Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Технічне конструювання швейного виробу. Моделювання виробу

НАРОДНА ОСВІТА

Технічне конструювання швейного виробу. Моделювання виробу

Ти, як і кожна дівчина, хочеш красиво й елегантно одягатися, мати привабливий вигляд. Цього можна досягти, якщо навчитися шити власноруч. Вдало підібраний колір і фасон, правильно зняті мірки допоможуть виготовити красиву, оригінальну річ, яка чудово сидітиме на твоїй фігурі, підкреслить її переваги.

У попередньому параграфі ти ознайомилась із конструюванням спідниці, зробила кресленик основної конструкції (або основи).

Для того, щоб пошити спідницю обраної моделі, необхідно в готову викрійку, яку ти зробила на попередньому уроці, внести зміни, тобто виконати моделювання. Кресленик основи спідниці можна розрізати в будь-якому місці, але обов’язково зберігаючи ширину виробу по лінії талії та довжину.

 

Пригадай...

Які мірки необхідні для побудови кресленика спідниці? Назви конструктивні лінТ кресленика спідниці.

Що враховує різниця мірок Сс і Ст у конструкції прямої спідниці?

 

Моделювання - це процес зміни кресленика викрійки основи відповідно до обраної моделі.

 

Етапи моделювання:

замалювати модель описати обвести основу

нанести фасонні лінії

І

вирізати основу з кольорового паперу розрізати по фасонних лініях

виконати розширення приклеїти

обвести отримане лекало викр йки

 

 

Моделювання конічної спідниці

1. Триколірна конічна спідниця

На готовий кресленик конічної спідниці нанеси лінії розрізів, які поділять спідницю на три смуги різної ширини й конфігурації.

Розріж викрійку по намічених лініях і отримані частини використовуй як викрійки для розкрою з трьох різних відрізів тканини, підібраних за колірною гамою і малюнком.

 

2. Конічна спідниця з оборкою

 

Спочатку проведи лінію, яка визначить ширину оборки, а потім збільш довжину нижньої частини спідниці (оборки) в 1.5 2 рази. Для отримання оборки тканину збери в дрібні складочки або в збірку.

3. Конічна спідниця, виконана в клаптиковій техніці

Побудуй кресленик двошовиої конічної спідниці та нанеси на нього лінії розрізу таким чином, щоб вони сумістилися на бічних швах переднього і заднього полотнищ.

Розріж викрійку но намічених лініях і отримані частини використовуй як викрійки для вставок, виконаних у клаптиковій техніці.

Моделювання клинової спідниці здійснюється, як правило, зміною форми клина. При цьому необхідно пам’ятати, що розмір клина по лінії стегон повинен залишатися постійним. Розширення по лінії низу може змінюватись від мінімального до максимального.

Розширення клина по лінії низу

 

1. На кресленику клина проведи лінію А^, з якої починається розширення. Продовж лінію низу вправо та вліво, відклади на ній симетрично в обидва боки необхідну величину розширення (точки Н3 і Н4) (рис. а). Поєднавши прямими лініями точки А) і Н3, а також А2 і Н4, отримаємо новий кресленик клина з розширеною нижньою частиною (рис. 6). При цьому А1Н3 = А,Н1 і А^Н^ = А2Н2.

2. Розширення клинової спідниці по лінії низу при малій кількості тканини можеш отримати, вставивши між основними клинами додаткові клини, величина яких залежить від бажаної ширини спідниці.

3. Форму клина можеш ускладнити. Наприклад, для щільнішого облягання спідниці но стегнах допускається невелике зменшення клина нижче лінії стегон при незмінній (рис. а) або збільшеній (рис. 6) ширині по лінії низу.

Моделювання прямої спідниці

На основі кресленика прямої спідниці можна отримати велику кількість різних моделей: вузьких і широких, довгих і коротких, з кокетками ззаду і спереду, з розрізами та складками різної форми.

Кресленик прямої спідниці складається з двох частин: переднього і заднього полотнищ. Для моделювання ці частини потрібно розділити (розрізати), оскільки моделюють кожне полотнище окремо.

На креслениках переднього й заднього полотнищ з боку лінії бічного зрізу відклади по лінії низу потрібне розширення (не більше 7 см). Потім з’єднай отримані точки Н3 і Н4 з лініями бічного зрізу, провівши дотичні прямі до ліній бічних виточок (рис. а). Обведи контур кресленика по намічених лініях (рис. б).

