Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Значення і місце водоплавної птиці у житті людини

НАРОДНА ОСВІТА

Значення і місце водоплавної птиці у житті людини

Птахівництво - одна з основних галузей тваринництва. Від птиці отримують високоякісні дієтичні продукти харчування - яйця, ,

а також сировину для легкої промисловості - пір’я і пух. Основну кількість продуктів птахівництва дають населенню великі промислові птахоферми.

Птахівництво на промисловій основі особливо розвивається навколо великих міст, де є ринки збуту продукції. Важливу роль у збільшенні виробництва продукції птахівництва відіграє вирощування водоплавної птиці. В птахівництві вирощують два види водоплавної птиці -качок і гусей (рис. 190). М’ясо птиці в м’ясному балансі України становить майже 20%.

Нині в багатьох країнах прийнято проекти для пришвидшеного розвитку гусівництва. Підвищення інтересу до цієї галузі птахівництва

пояснюється універсальністю гусей - від них можна отримати м ясо, яйця, жир, жирну печінку (після спеціальної відгодівлі), перо-пухову сировину, шкіру з пухом, шкіру з лапок.

Продукція гусівництва користується широким попитом як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. На міжнародному ринку м’ясо гусей коштує у 2,2 - 2,3 разу дорожче, ніж м’ясо бройлерів. З віком (старше 3 місяців) у гусей накопичується жир: підшкірний 20 -30%, внутрішній - 10% від маси. Гусячий жир є одним з найцінніших. Він легко засвоюється організмом, практично не містить холестерину. За своїми якостями є кращим, ніж жир іншої птиці, а також кращим від жиру великої рогатої худоби, баранячого, свинячого. Його широко застосовують у фармацевтичній промисловості. На світовому ринку ціна гусячого жиру вища за ціну вершкового масла. Гусяча печінка, яку отримують після спеціальної відгодівлі птиці, має прекрасні смакові й поживні якості. Вона в своєму складі містить велику кількість жиру, незамінних амінокислот, вітамінів, ферментів, ароматичних речовин.

Страсбурзькі паштети - всесвітньо відомий продукт - виготовляють з гусячої печінки. На світовому ринку 1 кг такої печінки коштує від 22 до 41 доларів США.

Гуси - єдиний вид домашньої птиці, від якої за життя отримують пір’я і пух - цінну сировину для виготовлення виробів широкого вжитку. Гусяче перо і пух відрізняються від подібної продукції інших видів домашньої птиці більшою м’якістю, пружністю, еластичністю, зносостійкістю, гігроскопічністю і низькою теплопровідністю.

За своїми якостями гусячий пух стоїть на рівні з гагачим. Виготовлені з нього ковдри, подушки не мають собі рівних. Гусячий пух також широко використовують для масового пошиття різного роду одягу. Ведуться розробки технологій для отримання тканини з 75% гусячого пуху і 25% вовни. В багатьох країнах розпочато освоєння такого виду сировини, як шкіра гусячих лапок. З неї виготовляють кімнатне і дитяче взуття. Вона має високу зносостійкість, еластичність, добре фарбується, за малюнком нагадує крокодилячу чи зміїну. Освоюються способи виготовлення виробів із шкіри з пухом, що йде на виготовлення легкого й теплого одягу.

У деяких країнах піднялися в ціні гусячі яйця. Люди, котрі потерпають від сердечно-судинних захворювань, не можуть вживати в їжу яйця інших видів птиці, крім гусячих.

Від качок ми отримуємо поживне, надзвичайно смачне м’ясо, пір’я, яйця. З усіх сільськогосподарських птахів, качка - найскороспіліша. Усього за 55 - 60 діб маленькі каченята перетворюються в качок 2 кг, а деяких порід і в 3,6 кг.

Птахівництво має великі резерви збільшений і здешевлення продукції - більш повне збереження молодняка, с\ воре дотримання техно-логій догляду, впровадження нових технологій, впровадження нових високопродуктивних порід птахів.

ЗАПИТАННЯ

1. Чому птахівництво - одна з основних галузей тваринництва?

2. Які особливості розвитку гусівництва?

З.Яку продукцію отримують від водоплавної птиці?

4. Якщо є можливість, відвідай птахоферму. Якщо немає, поясни чого не вистачає для влаштування птахоферми в твоїй місцевості.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:29, Переглядів: 1392