Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Послідовність пошиття швейного виробу. Підготовка виробу до першої примірки. Волого-теплова обробка

НАРОДНА ОСВІТА

Послідовність пошиття швейного виробу. Підготовка виробу до першої примірки. Волого-теплова обробка

Пригадай...

Як називають м сце з'єднання деталей швейного виробу: а) стібок; б) шов; в) строчка?

Яку назву мають шви, якими з'єднують окремі детал виробу між собою? Які ти знаєш назви тимчасових швів? Від чого залежить довжина стібків у машинному шві?

За якими ознаками підбирають нитки для ручних та машинних швів?

 

Процес виготовлення швейного виробу складається а ниаки технологічних операцій, які виконуються у певній послідовності.

 

ТЕХНОЛОГІЧНА ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИГОТОВЛЕННЯ СПІДНИЦІ

 

1. Підготовка деталей крою до аметувапня.

2. Підготовка спідниці до першої примірки.

3. Проведения першої примірки. Усунення дефектів.

4. Обробка виточок, складок, рельєфів.

5. Обробка окремих деталей аа моделлю (кокетки, підрізи, кишені).

6. Обробка бічних зрізів.

7. Обробка застібки спідниці (застібка-блискавка, планки, запах).

8. Обробка пояса, обробка верхнього зрізу спідниці пришивним поясом.

9. Обробка нижнього зрізу спідниці.

10. Обробка петлі, пришивання ґудзиків, гачків, кнопок.

11. Пришивання фурнітури та оздоблення виробу.

12. Проведення волого-теплової обробки.

Волого-теплова обробка

Щоб надати деталям і виробам правильної та красивої форми, їх піддають волого-тепловій обробці (ВТО). «Добре відпрасоване - наполовину зшите», - це давнє кравецьке правило. Для регулювання температури підошви в прасці вміщено терморегулятор.

 

 

 

Критерії вибору праски: 1) підошва повніша бути міцною, легкою, гарно ковзати по тканині; підошви сучасних прасок, як правило, антипригарні; 2) функція подачі пари, регулювання її інтенсивності, можливість вертикального відпарювання; 3) потужність парового удару,; 4) терморегулятор та функція автовїдключення є обов'язковою у сучасних прасках.

Місце для прасування - це прасувальна дошка (звичайна, магнітна, активна) та додаткова рукавна прасувальна дошка для невеликих деталей; для прасування заокруглених швів існують прасувальні подушки різної величини та форми.

Пронрасовувач - клапоть тканини, який служить своєрідним буфером між праскою та поверхнею тканини й захищає її від утворення лискучих ділянок (лас), підпалин і розплавів. Щоб змочити пронрасовувач, використовуй губку або занур його у воду, відіжми і відпрасуй, поки не досягнеш потрібного ступеня вологості. Ніколи не накладай на тканину дуже мокрий нронра-совувач. Це може призвести до зсідання.

Для кріплення клейової прокладки користуйся вологим напівпрозорим нропрасовувачем. Вовняний пронрасовувач добре утримує вологу та оберігає ворс або ткану текстуру вовняних матеріалів та штучної замші. Найкращим нропрасовувачем може стати клапоть тієї ж тканини, з якої ти шиєш. Товсті матеріали прасуй через товсту тканину, яка утримує більше вологи, тонкі й ніжні - через легшу тканину. М'який, об’ємний пронрасовувач захищає від сплющення опуклі елементи

 

 

Праска наших пращурів

Випраний одяг чи білизну намотували на качалку й «зубатим» рублем прокачували, доки зникнуть зморшки і полотно аж заблищить. Навіть зараз використовують качалку й рубель, щоб «відбити» лляні простирадла, - ніякою праскою їх так не вирівняєш, як цим нехитрим знаряддям.

 

поверхні виробу, такі як прорізні петлі в рамку, кишені, клапани. Для ВТО ворсистих, махрових тканин використовуй пропрасовувач з оксамитовим або подібним ворсовим покриттям.

