Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Догляд і вирощування молодняка гусей

НАРОДНА ОСВІТА

Догляд і вирощування молодняка гусей

Усім відома невибагливість гусей. Вони чудово себе почувають і на вкритому травою пустирі, і на березі річки (рис. 197). Однак промислова технологія завела гусей під дах капітальних будинків - гусячих ферм. І під дахом техніка забезпечує гусям тепло, світло, чисте повітря, корм, прибирання. А це дає змогу отримувати більше гусячого м’яса, пуху, жиру.

Розводять гусей задля отримання смачного поживного м’яса, делікатесної печінки, прекрасного пуху і пір’я.

Особливості догляду молодняка. На птахоферму гусенята надходять у 2-денному віці. Перед прийманням гусенят, пташники старанно прибирають, ремонтують, дезінфікують, а за 36 - 48 год пташник прогрівають до температури +24 - +26 °С. Таку температуру підтримують 4 дні. Потім до 10-денного віку температура повинна бути: під обігрівачем +24 - +28 °С, а в приміщенні - +20 - +22 °С. З 10-ти до 20-денного віку -+20 - +22 °С. Температуру вимірюють в 12 мм від підлоги і в 1,5 - 2 см від джерела тепла. Після 20-денного віку молодняк гусей утримують у приміщенні і на вигулах, без обігріву. Щільність утримання гусенят до 20-денного віку становить 20 - 10 шт./м% з 20-ти до 45-денного віку -8-6 шт./м2, далі після 45-денного віку - 5 - 4 шт./м1!. Перші 12 - 16 днів гусенят утримують за цілодобового освітлення, потім - світловий день скорочують до його природної тривалості. Взимку гусенят вирощують на глибокій підстилці. Влітку, з 20-денного віку, птицю переводять у літні табори з легким накриттям.

Годівля. Для доброго росту й розвитку у перші 5 днів гусенят годують сумішшю кукурудзи, пшеничних круп, до яких додають круто зварені яйця, сир, подрібнену моркву чи люцерну. В наступні дні згодовують вологі суміші з комбікорму й зелені. З 20-ти - 30-денного віку птицю годують концентрованими кормами, зеленню, подрібненими соковитими кормами. В окремі годівниці насипають мінеральні добавки: гравій, черепашки. Напувають гусей вволю. Вода в напувалках має бути постійно. Птицю, що досягла 65 - 70-денного віку і має масу 3,5 - 4 кг, знімають з відгодівлі. За дотримання технологій вирощування збереження птиці становить понад 90%.

Гуси - єдині птахи, від яких за життя можна отримати пух і пір’я. Молодняк общипують двічі: перший раз - у віці 70 - 80 днів, другий -120 - 130 днів. За першого общипування отримують 60 г пуху і пір’я. За другого - 100 г.

Забій птиці проводять після 3-4 тижнів останнього общипування.

Завдяки густому и щільному оперенню гуси можуть переносити тимчасові зниження температури до - - - °С. У жаркий період

гусей слід утримувати під навісом або на водоймищі. На плем'я відбирають найсильніших і крупних гусенят, типових для певної породи птахів.

ЗАПИТАННЯ

1. Які умови утримання молодняка гусей?

2. Які особливості годівлі гусенят?

3. Яка особливість отримання від гусей продукції?

4. Відвідай присадибне господарство, де розводять гусей; дізнайся, чи отримують там таку кількість продукції, як на спеціалізованих фермах.

Переробки продукції тваринництва

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:31, Переглядів: 1525