Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Обробка верхнього зрізу спідниці

НАРОДНА ОСВІТА

Обробка верхнього зрізу спідниці

Пригадай...

Які існують способи обробки заст бки? Поясни ПОСЛІДОВНІСТЬ виконання застібки тасьмою-бли ою.

На чому тримаються твої поясні вироби?

Який пояс мають спідниці, які ти носиш?

З яких матеріалів можна виготовити пояс?

 

Верхній зріз спідниці може бути оброблений пришивним поясом, лідкрійною обшивкою, корсажною тасьмою або швом «упідгин$> з еластичною тасьмою.

Обробка верхнього зрізу спідниці пришивним поясом

Деталь пояса викроюй із тієї ж тканини, що й інші деталі виробу, розташовуючи його по нитці основи. Довжину пояса розраховуй за формулою:

Дн = (Ст + Пт) х 2 + Пз + 14 мм, де Пз - припуск на застібку (для застібки на ґудзик ЗО мм), 14 мм - припуск на шви. Припуски на обробку кінців пояса - 7 мм, а на з'єднання пояса зі спідницею 10 мм. Ширина пояса залежить від моделі й зазвичай становить 2 4 см. Для надання поясу більшої жорсткості та зменшення розтягу його з’єднують із прокладкою зі щільної тканини. Останнім часом використовують клейові прокладкові матеріали або клейову стрічку.

З'єднання деталей із тканини з клейовим прокладковим матеріалом називають дублюванням.

Послідовність дублювання деталей виробу:

1) обери клейовий прокладковий матеріал: клейову стрічку (а) або клейовий прокладковий матеріал, з якого викроїш прокладку (б).

2) на прасувальну дошку поклади деталь лицьовим боком вниз;

3) на виворітну сторону деталі наклади прокладку з клейовим покриттям (клейовою поверхнею вниз) (в)\ 4) припрасуй по прокладковій деталі до повного приклеювання (г).


Пам'ятай! Зрізи прокладки не повніші виступати за зрізи основної деталі з метою уникнення приклеювання прокладки до робочої поверхні прасувального стола. Клейова прокладка має заходити в шви з’єднання деталей на 1-2 мм.

Послідовність обробки зрізу спідниці пришивним поясом

1. Викроєну деталь пояса склади вдвоє вздовж лицьовим боком всередину, зрівнюючи зрізи. На внутрішню частину пояса прикчсй прокладку.

2. Обстрочи кіпці пояса, зробивши з одного боку уступ під застібку (а). Ширина шва 5-7 мм. Припуски на обробку швів у кутах зріж, не доходячи до строчки 1 мм, пояс виверни на лицьовий бік, шви та кути виправ, виметай і припрасуй (б).

3. Для правильной) розташування пояса па виробі па його виворітному боці постав контрольні точки в місцях розташування виточок, середини полотнищ і правого бічного шва.

4. Оброблений пояс наклади внутрішньою стороною на лицьовий бік спідниці, урівнюючи зрізи та суміщаючи мітки на поясі з відповідними конструктивними лініями на спідниці, і приметай (в).

5. У шов пришивання пояса на переднє полотнище, не доходячи 2 см до бічних швів, вклади вішаки зі шматочків тасьми. Довжина вішаків у готовому вигляді 6 12 см (див. Застосуй на практиці).

 

Обробка верхнього зрізу спідниці пришивним поясом

 

6. Перевір якість змотування. У процесі виконання застібки в бічному шві кінець пояса з уступом повинен виступати за край застібки заднього полотнища на ЗО мм. а рівний кінець пояса має суміщатися з краєм застібки переднього полотнища (г). Коли застібка-блискавка застебнута, кінці пояса мають опинитися на одному рівні.

7. Строчку пришивания проклади зі сторони пояса по зметувальних стібках, видали всі стібки тимчасового призначення, а шов запрасуй у бік пояса.

8. Вільний зріз пояса підігни та заметай на виворітний бік на 8 мм. Потім зметай вільний край пояса на виворітний бік, розташовуючи підігнутий край пояса нижче шва пришивання на 1-2 мм.