Процеси волого-теплової обробки мають різне призначення:

пропрасування - видалення згинів і замипів на тканині або виробі, надання їм потрібного вигляду; розпродування - розкладання на дві сторони припусків швів і закріплення їх у такому положенні праскою;

при прасування - зменшення товщини шва, краю; (прасування - зменшення лінійних розмірів деталі на окремих ділянках, щоб надати виробу випуклої форми;

тпрасування - спрямування обох зрізів па один бік та закріплення шва;

відпарювання - обробка виробу парою для видалення лискучих плям (відпарювання готових виробів); відтягування - збільшення лінійних розмірів деталі на окремих ділянках для отримання бажаної форми.

 

 

ПРАВИЛА ПРАСУВАННЯ

 

1. Ступінь нагрівання праски та її дію па тканину попередньо перевіряй на клаптику тканини.

2. Для ВТО застосовуй пропрасовувач із марлі або м’якої бавовняної тканини.

3. Перед виконанням ВТО деталі або виріб зволожуй із пульверизатора; якщо на тканині залишаються плями від води, виріб прасуй без зволоження.

4. Усі операції проводь до повного видалення вологи.

5. Усі шви виробу спочатку розпрасовуй, а потім запрасовуй убік.

6. Розпрасовуй і нрипрасовуй шви, краї деталей і складок на столі або колодці, покритих м'яким сукном і білою бавовняною тканиною.

7. ВТО виробів із вивороту проводь без пропрасовувана.

 

8. ВТО деталей і виробу проводь за певним режимом для кожної тканини (див. Застосуй на практиці).

9. Вироби з оксамиту, напівоксамиту і шпошу прасуй на допомогою спеціального пристрою або на колодках а м’якими подушками.

10. Прасуй деталі після кожної робочої операції. Наприклад, виточки - перед тим, як виконувати шви, а шви - перед тим, як обробити низ виробу.

11. Не прасуй поверх булавок: вони не тільки дряпають поверхню праски, а й залишають вм’ятини в тканині.

12. Остаточну волого-теплову обробку виробу проводь па паро повітря і юму манекені, а якщо його немає, - па пресі або праскою а попереднім зволоженням.

13. Після остаточної ВТО швейні вироби добре просуши й охолоди в підвішеному стані протягом 20 25 хв для вовняних тканин і 10 -15 хв для шовкових і бавовняних тканин.

Підготовка спідниці до першої примірки

Перед початком остаточної обробки спідниці її готують до першої примірки. Якщо твої мірки зняті правильно, все одно може виникнути необхідність внести виправлення в деталі крою. Без примірки можна обійтись, коли шиєш дуже широку, вільну модель або успішно вже використовувала цю викрійку раніше.

і. Перенеси всі контури викрійки з однієї парної деталі на іншу, вибравши одіш із способів.

Спосіб 1. Копіювальні стібки. Найточніший спосіб перенесення ліній і міток а однієї парної деталі на іншу {див. с. 85).

Спосіб 2. Різець і копіювальний папір. Між деталями крою проклади копіювальний напір, блискучим боком до нижньої деталі та, проводячи різцем по припуску, переведи припуски на інший бік.

Спосіб 3. Кравецька крейда. Гарно наведи крейдою лінії припусків, потім склади на столі виворітними боками всередину, зрівняй зрізи та, плескаючи долонями по припусках, перебий лінії на інший бік.

Спосіб 4. Булавки. Склади деталі лицьовими боками всередину, сколи булавками вздовж ліній припусків, переверни на протилежний бік та наведи лінії по булавках.

2. За потреби иршюсади або призбери зрізи до необхідної довжини (заклади складки, утвори зборку).

 

 

Штіфтельбант - це стрічка для стягування складок, схожа на гардинну стрічку. За допомогою цієї стрічки можна швидко й просто виконати дрібні складочки, які раніше потребували кропіткої роботи. Існує два види стрічки штіфтельбант: жорстка, при якій необхідна потрійна довжина тканини, й еластична, з гумовими натяжними нитками.

 

 

3. Зметай виточки. Склади по осьовій лінії лицьовим боком всередину та сколи булавками впоперек лінії. Зметай невеликими прямими стібками від вузького кіпця до широкого, зробивши на початку і в кіпці закріпки (2 3 стібки). Звертай увагу на суміщення копіювальних стібків.