2. Звуження спідниці по лінії низу

На креслениках переднього й заднього полотнищ з боку бічного зрізу зменш ширину спідниці по лінії низу на бажану величину (точки Н3 і Н4). Потім з’єднай точки Н3 і Н4 з точками С2 і С'2 па лінії стегон (рис. в). Зайві частини викрійки відріж (рис. /,). Для забезпечення свободи руху можеш зробити розрізи.

3. Зміна довжини спідниці

Для того, щоб змінити довжину спідниці, лінію низу на кресленику або опускають на бажану величину, або піднімають. Для свободи руху дуже вузькі довгі спідниці виконують із розрізами, шліцами, застібками.

4. Способи розширення прямої спідниці

Метод закриття ниточок

1. По осьових лініях виточок переднього й заднього полотнищ проведи вертикальні прямі лінії до їхнього перетину з лінією низу та розріж викрійки по цих лініях.

2. Розсунь викрійки в нижній частині до повного закриття виточок.

3. Оформи лінію низу плавною кривою.

Метод часткового закриття виточки і додаткового розрізу

1. По осьових лініях виточок переднього й заднього полотнині, а також через середини відрізків С3С2 і С2С4 проведи вертикальні прямі лінії до їхнього перетину з лінією низу.

2. Розріж викрійки по намічених лініях і розсунь отримані частини на потрібну ширину по лінії низу.

3. Оформи лінію низу плавною кривою.

Моделювання спідниці з кокеткою

Лінія кокетки може бути прямою, кривою, иапівовальною; вона зазвичай проходить через кінець виточки.

Модель розширеної донизу спідниці з кокеткою, подовженою спереду по центру; ззаду кокетка відсутня

1. Збільш ширину заднього полотнища но лінії низу від бічної лінії на 3 см. Проведи нову бічну лінію.

2. Збільш ширину переднього полотнища так само, як і заднього.

3. Проведи на передньому полотнищі лінію кокетки через кінець виточки.

4. Відріж кокетку, закрий виточку. Оформи верхню й нижню лінії кокетки плавними лініями.

Модель прямої спідниці з кокеткою, подовженою спереду по центру; ззаду кокетка відсутня. На передньому полотнищі посередині закладена зустрічна складка.

 

1. Проведи лінію кокетки через кінець виточки.

2. Відріж кокетку, закрий виточку. Верхній і нижній зрізи кокетки оформи плавними лініями.

3. Паралельно до лінії середини переднього полотнища проведи прямі лінії, які позначають припуск на зустрічну складку. Добудуй лекало у верхній частині складки, як показано на малюнку.

Якщо ти шиєш спідницю зі складками, то необхідно передбачити кількість тканини на кожну складку. Складки можуть бути однобічними та двобічними. Двосторонні складки закладають ребром назустріч одна одній (зустрічні) або в різні сторони (бантові). Якщо спідниця має одну складку посередині переднього

 

або заднього полотнища, то при моделюванні викрійки до середини додай глибину складки (якщо складка зустрічна) або половину глибини складки (якщо складка одностороння) і розташуй до згину тканини.

Якщо складки розташовані по осьовій лінії виточок (або в іншому місці), розріж викрійку на частини по лінії розташування складок і розсунь на величину глибини складки.

 

Спідниця з воланами

Волани розташовують у різних місцях спідниці: по лінії низу, з нахилом, вертикально. по бічній лінії тощо; їх може бути різна кількість, ще й різної ширини.

 

 

Від лінії низу переднього й заднього полотнищ відклади довжину волана (наприклад, 10 см, аА1 = вВ, = 10 см). Відріж отриману деталь і розміть на ній лінії волана. Розріж деталі по намічених лініях і розсунь на необхідну величину. Для побудови другого волана на відрізній деталі відклади 5- 6 см від лінії низу та проведи паралельну лінію.

Від чого залежить вибір тканини для спідниці

Вибір тканини залежить одразу від кількох факторів. Перший і найголовніший - це фасон спідниці. Не кожна тканина придатна для того чи іншого фасону. Далі потрібно врахувати пору року, для якої шиється річ. І не менш важливо - це місце, куди цю річ вдягатимуть.