9. Приший приметаний край пояса па лицьовому боці, прокладаючи строчку в шов пришивання (Ь). Видали наметувальні стібки та припрасуй пояс зі зворотного боку.

10. На лівому боці пояса поміть петлю, розташуй її вздовж пояса на відстані 7-10 мм від краю. Довжина петлі має бути на 2 мм більша діаметра ґудзика. Петлю обметай вручну або на машинці із зиґзаґоподібною строчкою (д). Приший ґудзик (див. §14).

Порада! У виробах із товстих тканин внутрішній зріз пояса не підвертай, а обметуй, наклади на шов пришивання, приколи та приметай. Пояс відстрочи з лицьового боку в шов пришивання, прихопивши внутрішню половинку пояса.

 

 

Обробка верхнього зрізу спідниці поясом із бічними кулісами для еластичної стрічки

Для еластичного пояса викрійки переднього та заднього полотнищ спідниці необхідно збільшити по лінії талії па 1-1,5 см, зводячи прибавку нанівець на лінії стегон. Це дасть додаткову прибавку но ширині спідниці в 4 6 см. Пояс збільш на відповідну величину, вимірявши сантиметровою стрічкою верхній зріз спідниці й додавши 50 мм.

1. По верхньому зрізу спідниці в обидва боки від бічного шва відклади по 5 см і розміть початок куліси для еластичної стрічки. Мітки перенеси на пояс (для цього приколи пояс до верхнього зрізу).

2. Відколовши пояс, припрасуй до пояса прокладку, залишаючи вільні місця для куліс.

3. Приметай та приший пояс до верхнього зрізу спідниці лицем до лиця, так, щоб пояс виступав за краї застібки (на передньому полотнищі — на 1 см; па задньому - на 4 см).

4. Пояс відверни вверх, припуски шва запрасуй на пояс.

5. Припуски по другому поздовжньому зрізу пояса запрасуй па виворітний бік (а).

6. Оброби короткі зрізи пояса, як це зазначено в обробці пришивного пояса.

7. Пояс склади по довжині навпіл. Внутрішню половину пояса приколи до шва пришивання. На кожній ділянці для куліси (по 5 см в обидві сторони від бічного шва) з лицьового боку спідниці проклади строчку в шов пришивання пояса, прихопивши внутрішню половину пояса (6).

8. Якщо куліса призначена для декількох вузьких еластичних стрічок, відстрочи пояс на ділянках для куліс декілька разів відповідно.

9. У куліси всили еластичні стрічки та приший один кінець кожної стрічки.

10. Інші кінці стрічок спочатку закріпи англійськими булавками. Зроби примірку і вже після неї приший ці кінці (в).

11. Пояс відстрочи між кулісами для еластичної стрічки в шов пришивання пояса, прихопивши внутрішню половину пояса.

 

 

Обробка верхнього зрізу спідниці поясом із кулісою для еластичної стрічки

У спідниць оса застібки пояс має кулісу для еластичної стрічки. Він не укріплюється прокладкою і може бути циьпокроєним або пришивним. Якщо в кулісу всиляється лише одна еластична стрічка, то пояс у готовому вигляді повинен бути приблизно на 2 мм ширший від стрічки. Коли пояс ширший, еластична стрічка буде перекручуватись. Якщо в кулісу всилюють декілька еластичних стрічок, пояс потрібно відстрочити відповідну кількість разів. На кожну еластичну стрічку до ширини пояса додають приблизно по 2 мм.

 

Послідовність обробки цільнокроєного пояса

для еластичної стрічки

1. Ширина спідниці по верхньому зрізу повинна дорівнювати обхвату стегон плюс 5 см на вільний рух.

2. Верхній зріз заметай по лінії згину па виворітну сторону і припрасуй.

3. Якщо тканина тонка, то припуски на шов підгорни, якщо товста - обметай і приколи.

4. З лицьового боку тканини відстрочи край пояса для куліси на ширину еластичної стрічки плюс 2 мм.

5. Щоб всилити еластичну стрічку, розпори невелику ділянку в шві на виворітному боці. Щоб край еластичної стрічки не проскочив у кулісу, закріпи його булавкою (а).