 

 

 

4. Зметай бічні зрізи. Для цього обидва нолотнгаца спідниці склади лицьовими боками всередину, зрізами до себе, зрівняй копіювальні строчки, у декількох місцях сколи шпильками, розташовуючи їх перпендикулярно до шва, та зметай на столі по задньому полотнищу, поєднуючи контрольні знаки. Лівий бічний шов залиш не зметаним до верху на ділянці 14-18 см для застібки. При зметувані бічних швів роби закріпки через кожні 10 15 см, щоб у процесі примірки при розрізанні ділянки шва для внесення уточнень решта шва не розпорювалась.

5. Шви злегка розпрасуй із невеликим натиском, установивши регулятор праски па невисоку температуру. Не допускай утворення згинів.

6. Заметай нижній зріз спідниці двома рядками: перший - на відстані 3 -5 мм від згину, другий - на відстані 7 10 мм від зрізу. При неширокому підгииі низу можна заметати одним рядком посередині. При заметуванні низ спідниці розташовуй на столі згином до себе та виконай прямими стібками довжиною 10-15 мм.

7. Укріїш верхній зріз. По верхньому зрізу спідниці з виворітного боку прямими стібками довжиною 0,7-1 см приметай вузьку смужку щільної тасьми.

Крім звичайних зметувальиих стібків тимчасового призначення, можна також з'єднувати деталі й іншими способами:

виконати шви на машинці, якщо після їх розпорювання на тканині не залишиться слідів. Використовуй при цьому найдовший стібок або наявний у сучасних швейних машин зметувальний шов; за допомогою самоклеючої стрічки, яка ідеально підходить для з'єднання зрізів деталей, викроєних зі складних матеріалів, на яких будуть видні проколи від голки та ниток, а також у роботі із ковзкими тканинами. Після використання стрічку видаляють; за допомогою зникаючої самоклеючої стрічки подібна до попередньої, але зникає під дією води; за допомогою клеючого олівця - клей можна застосовувати лише тоді, коли краї з'єднаних деталей біль-

ше не будуть роз’єднуватися, а виконані шви не будуть розпрасовуватись у різні боки. Наприклад, для прикріплення кишень, обробки блискавок, обшивок та ііі.;

па допомогою рончинних наметувальних ниток, які зникають, тільки-но на них потрапляє вода або пара від праски.

Практична робота

ПІДГОТОВКА СПІДНИЦІ ДО ПЕРШОЇ ПРИМІРКИ

Матеріали та інструменти: деталі крою, лінійка, ножиці, кравецька крейда, нитки для змотування, голка, булавки, праска, тасьма.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Підготуй виріб до першої примірки згідно з технологічною послідовністю:

1) перенеси контури викрійок;

2) зметай виточки, складки, рельєфи відповідно до моделі;

3) зметай бічні зрізи;

4) виконай ВТО;

5) заметай нижній зріз;

6) приметай тасьму но лінії талії.

4. Проведи оцінювання власної роботи.

5. Прибери робоче місце.

6. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Яких правил слід дотримуватись під час ВТО?

2. Які пристосування для ВТО ти знаєш?

3. Навіщо потрібен терморегулятор на прасці?

4. Які вимоги висувають до виконання ВТО?

5. Встанови послідовність технологічних операцій під час пошиття спідниці:

а) зметати деталі крою;

б) обробити зрізи;

в) викопати ВТО;

г) провести першу примірку;

д) оздобити виріб;

е) зшити деталі крою.

6. Знайди відповідність терміна і зображення:

 

1) запрасувати;

2) відпрасувати;

3) припрасувати;

4) розпрасувати.

Творче завдання

Вибери поясний виріб. Добери тканину для виготовлення. Опиши особливості прасування. Обґрунтуй свій вибір.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Особливості прасування різних видів тканини

Температурний режим прасування завжди встановлюється залежно від типу тканини. Краще починай прасувати з мінімальних температур, збільшуючи за потреби до граничного значення. На деяких прасках замість градусів вказано на реле фрази-п ід казки: «бавовна», «льон» і т. д.

Якщо ти поставиш праску в режим відпарювання, на тканині залишиться менше зморщок.

Обов’язково проведи кілька разів праскою по якомусь клаптю тканини - раптом на її підошві залишилися плями. Насамперед звертай увагу на ярлички, прикріплені до одягу на них є вся інформація про догляд за виробом: як прати, як сушити і, нарешті, при якій температурі прасувати. Ярличок втрачено - не біда, таблиця режимів прасування підкаже, при якій температурі слід прасувати ту або іншу тканину (табл. 1).

