам: нічого зайвого, відповідність призначенню приміщення (оселя, фойє театру, класна кімната, актовий зал тощо), забезпечення комфорту та задоволення естетичних запитів, уподобань людини.

• світловий дизайн - проектування освітлення для забезпечення комфорту, естетичного зорового сприйняття, енергоефективності;

• біодизайн - використання елементів або образів живої природи для поліпшення повітряного середовища, створення психологічного й естетичного комфорту людини; елементами біодизайну є: акваріум, тераріум, флораріум; фонтани, водоспади, ставочки, композиції з натурального і штучного каменю, зимові сади й настінні садочки, куточки з живими або штучними рослинами, флористичні композиції з живих і штучних квітів;

• ландшафтний дизайн - проектування та озеленення, впорядкування територій, парків, скверів, садів, присадибних ділянок, створення штучних водойм, фонтанів тощо.

Графічний дизайн - поліграфічні друковані вироби, товарні знаки, листівки тощо.

Дизайн іміджу - дизайн одягу, взуття, аксесуарів, зачісок.

Дизайн процесів фірмові стилі, дизайн церемоній, програм.

Історичні стилі інтер'єру Античний Романський Готичний Ренесанс бароко Рококо Класицизм Ампір Еклектика Модерн

 

Деякі етнічні (регіональні) стилі інтер'єру: Український Кримськотатарський Англійський Африканський Східний

Скандинавський Японський Індійський та ін.

Сучасні стилі інтер'єру: Мінімалізм Конструктивізм Техно Кантрі Авангард Футуродизайн

 

Всб-дизайн (апгл. Weh сітка, мережа, павутина) найновіший різновид дизайну, завданням якого є проектування подачі інформації та художнє оформлення інтсрнет-сайтів, веб-проектів. Всб-дизайиер повинен володіти сучасними комп’ютерними технологіями і програмами та водночас бути митцем, мати художній смак, відчуття кольору та композиції, а цьому теж треба вчитися.

Поняття про стиль

Ти, звичайно, чула такі вислови: індивідуальний стиль в одязі, стиль в архітектурі, літературі, музиці, стиль епохи тощо.

Стиль (від латин, зіуїш - паличка для письма, загострений кілочок) - у загальному значенні - це сукупність характерних ознак, особливостей, властивих чому-иебудь або кому-небудь, так би мовити, власний почерк.

Стиль у культурі і мистецтві - цс історично сформована сукупність творчих принципів, характеру й особливостей вираження, найбільш істотіпіх ознак матеріальної і духовної культури.

Кожен дизайнер, як і кожен митець, має свій індивідуальний стиль, який вирізняє його серед інших. І чим

яскравіший, самобутніший талант митця, тим легше його твори впізнаються і запам’ятовуються.

Червоно-синій стілець Герріта Рітвельда, голландського дизайнера меблів і архітектора (1918). Для створення стільця він використав прямі дошки і рейки, так що тривимірний об'єкт візуально розкладався на прості геометричні форми, і мінімальну палітру кольорів.

 

Ти теж можеш виробити власний стиль в одязі, зачісці, в оздобленні своєї кімнати. Пам'ятай слова видатного дизайнера XX ст. Коко Шансль: «Мода минає, а стиль зостається». 1 ще: «Розкіш у простоті».

Уявлення про красу змінювалось відповідно до епох, національної та соціальної належності людини, індивідуального бачення, світогляду, філософії та побуту, тому й стилів дизайну є безліч, серед яких виокремлюють історичні, етнічні, сучасні, індивідуальні тощо.

Тенденції розвитку дизайну XXI століття

Найпопулярніїпими серед багатьох сучасних стилів є авангард, стнодизайи, біодизайн, ф’южн, футуродизанн, авторський дизайн.

