Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Вирощування молодняка качок

НАРОДНА ОСВІТА

Вирощування молодняка качок

Водоплавній птиці зручно жити біля води. Але запливання качок, особливо на далекі відстані, потребують енергії, яку качка бере з корму. Якщо качок не допускати до води, зекономлена енергія піде на приріст. Тому качок на відгодівлі вигідніше не пускати на воду. А племінну водоплавну птицю бажано утримувати біля водойм. У промисловому птахівництві виникла потреба збирати каченят на відгодівлю у великі групи. Для ущільнення птиці, каченят садять у клітки, а клітки ставлять одна на одну - в яруси (рис. 196). Ця форма концентрації птиці на одиницю площі дає змогу створити компактні качині ферми з поголів’ям до 250 тисяч качок. Для спеціалізованих качиних господарств промисловість виготовляє комплекти обладнання для утримання відгодовуваних на м’ясо каченят у багатоярусних клітках.

Особливості догляду за каченятами. До прийому каченят птахоферми старанно готують: чистять, дезінфікують, прогрівають, стелять

нову підстилку. Каченят вирощують на підлозі, з глибокою підстилкою, у кліткових батареях, на сітчастій підлозі. У добовому віці жива маса їх становить 55 - 68 г, вони добре реагують на світло, звук. До 5-денного віку каченят утримують за температури +26 - +28°С. З 5-ти до 10-ден-

ного віку температуру знижують до +22°С. З 10-ти до 30-денного віку

»

температуру доводять до +18 —(-20°С і на цьому рівні підтримують до кінця вирощування. Освітлюють пташник у першу добу вирощування. Починаючи з другого дня світловий день скорочують щодня на 45 хв і доводять до 15 год. Щільність розміщення каченят (перші 10 днів) становить 18 - 20 гол./м2, з 11-ти до 30-денного віку12 - 10 гол./м2, з 31-го до 55-денного - 10 - 8 гол./м2.

Годують каченят згідно з установленими нормами сухими повноцінними комбікормами фабричного виробництва: до 14-денного віку - 6-8 разів; наступні два тижні - 4-5 разів на добу; старших місячного віку -З рази. У перші дні кращим кормом є подрібнені, круто зварені яйця, які змішують з кукурудзяною, ячмінною або вівсяною крупою. З триденного віку вводять свіжий сир, з розрахунку 5 г на добу. Подрібнену зелень дають з 4-го дня, а з 10-го дня - коренеплоди, рибний фарш. За наявності водойм каченят випускають з 20-ти - 30-денного віку. Якщо водойма багата на природні корми, птиця повністю задовольняє свою

потребу в білках і вітамінах. А якщо немає водойми, каченятам згодовують велику кількість ряски і водоростей (табл. 17). Підгодовують каченят вранці і ввечері повноцінними зерновими відходами.

За таких умов відсів становить близько 3 - 4%. Узимку качкам згодовують хвою сосни, ялини як вітамінне доповнення раціону. При досягненні каченятами 52-55-денного віку і маси 2,5 - 2,8 кг їх знімають з відгодівлі.

Таблиця

Раціон каченят на відгодівлі, г.

Назва корму

Вік, КІЛЬКІСТЬ ДНІВ

33-40

41-50

51-60

Комбікорми

150

170

170

Зелена маса

30 1

50

1 50

Водорості

40

60

60

Рибний фарш

5

5

Черепашки, крейда

5

6

6

Гравій

1

1,5

2

Качки дуже реагують на нестачу кисню. Підвищення вмісту в повітрі вуглекислого газу, аміаку, вологи, де утримують птахів, негативно впливають на їх здоров’я, оперення, продуктивність. Приміщення, де утримують качок, слід добре вентилювати. Температура повітря 25-30 °С і вища за високої вологості (вище 75% ), сильна сонячна радіація та інтенсивне освітлення мають гальмівний

9

вплив на фізіологічні процеси в організмі качок. Для качок вода має дуже важливе значення. Дорослі качки і молодняк не можуть бути без води, навіть короткий час.

За умов утримання качок у приміщенні, а не на водоймах, вода має бути в напувалках постійно і вдосталь.

Качку і гуску можна поріднити. У 1975 р. в Німеччині з'явилась у

. и

продажу нова птиця - мінігуска. Це гібрид качки і гуски. Його маса -2,5 кг.

Качка в середньому використовує 300 л води на рік. Качки, на відміну від інших сільськогосподарських птахів, мають підвищену нервову збудженість, дуже лякливі. Тому всі роботи по догляду слід виконувати чітко і за встановленим розпорядком. Порушення розпорядку негативно впливає на продуктивність.

ЗАПИТАННЯ

1. Я к збільшити приріст живої маси качок?

2. Які особливості догляду за каченятами?

3. Як годують каченят і як змінюється раціон годівлі з віком?

4. Чому без потреби не бажано турбувати качок?

5. Відвідай найближчу птахоферму, поспостерігай і запиши, як змінюється раціон годівлі й догляд з віком птиці.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:30, Переглядів: 2202