Вироби з натуральної бавовни прасуй зволоженими. Якщо в прасці відсутня функція зволоження, то скористайся будь-яким іншим пристосуванням (вінчиком або пульверизатором), бризкай гарячу воду - вона краще вбирається. Після цього почекай, поки білизна рівномірно зволожиться.

Речі з натурального, штучного шовку та вовни прасуй із вивороту в сухому стані. Вовняні вироби можна прасувати з лицьового боку через вологе полотно.

Таблиця 1

Тканини

Температура нагрівання підошви праски

Умовне

позначення

Льняні та бавовняні тканини

Дозволяється прасувати при максимальній температурі 200 “С

Вовняні, шовкові натуральні та штучні

Дозволяється прасувати при максимальній температурі 150 “С

Синтетичні

Дозволяється прасувати при максимальній температурі 110 “С

Окремі види синтетичних тканин

Прасування заборонене

Щоб вони не втратили форму, необхідно прасувати доти, доки не стануть повністю сухими.

Шовкові трикотажні речі також прасуй через вологе полотно або з виворітного боку, але їх не обов’язково прасувати до повного висихання. Такі вироби можна взагалі не прасувати - для падання форми їх досить злегка зволоженими потягнути в потрібних напрямках.

Креп і тканину з опуклим малюнком слід прасувати повністю сухими, при середній тем пературі.

Вироби з капрону й ацетатного шовку прасування зазвичай не потребують, їх можна прасувати при низькій температурі.

Вічу тканину краще прасувати з лицьового боку; якщо па тканині є вишивка, це місце прасують із вивороту.

Тканини, вишиті бісером, блискітками, або металізовані тканини ніколи не відпарюй — бісер і блискітки можуть потьмяніти, а прокладка з виворітного боку - скрутитися. Встанови найнижчу температуру, бо під занадто гарячою праскою бісер і блискітки можуть розплавитися, а металізована тканина ризикує стати ще й дуже крихкою.

Шви і краї обробляй кінчиком праски або пальцями, надівши наперсток.

Особливості прасування швів

Прасування прямолінійних швів

1. Пропрасуй лінію строчки з двох боків для занурення стібків у тканину, знищення зборок і зморщок (1).

2. Розпрасуй припуски, для цього розкрий припуски та проведи по них кілька

разів кінчиками пальців. Оброби шов парою. Проводи кінчиком праски по канавці шва (2).

 

3. У роботі з м’якими й делікатними тканинами, щоб уникнути відбиття припусків на лицьовий бік тканини, під них підкладають смужки щільного паперу або дерев'яну лінійку. Цей прийом застосовують і в інших випадках: підкладають щільний папір під виточки, під припуски на глибину складок, під припуск на иідгин низу виробу і т. п. Якщо відбиток усе ж з’явився, слід обережно провести праскою під зрізами (3,4).

4. Використовуй дерев'яний прес для закріплення дії пари па тканину, особливо товсту (5).

5. Припрасуй шов із лицьового боку через пропрасо-вувач або запобіжну підошву. Прасуй в одному напрямку, користуючись усією поверхнею праски і здійснюючи рухи вгору-вниз, а не ковзаючи по тканині.

Прасування криволінійних швів

Надсічи припуски кутиком на зовнішніх кривих, щоб видалити надлишок тканини. Розташуй надсічки близько одну до одної, зроби їх досить глибокими, щоб згодом припуски лягли плоско.

Викопай прямі надсічки на припусках уздовж внутрішніх кривих. Пропрасуй лінію шва з обох боків.

Розташуй шов на рельєфній поверхні прасувальної дошки та розпрасуй. Припрасуй шов з лицьового боку, як описано в правилах прасування для прямолінійних швів.

Прасування обтачних швів

Припрасуй лінію строчки з двох боків. Підріж припуски, зроби надсічки прямо або кутиком. Розпрасуй шов. Виверни деталь. Злегка посунь канавку шва в бік внутрішньої поверхні виробу. Щоб закріпити її в такому положенні, виметай край шовковими нитками, припрасуй його, дочекайся, поки деталь повністю просохне, висмикни намітку.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:18, Переглядів: 5575