НАРОДНА ОСВІТА

Обробка застібки

Пригадай...

Як правильно обробити виточки після першої примірки? Чому, зшиваючи виточки, строчку потрібно плавно зводити нанівець?

Як обробити зрізи?

 

Щоб надійно, непомітно і зручно розмістити застібку на спідниці, спочатку ознайомся з основними видами застібок - цс гачки, ґудзики і застібки-блискавки.

Виготовлення застібки на петлях і ґудзиках

Петлі. Петлі бувають прорізні та навісні. Ми розглянемо виконання прорізних петель, які найчастіше використовують у спідницях.

 

ПРАВИЛА ВИГОТОВЛЕННЯ ПЕТЕЛЬ

1. Щоб визначити правильну довжину петлі, виміряй діаметр ґудзика і додай 3 мм.

2. Перш ніж приступити до самого виробу, потренуйся робити петлі па клаптику тканини.

3. Обробляючи прорізні петлі, будь уважна, не витягай тканину, щоб петлі не розтягнулися і не зіпсували вигляд виробу.

Перед пробиванням петель їх необхідно правильно розмітити на виробі, відстань між ними має бути однакова. На малюнку ти бачиш чотири види обробки нетель, простих у виконанні. Горизонтальні прорізні петлі, зображені на малюнках 1 і 2, можна виконувати вручну. Петля має закріпку з одного кіпця, а з другого кінця, розташованого ближче до краю виробу, стібки петельного шва виконані віялом. Якщо необхідно виконати таку ж петлю, але вертикальну, то з обох кінців петлі роблять закріпки, без «віяла». Тканина між стінками не повинна проглядатися, стібки роби щільно, якомога ближче один до одного. А ширина стібків залежить від тканини й фасону твоєї спідниці. Відповідно,

 

 

на шовку петлі мініатюрніші, а на цупкій тканині - більші. Ці правила стосуються всіх видів петель. На малюнку 3 зображена петля, викопана па швейній машині, яка має функції «зиґзаґ» або «вимотування петлі». На кінцях петлі ставляться закріпки. Робити прорізи треба дуже охайно, щоб не пошкодити нитки.

Прорізна петля в рамку із тканини (рис. 4) так само дуже проста у виконанні. Виріж із тканини латочку но прямій або по косій, шириною 5 см і довжиною на З см більшу петлі. Потім наклади її лицьовим боком па лицьовий бік виробу і наміть середину майбутньої петлі.

Проклади машинну строчку на відстані 3 мм по обидва боки від намітки і впоперек кінців. Проріж між двома рядками, не доходячи до крайніх рядків б мм, потім зроби надсічки до кутів по діагоналі. Прорізати потрібно відразу тканину латки і тканину виробу. Обережно витягни кінці латки на виворітний бік, розправ і надай потрібної форми.

Потім відстрочи но периметру петельки й відпрасуй. Ґудзики пришивай уже до готового виробу.

Гачки й петлі. Гачки з петлями використовують там. де потрібно закріпити застібку щільно, але непомітно з лицьового боку виробу. Застібка виконується на двічі складеній та укріпленій прокладкою флізелін тканині. Гачки та петлі бувають різних розмірів, чорні і нікельовані. Петлі для гачків бувають прямі плоскі для застібки з напуском і круглі для з'єднання країв застібки у стик. Для з’єднання внапуск гачок пришивають зі зворотного боку верхнього краю застібки, а плоска нетля - з лицьового боку нижнього краю застібки (1). Для з’єднання в стик гачки та петлі пришивають зі зворотного боку виробу, при цьому кінець гачка - майже на краю застібки, а петлю - з невеликим виступом за край. Гачки й нетлі пришивають частими обмотувальними або петельними стібками, при цьому проколи голки не повинні виступати на лицьовий бік (2).

Кнопки. Бувають різних розмірів, металеві або пластмасові. На застебнутих краях застібки таких кнопок ззовні не видно. Застібка па кнопках також виконується на складеній удвоє та укріпленій прокладкою флізелін тканині.

На зворотному боці верхнього краю застібки розміть місце пришивания кнопки. Приший верхню частину кнопки обмету валы і ими стібками. Потім познач місце пришивання нижньої частини кнопки. Для цього натри крейдою

 

 

 

 

стрижень верхньої частини кнопки і натисни ним па нижній край застібки. Якщо точку від крейди не видно, то проколи стрижень булавкою та вколи її в нижній край застібки.

Якщо ти не хочеш обметувати нетлі та пришивати гачки й ґудзики, використай пробивні кнопки різних кольорів і розмірів. Ці кнопки пробивають за допомогою молотка або спеціальних лещат.

Тасьма для застібки. Існує три види такої тасьми: для застібки в стик - тасьма з гачками й петлями (1), для застібки внапуск - тасьма з кнопками (2) та контактна стрічка велкро (3). Усі вони складаються з двох частин. Тасьма з гачками й нетлями пришивається з виворітного боку виробу так, щоб гачки закривалися краєм тканини. Петлі можуть трохи виступати за край і повинні точно стикуватися з гачками.