6. Кіпці стрічки зший (б).

7. Відкриту ділянку шва заший.

 

Послідовність обробки пришивного пояса для еластичної стрічки

1. Підготуй смугу тканини, довжина якої дорівнює обхвату стегон плюс 5 см па вільний рух.

2. Якщо верхній зріз спідниці, до якого пришивається пояс, виявиться довший від пояса, призбери його або заклади складки. Ширина пояса залежить від ширини еластичної стрічки.

 

 

3. Зший короткі зрізи пояса, припуски шва розпрасуй.

4. Один зріз пояса приший до верхнього зрізу спідниці лицем до лиця.

5. Пояс відгорни вгору, припуски шва запрасуй па пояс.

6. Припуск на шов но другому зрізу пояса запрасуй на виворітний бік.

7. Пояс склади по довжині навпіл виворітним боком всередину і приколи внутрішній край пояса до шва пришивання.

8. З лицьового боку проклади строчку в шов пришивання пояса, прихопивши внутрішню половину пояса.

9. У кулісу всили еластичну стрічку, так як для цельнокроеного пояса.

Обробка верхнього зрізу спідниці обшивкою

Щоб обшивка мала бездоганний вигляд, верхній зріз спідниці та обшивки укріплюють прокладкою до зшивання виточок, бічних зрізів та обробки застібки.

Послідовність виготовлення лекала обшивки:

па передньому й задньому полотнищах викрійки спідниці наміть лінії відрізу па відстані 5 см від верхнього зрізу (а).

— розріж по намічених лініях (б).

— з’єднай у стик по лініях виточки (в).

Викрій з тканини:

одну передню обшивку, приклавши до згину тканини лінію середини переднього полотнища і додавши припуски па обробку верхнього і бічних зрізів по 1 см;

дві задні обшивки, з припуском на обробку верхнього та бічних зрізів, а також припуски на обробку застібки по 1 см.

Послідовність обробки верхнього зрізу обшивкою

1. Для верхнього зрізу спідниці викрій прокладку по нитці основи, для обшивок - но нитці утоку.

 

2. Прокладку припрасуй до відповідних деталей із виворітного боку.

3. На спідниці зший виточки і шви.

4. ІІІви відпрасуй.

5. Приший застібку-блискавку.

6. Виконай шви на обшивці, залишивши відкритими краї застібки.

7. Нижній зріз обшивки обметай.

8. Обшивку приметай до верхнього зрізу спідниці лицем до лиця так, щоб припуски по бічних зрізах обшивки виступали за краї застібки на 1 см. Зший (а).

9. Припуски шва зріж па 3-5 мм до строчки, запрасуй на обшивку і з лицьового боку наший вкрай (б).

10. Обшивку заметай на виворітний бік. край припрасуй.

11. Короткі зрізи обшивки підгорни та приший до тасьми застібки-блискавки.

12. Нижній край обшивки приший вручну до швів і виточок (в).

Обробка верхнього зрізу спідниці еластичним поясом

Еластичні пояси бувають різної ширини і з різних матеріалів, які більше або менше розтягуються. Найкраще виміряти довжину пояса по статурі: обгорни еластичний пояс навколо талії, натягни до потрібної довжини й відріж, додавши припуск на шов до 5 см.

Послідовність обробки еластичного пояса

1. Зший короткі зрізи пояса лицем до лиця.

2. Припуски шва розпрасуй і приший до верхнього зрізу пояса.

3. Верхній зріз спідниці обметай.

4. Щоб ширину спідниці розподілити рівномірно, поділи верхній зріз спідниці й пояса па 8 рівних частин і розміть їх булавками (а).

5. Пояс приколи до верхнього зрізу спідниці виворітним боком до лицьового боку, чітко сумістивши

мітки-булавки. Шов па поясі сумісти з лінією середини заднього полотнища спідниці.

6. Пояс приший еластичною або зиґзаґоподібною строчкою, розтягуючи його до ширини спідниці (6).