 

Авангард. Авангардний стиль інтер’єру обіграють люди з оригінальним смаком і нсстапдартиим мисленням, для яких важлива особиста свобода. Просторі приміщення з пстиповим плануванням, зонування замість стіп і дверей, подіуми, арки, сходи. Для цього стилю повітря цс повноправний елемент інтер’єру, а основна роль відводиться кольору та контрасту. Дозволяється комбінувати які завгодно барви, але головне не перетинати межу між яскравістю і... вульгарністю. Колірні

ріпісіпія мають утворювати органічний ансамбль. Світло теж є важливою складовою стилю. Великі вікна нестандартпої форми, штучне освітлспня різної інтенсивності і навіть кольору в різних зонах приміщення. Застосовують новітні оздоблювальні матеріали та оригінальні деталі без зайвих дскоративпих елементів, - лише плавні чи різкі лінії, яскраві кольори й неординарні форми. Авангард це сміливий експеримент, але не має витікати враження загального хаосу, все повинно бути на своїх місцях.

Етнодизайн. Більшість людей намагаються зробити своє житло затишним, оригінальним і водночас спиратися на яскраві національні чи регіональні традиції. Цим вимогам відповідає сучасний етнічний стиль, який асоціюється з екзотикою, але насправді є стилізацією, пристосуванням традиційних особливостей культури того чи іншого народу до сьогодення. Етнодизайн цс неповторне різноманіття, природність, свобода, яскравість національного характеру, використання матеріалів, кольорів, елементів етноатрибутики, які переносять господаря житла і його гостей до віковічних народних традицій.

Біодизайн протистоїть естетиці мсгаполісу, заспокоює, врівноважує і спонукає до творчості. Але треба не забувати, що хатпі рослини, тварини, акваріумні рибки вимагають часу для догляду за ними та відповідних комфортних умов.

Стиль ф’южн (атігл. fusion — «злиття») - характеризується еклектикою, «поєднанням испоєднува-пого» абсолютно різних ідей, здавалося 6, несумісних традицій, не втрачаючи при цьому цілісності й гармонії.

 

 

Сьогодні змішування стилів не тільки в інтер’єрі, а й у музиці, кулінарії, одязі набуває дедалі більшої популярності. Цей стиль вимагає псабиякої дизайнерської майстерності, топкого смаку та досвіду, оскільки треба поєднати тс, що не поєднується, і зламати загальноприйняті стереотипи. Його особливості - легкість і життєрадісність, почуття міри та хороший смак у доборі деталей, а також сміливість у їх поєднанні. Нестандартний і емоційний, надлишковий у деталях стиль ф’южн обирають люди творчі, які прагнуть похмурі будні перетворити на щоденне свято. У декорі сміливо використовують японські ширми, африканські маски, яскраві індійські ткани-пи й китайські паперові ліхтарики в поєднанні зі стриманим дизайном м’яких меблів. Настрій інтер’єру створюють деталі: килими, фіранки, карти-пи і фото в цікавих рамках, статуетки, світильники, декоративні подушки, годинник, ляльки кожна річ повніша бути ексклюзивною (неповторною), мати своє обличчя. Такі дизайнерські речі ти можеш виготовити власноруч.

Футуроднзайн. Його називають дизайном май-бутнього, дизайном-мислсипям, який творить не стільки певну річ, скільки саме майбутнє, інновацію. Під інноваціями футуристи розуміють не лише новітні технології, а й зміни в житті суспільства, можливості саморсалізації кожного, піклування про здоров’я та безпеку. Об'єктами пильної уваги футу-родизайнерів є одяг, житло, техніка майбутнього.

Авторський дизайн. Щоб твій будинок, квартира чи кімната були унікальними, сучасними і комфорт-пими саме для тебе, здійсни власний авторський ди-зайн-проект або запроси професійного дизайнера й докладно поясни йому свої уподобання.

Запитання та завдання для повторення

 

1. Які ти знаєш напрями дизайну?

2. Що такс стиль? Які ти знаєш історичні стилі дизайну інтер’єру?

3. Охарактеризуй сучасні стилі дизайну інте-р'єру.

Творче завдання на вибір

1. Користуючись інформаційними джерелами розроби інтер’єр своєї кімнати в різних стилях дизайну. Замалюй ескізи. Обґрунтуй свій вибір.

2. Виготов світильник у стилі авангард (1).

3. Зроби власну квіткову композицію, флораріум або підсвічник у морському стилі (2,3).

4. Виготов вазу з силікону у футуристичному стилі (4).

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:22, Переглядів: 7543