Тасьма з кнопками: верхню частину кнопок приший на виворітний бік верхнього краю застібки, тасьму з нижніми частинами кнопок - на лицьовий бік нижнього краю застібки. Необхідно слідкувати, щоб частини кнопок опинилися одна проти одної.

Контактна стрічка велкро: частину тасьми з поверхнею, яка зчіплює, приший на лицьовий бік нижнього краю застібки. Частину тасьми, що має ворсисту поверхню, приший на зворотний бік верхнього краю застібки.

Застібка-блискавка

Найпоширеніший та найзручніший вид застібки застібка-блискавка.

Прихована з двох боків застібка-блискавка

Цей спосіб вшивания найбільш простий і уживаний. Послідовність виготовлення така.

1. Краї розрізу змикаються над серединою застібки-блискавки. Щоб краї розрізу були охайними, спочатку зметай розріз як шов або краще зший на машинці довгими стібками (2, 3). Припуски шва розпрасуй і

шов розпори. Блискавку приколи і приметай під краї розрізу так. щоб згини тканини зійшлися і зубців застібки не було видно (4).

2. На машинку встанови односторонню лапку. Розкрий блискавку і, почавши з верхнього лівого краю розрізу, проклади строчку на відстані 5-7 м.м від згину. не доходячи 5 см до кінця застібки. Голку залиш у тканині (5).

3. Підніми ланку швейної машини і закрий застібку. Опусти ланку й виконай шов, не доходячи 5 мм до останніх зубців, голку залиш у тканині (5).

4. Поверни тканину і проклади поперечну строчку і, знову залишивши голку в тканині, поверни та прострочи другу половинку застібки-блискавки на довжину близько 5 см. Закрий застібку та виконай шов до кіпця вгору (5).

 

 

Застібка-блискавка, закрита з одного краю

1. Припуск одного краю розрізу (при застібці з боку -переднього, при застібці ззаду - лівого) заметай усередину. Припрасуй.

2. На 2 см нижче розрізу зроби надсічку припуску другого краю, майже до лінії шва.

3. Блискавку лицьовим боком приметай до цього припуску так, щоб зубчики лежали по наміченій лінії шва.

4. Спеціальною ланкою приший тасьму застібки, яка приметана до припуску, поряд із зубчиками.

5. Тасьму застібки і припуск вздовж лінії шва запрасуй на виворітну сторону.

6. Розріз сколи так, щоб припрасований край збігся з розміченою лінією шва. Цей край приметай до тасьми застібки-блискавки.

7. Розкрий застібку і приший на однакову ширину, не доходячи до кінця розрізу 5 см. Застібку знову закрий і закінчи строчку.

8. У кіпці розрізу проклади поперечну або навскісну строчку.

Потайна застібка-блискавка

Ця застібка непомітна, без видимих швів пришивания на лицьовій стороні.

Застібка повинна бути на 2 см довша за розріз. Для її пришивання застосовують

спеціальну ланку; вшивають застібку до обробки бічних зрізів, тобто при повністю відкритому шві.

1. Відкрий потайну блискавку і притисни спіраль нігтем великого пальця так, щоб можна було побачити лінію шва між тасьмою і спіраллю (1).

2. Відкриту застібку-блискавку наклади зовнішньою стороною на лицьовий бік виробу вздовж одного краю розрізу. Щоб застібка була пришита тільки но розміченій лінії шва, треба визначити інтервал між краєм тасьми застібки-блискавки і зрізом тканини: ширина припуску на шов мінус 1 см ширини тасьми = відстані до розрізу тканини. Верхній кінець тасьми застібки-блис-кавки приколи до тканини булавкою на потрібній відстані (2).

3. Нижній кінець тасьми застібки виступає за нижній край розрізу. Ланку швейної машини встанови над блискавкою так, щоб спіраль розташовувалась під виїмкою ланки справа від голки (3).

4. Застібку-блискавку приший зверху до мітки розрізу. Закрий застібку. Другу тасьму наклади внутрішньою стороною на лицьовий бік тканини вздовж другого краю розрізу і приколи верхній кінець тасьми однією булавкою (4).

5. Застібку-блискавку знову відкрий. Лапку швейної машини установи над застібкою так, щоб спіраль розташовувалась під виїмкою лапки зліва від голки (3).

6. Тасьму настрочи від верхнього кінця до мітки розрізу. Закрий застібку-блискавку. Сколи зрізи бічних частин спідниці нижче мітки розрізу для застібки, відвернувши нижній вільний кінець застібки на припуск на шов і зроби шов максимально близько до останніх стібків швів пришивания блискавки (в).

 

Типи блискавок:

роз'ємна; нероз'емна; «напівпотайна»; «потайна»; «спіраль»;

«трактор» та ін.

Зубці блискавок бувають пластикові або металеві. Ширина ланки блискавки в закритому стані визначає її тип: тип 5 = 5 мм, тип 8 = 8 мм і т. д.