7. Якщо верхній зріз спідниці набагато довший за пояс, то зріз призбери або заклади складки до довжини, рівної обхвату стегон плюс 5 см.

 

Які способи обробки поясів підійдуть до спідниць класичного, романтичного та спортивного стилів?

 

Практична робота

ОБРОБКА ВЕРХНЬОГО ЗРІЗУ СПІДНИЦІ ПРИШИВНИМ ПОЯСОМ

 

Матеріали та інструменти: швейна машина, робоча скринька, спідниця, пояс, праска, прасувальна дошка.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Викопай обробку верхнього зрізу спідниці пришивним поясом у технологічній послідовності:

— зший кінці пояса швом завширшки 0,5 0,7 с.м;

припуски тканини в ріжках підріж, залишаючи 0.2 с.м. Кіпці пояса виверни. розпрямивши кути і шви. Пояс припрасуй із внутрішнього боку; зроби крейдою контрольні мітки на поясі для суміщення з виточками, швами, складками;

— наміть на верхньому зрізі спідниці лінію приметування;

нижню частину пояса лицьовим боком наклади на виворіт спідниці й приметай на відстані 0,7 1 см від зрізу, починаючи від краю застібки з боку заднього полотнища. Стеж за суміщенням міток;

приший пояс но зметувальшй питці. Строчку закріпи, змету вальну нитку видали й перевір якість роботи;

відкритий зріз пояса, підігни усередину на 0,5-0,7 см і заметай, закриваючи шов, яким пришито пояс;

настрочи пояс із лицьового боку на відстані 0,1 см від згину заметування. Строчку закріпи, кінці ниток обріж;

припрасуй пояс із внутрішнього боку через вологий проирасовувач, перевір якість.

3. Проведи оцінювання власної роботи.

4. Прибери робоче місце.

5. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

 

Запитання та завдання для повторення

1. Для чого необхідно дублювати пояс?

2. Які для цього використовують матеріали?

3. На що треба звертати увагу, обробляючи пришивний пояс, щоб його кінці при застебнутій блискавці опинялись на одному рівні?

4. Якими способами можна обробити верхній зріз спідниці?

5. Який спосіб обробки пояса обрала ти, чому?

Творче завдання

Підбери моделі поясного виробу. Добери тканини для виготовлення виробів. Обери види обробки верхнього зрізу, враховуючи моделі спідниць та особливості матеріалів. Обґрунтуй свій вибір. Зроби власну презентацію.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

 

Вішаки. їх можна зшити з підкладкової тканини, викроєної по косій, або використати готову тасьму.

Вішаки із косої бейки. Косу бейку завширшки 2,5-3 см склади по довжині навпіл лицьовим боком усередину і проклади строчку на відстані приблизно 5 мм від згину. Припуски шва зріж близько до строчки. Для вивертання на одному кінці бейки закріпи нитку. Всили її у велику голку і зав'яжи міцний вузол. Голку вушком вперед протягни через бейку. Отриманий рулик припрасуй. Вивернути косу бейку можна і таким способом: нижню і верхню нитку витягни зі швейної машини настільки, щоб їхні кінці були на 5 см довші від бейки. Розташуй нитки не за голкою, а перед нею - посередині бейки. Потім склади бейку вздовж навпіл, нитки повинні лежати в згині (1). Зший. Припуски шва зріж близько до строчки. Потягни за нитки, вкладені в бейку, і вона вивернеться сама. Рулик припрасуй.

Вішаки для спідниці повинні бути приблизно на 8 см довші подвійної ширини пояса. Вішаки приколюють до верхнього зрізу спідниці зі зворотного боку перед тим, як пришити пояс. У процесі пришивання пояса пришивають і вішаки. Зазвичай пришивають два вішаки. Для цього готові вішаки склади навпіл і приколи їхні кінці до бічних швів (2). Краще зробити 4 вішаки - по одному на відстані 5 см від кожного бічного шва. Якщо довгі вішаки тобі не подобаються, бо виглядають з-під пояса спідниці, приколи по одному вішаку поряд із кожним бічним швом так, щоб кінці вішака були на однаковій відстані від нього (3).

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:20, Переглядів: 7352