Пригадай такі властивості тканин, як гігроскопічність, д рапіру вал ьність та ін., і скажіть, як вони впливають на вибір фасону.

Як колір впливає на настрій і поведінку людини? Який колір твій улюблений?

Вибір тканный для клинової спідниці. Тканина може бути будь-якої фактури* Щільність значення не має, але уникай тканини, яка сильно обсипається но краях. І для першого разу не варто брати ворсову тканину чи трикотаж, який потребує певних навичок при шитті. Особливу увагу приділи вибору малюнка, тобто його напрямку, бо при розкроюванні залишаються немалі відходи, можуть виникнути проблеми при стикуванні клинів. Отже, малюнок з одностороннім напрямком краще не використовувати.

Вибір тканини для конічної спідниці. У роботі з виробами або окремими де-талямн, викроєними на частині кола, часто виникає ситуація, коли до одного боку шва тканина прилягає по нитці основи, а до іншої — по нитці піткання. Також у шві з’єднання нитка основи або піткання може збігатися з косим напрямком нитки. При такому з'єднанні но бокових швах тканина зазвичай дає різні відтінки, що псує вигляд виробу.

Для конічних спідниць не рекомендуються тканини:

• із саржевим, сатиновим, атласним переплетеннями ниток (сатин, атлас, джинсова тканина тощо);

• з ворсом або начосом;

• з направленим або купонним малюнком;

• з малюнком у смужку чи клітинку, який має асиметричний рапорт.

Найбільш відповідними для конічного крою є тканини з полотняним переплетенням, у яких товщина ниток основи візуально не відрізняється від товщини ниток піткання.

Вибір тканини для прямої спідниці. Пряма спідниця - це універсальна річ. Для її пошиття підійде практично будь-яка тканина. Тільки вигляд вона матиме різний.

З оксамиту, велюру, натуральної замші, шкіри, хутра - виглядатиме аристократкою, а з атласу, сатину, шовку, сапжану - блискучою кокеткою. Діловитості й строгості спідниці додадуть костюмні тканини, габардин, креп. Спортивно виглядає спідниця із джинсової тканини, вельвету, штучної замші або шкіри.

Жоржет, креп-жоржет, крепдешин, мереживні тканини підійдуть для спідниці в романтичному стилі. Домашньою і затишною буде спідниця із трикотажу, бавовни, льону.

Який колір обрати?

Класичний чорний колір - це завжди стильно і модно, проте не варто відмовлятися від яскравих кольорів, особливо якщо ти вирішила шити літню спідницю. Доречно виглядають яскраві кольори і в холодну пору року - додають хорошого настрою, оптимізму, спокою.

Кожен колір випромінює свою енергію, вібраційні хвилі, які впливають на психіку людини і можуть її як заспокоювати, так і збуджувати. Тому довірся своєму самопочуттю, настрою і енергетичним ресурсам.

 

Розрахунок витрати тканини на спідницю залежить від:

фасону спідниці; ширини тканини; малюнка на тканині; обхвату стегон; довжини спідниці.

 

Якщо ти тільки починаєш шити, то для спідниці краще обирати тканину, яка легка і проста в обробці; не розтягується і не перекошується під час пошиття; не потребує підгонки мал юнка; малосипуча; коштує недорого. Найбільше під ці критерії підходять тканини: кренові; костюмні; джинсові легкі та середньої щільності; щільна бавовна; габардин; льон.

Радимо зшити свою першу спідницю з костюмної тканини. Як правило, такі тканини містять 80 95 % натуральних волокон і 5 20 % віскози, лавсану, капрону, поліестеру чи інших добавок, що надають вовняним і бавовняним тканинам меншу зминальність, більшу міцність. З ними легко працювати.

Не варто брати такі складні в роботі тканини, як оксамит, велюр, вельвет, шовк, атлас, шифон. Відмовся і від тканини в клітинку, смужку або з повторюваними однаковими фрагментами в горизонтальній площині. Найкращий варіант - однотонна тканина без натяку на малюнок.

Розрахунок кількості тканини для виготовлення спідниці

Настав час для дуже відповідального заняття: купівлі тканини па першу спідничку. Але спочатку трохи порахуємо. Визначимо, яка кількість тканини потрібна.

По-перше, необхідно пам'ятати основні мірки: обхват стеши, довжину виробу.