 

Історія застібки-блискавки

Історія винаходу застібки-блискавки є прикладом того, що гарна думка прийшла до різних людей одночасно. У. Л. Джадсон із Чикаго винайшов замок, який складався із двох металевих ланцюжків, що з'єднувалися одним рухом застібки. «Блискавки» були призначені для застібання штиб-летів і черевиків. У 1893 р. на чиказькій виставці «блискавки» зацікавили Кола Льюїса Уолкера, що створив у Пенсильванії компанію з виробництва нових замків. Конструкція Джадсона мала багато недоліків, головним з яких було занадто легке розстібання замка. В 1902 р. компанія Уолкера випустила вдосконалену модель, що також не мала успіху.

У 1913 р. шведський інженер Гідеон Сундбек зі штату Нью-Джерсі одержав патент на «застібки, що розстібають». Винахід Сундбека - перший замок, що діє на основі зчеплення однакових елементів, розміщених на двох однакових стрічках, - це практично вже «блискавка», відома нам сьогодні. Однак і новий винахід не зацікавив широкий загал.

Уперше в жіночому одязі тасьму-блискавку застосувала в 1930 р. мадам Шапарель, власниця паризького Будинку моди. Коли в 1931 р. її приклад наслідували Будинки моди в Нью-Йорку, замок, нарешті, посів належне місце як найпопулярніше кравецьке пристосування, а Уолкер і Сундбек раптово стали мільйонерами. У чоловічих штанах тасьма-блискавка вперше була використана в 1935 р.

Застібка-блискавка, вшита відкрито

У сучасних моделях спідниць інколи потрібно, щоб було видно всю застібку-блискавку на поверхні. Для цього необхідно обробити сам розріз під застібку. Довжина розрізу відповідає довжині застібки, а ширина висоті зубців.

1. Лінію середини розрізу перенеси на лицьову сторону тканини зметувалышми стібками. Із основної або підкладочної тканини викрій стрічку шириною 5 см і на 3 см довше розрізу. З лицьового боку тканини приколи обшивку на лінію розрізу (1).

 

Хоча асортимент блискавок широкий, але не завжди є потрібна довжина. Тому купуй довшу і вкорочуй її. Нерозумну застібку-блискавку для спідниці вкорочуй із нижнього краю. Від-мір потрібну довжину, блискавку скріпи міцною закріпкою і відріж край на 1,5 см нижче закріпки.

 

2. З виворітної сторони проклади строчку навколо наміченої лінії. Відстань між строчками дорівнює висоті дубців блискавки плюс близько 2 мм. Проріж тканину між строчками. В кінці розрізу зроби надсічки навскіс у кути (2).

3. Стрічки обшивки заметай па виворітний бік, краї припрасуй. Застібку-блискавку приметай під край розрізу і приший вкрай, використовуючи для цього односторонню ланку швейної машини (3).

4. Якщо для моделі зовнішній шов не передбачений, вший застібку-блискавку так: приколи під краї розрізу (4).

5. Зі зворотної сторони приколи тасьму застібки-блис-кавки до стрічки обшивки і припусків, не проколюючи при цьому лицьового боку тканини (5).

6. З лицьового боку видали булавки. Односторонньою ланкою швейної машини приший припуски но краях розрізу/обшивки до тасьми блискавки (в).

 

Практична робота

ОБРОБКА ЗАСТІБКИ СПІДНИЦІ ТАСЬМОЮ-БЛИСКАВКОЮ

Матеріали та інструменти: швейна машина, голки, нитки, шпильки, ножиці, спідниця, тасьма-блискавка, праска, прасувальна дошка.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Виконай обробку застібки у технологічній послідовііісті:

— підший внутрішні краї припуску па застібку потайними швами; припрасуй припуск на застібку з вивороту. Нитки змотування видали; прямими зметувальїшми стібками, довжиною 0,8-1 см у натягнутому вигляді, приметай блискавку так, щоб згини припусків стикувалися посередині ланок блискавки й закривали її;

пристрочи блискавку з лицьового боку. Ширина строчки залежить від ширини ланок і моделі. На кінці застібки строчка проходить перпендикулярно до розрізу або під кутом до нього на відстані 0,5 см від кінця ланок блискавки. Кіпці ниток закріпи;

— перевір якість роботи;

— припрасуй застібку через вологий пропрасовував.

3. Проведи оцінювання власної роботи.

4. Прибери робоче місце.

5. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Як дублюють припуски для обробки застібки?

2. По якій стороні обметують зрізи припусків бічних швів?

3. Як розташовують застібку-блискавку відносно бічного шва?

4. Яка ширина шва пришивання застібки-блискавки?

5. Як запрасовують припуски бічного шва на ділянці застібки?

6. Як розташовується строчка в кінці застібки?

7. Як перевіряють якість виконаної роботи?

8. Як прикладають потайну застібку-блискавку до виробу?

9. Як пришивають застібку-блискавку?

10. Як зшивають бічний шов?

11. Які засоби малої механізації полегшують роботу працівниці в обробці потайної застібки-блискавки?

Творче завдання

Підбери моделі поясного виробу для різної пори року. Добери тканини для виготовлення виробів. Обери вид застібок враховуючи моделі спідниць та вид матеріалів. Обґрунтуй свій вибір. Зроби власну презентацію.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:19, Переглядів: 7465