По-друге, треба остаточно визначитися з фасоном майбутньої спідниці, адже на розширену спідницю зі складками піде значно більше тканини, ніж на пряму, та й такі деталі, як кишені, кокетки, потребують додаткових витрат.

По-третє, треба знати властивість тканини: чи збігається вона після намочування, який малюнок па пій.

Отже: для прямої спідниці без складок, якщо тканина широка (140-150 см), достатньо однієї довжини: Дв +15 см на обробку низу й верху, за умови, що обхват стегон з вільним обляганням плюс припуски па шви не будуть більші, ніж ширина тканини. Якщо тканина вузька, доведеться купувати її вдвічі більше, навіть якщо не вистачає кількох сантиметрів (Дв + 15 см)х2.

Порада. Найпростіше визначити витрати тканини так: розстелити простирадло на всю ширину обраної для купівлі тканини і, враховуючи направлення нитки основи, розкласти на ній усі деталі викрійки, а потім виміряти, скільки тканини знадобиться.

 

Щоб вирішити, скільки тканини потрібно па спідницю в складку, треба мірку обхвату стегон помножити па З плюс 10 см на маскування складок і отриманий результат порівняти з шириною тканини: чи можна буде обмежитися відрізком тканини у дві довжини, чи потрібна ще одна - третя.

На спідницю «півсонце» потрібно купувати 2 довжини спідниці при ширині тканини 140 -150 см, а якщо ширина тканини 100 см, то 2 довжини спідниці плюс 50 см.

Враховуй і той факт, що тканини, які крояться в одному напрямку (тканини в клітинку, смужку і ті, що мають ворс - вельвет, оксамит), вимагають більшої витрати. Але, шиючи першу спідницю, щоб не зіпсувати результат і настрій, страхуємося но максимуму.

Купівля тканини. Отже, настала хвилююча мить! Йдемо в магазин купувати тканину па нашу першу спідницю.

Що треба покласти в сумочку:

повний розрахунок, хоча б на одну ширину тканини (а краще на декілька);

— ручку або олівець;

— калькулятор;

— необхідну суму грошей.

Що купити:

— тканину на спідницю потрібної довжини;

— застібку-блискавку довжиною 18 20 см;

— прокладковий матеріал 0,5 м;

— ґудзики 2 -3 шт. (один пришиваємо до пояса, 1-2 про запас);

— нитки під колір тканини.

Коли тканину па спідницю обрано, просимо продавця відрізати шматок потрібної довжини. Тут знадобиться твій запис із розрахунком, особливо коли ширина вподобаної тканини не 1,40 1,50 м, а вужча. Якщо такої ширини немає в нашому розрахунку, дістаємо олівець, калькулятор і швидко підраховуємо кількість тканини.

Практична робота

МОДЕЛЮВАННЯ СПІДНИЦІ

Матеріали та інструменти: яіпійка, олівці, ножиці, зошит, кольоровий напір. Послідовність виконання роботи

1. Склади дизайи-аиаліз однієї із запропонованих моделей спідниці за такою схемою:

 

2. Виконай моделювання власної спідниці за зразком:

а) вигадай назву спідниці;

б) замалюй її ескіз: вигляд спереду і ззаду;

в) зроби опис моделі фасону спідниці;

г) виконай моделювання викрійки спідниці;

д) покажи деталі крою та розрахуй кількість тканини.

 

3. Створи модель спідниці відповідно до запропонованих зразків тканин. Намалюй спідницю, опиши, вкажи її стиль, призначення, як можна поєднувати з іншими речами.

 

Запитання та завдання для повторення

1. Що таке моделювання?

2. Чим займається художник-модельєр?

3. Чим займається конструктор-модельєр?

4. Яку тканину підібрати для конічної спідниці?

5. Яку тканину підібрати для прямої спідниці?

6. Від чого залежить вибір тканини?

7. Обери модель спідниці, яка відповідає конструкції.

 

Творче завдання

1. Переглянь цьогорічні колекції відомих дизайнерів та спробуй створити модель спідниці, що тобі сподобалась.

 

2. Підбери спідниці відповідно до типу фігури.

3. Скористайся одним із сайтів для он-лайн підбору одягу та обери моделі, які тобі найбільше пасують.

4. Дізнайся більше, як яскраві кольори впливають на наше здоров’я, енергетику та життєві сили.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:16, Переглядів: 7713