Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Основи агротехніки вирощування картоплі

НАРОДНА ОСВІТА

Основи агротехніки вирощування картоплі

З давніх-давен людина оцінила користь овочевих рослин. У народі кажуть: «Овочі - це здоров’я, їх різноманітність - довголіття». Вони багаті на білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, ферменти. Завдяки цьому овочі є цінними лікувально-дієтичними продуктами. А картоплю ще називають «другим хлібом».

Картопля - це овоч-переселенець, що потрапив до Європи у XV -XVII ст.ст. з Північної Америки разом з багатьма іншими рослинами. Картопля - трав’яниста рослина, яка належить до групи бульбоплодів (рис. 153). Вона має продовольче, технічне та кормове значення. З бульб картоплі готують різні страви, згодовують худобі, а також виготовляють спирт, крохмаль тощо. Стиглі бульби картоплі містять в середньому 25% сухих речовин, з них 15-22% крохмалю, 2-3% білків. Крім того, у них багато вітамінів, особливо вітаміну С.

Особливістю картоплі є здатність утворювати підземні стебла -столоки, з яких утворюються бульби. На кожній бульбі картоплі знаходяться бруньки. За сприятливих умов бульби проростають. Паростки спочатку білого кольору, а на поверхні ґрунту стають зеленими. Кожен паросток утворює надземне стебло. Кущ картоплі складається з декількох стебел. Для розвитку бульб потрібні інші температурні умови, ніж для розвитку надземної частини. Найкраща

температура для бульбоутворення - 15 - 18 °С, а надземні стебла при цій температурі ростуть повільно. При температурі 28 °С бульбоутворення припиняється, а надземна частина рослини починає рости інтенсивніше.

Для вирощування картоплі найпридатнішими є легкі (за механічним складом) супіщані ґрунти. Найвищі врожаї картоплі можна отримати на Поліссі та в Лісостеповій зоні України. Найкращі попередники картоплі - озимі зернові, зернобобові культури та однорічні трави.

Садять картоплю весною в удобрений вологий і розпушений ґрунт, що має температуру +6 —Ь8 °С на глибині 10 см. Бульби для садіння повинні бути здоровими (без пошкоджень, не уражені хворобами та шкідниками), відповідати за формою, забарвленням шкірки та м’якуша ознакам певного сорту. Основним заходом із підготовці бульб до садіння є їх перебирання та калібрування на три фракції: до 50 г - дрібна; 60 - 80 г - середня; понад 80 г - велика. Кращі результати забезпечують середні бульби. Садити потрібно бульбами одного розміру та маси, що забезпечує рівномірні сходи та одночасне дозрівання вражаю. Замочування бульб картоплі перед садінням у розчині мінеральних добрив сприяє прискоренню появи сходів, посиленню росту картоплі та бульбоутворенню, підвищенню врожаю. Це зумовлено кращим живленням паростків бульб у результаті проникнення розчину всередину. Крім того, добрива стимулюють у бульбі розкладання запасених поживних речовин. Для обробітку бульб готують такий розчин: на кожні 10 л води по 0,4 кг аміачної селітри та суперфосфату. Бульби можна обробляти двома способами: замочуванням у розчині на 1 годину або обприскуванням з лійки. Після обробітку бульби обсушують та висаджують у ґрунт. Вчасно і глибоко розпушений ґрунт під картоплю забезпечує рослини вологою і поживними речовинами, сприяє розвитку кореневої системи та бульбоутворенню. Для цього проводять зяблеву оранку на глибину 28 - 30 см, з весняним боронуванням та культивацією на 14 - 16 см. Під основну оранку вносять 20 - ЗО т/га органічних добрив та мінеральні добрива.

Картоплю садять на глибину 8 - 10 см. Кращими строками садіння на Поліссі є третя декада квітня, в Лісостепу - друга, в Криму та на Закарпатті — перша.

Найчастіше застосовують широкорядний спосіб садіння картоплі (70/25, 60/30). Густота насаджень повинна бути не менше 50 - 60 тисяч кущів на 1 га.

Догляд за посівами картоплі складається з боронування (досхо-Дового та післясходового) що збільшує врожай на 10 - 15% , міжрядних розпушувань та підгортання. Підгортати картоплю треба на 10 -14 см, що забезпечує розвиток додаткових бульб. Особливу увагу

слід приділити боротьбі зі шкідниками та хворобами. Основним шкідником картоплі є колорадський жук (рис. 154 а). Жук та його личинки об’їдають листя на рослині картоплі, що призводить до зниження врожаю (рис. 154 б). Залежно від погодних умов колорадський жук за літо може дати кілька поколінь. Основним ефективним способом боротьби з цим шкідником є обробіток посівів картоплі токсичними хімічними препаратами («Децис», «Актара», «Регент», «Карате» та ін.). Під час проведення обробітку хімічними препаратами обов’язково слід дотримуватись правил техніки безпеки, використовувати захисні окуляри , спецодяг та взуття. Після закінчення обробітку треба переодягтись і ретельно вимити руки та обличчя проточною водою з милом. Залежно від потреби, проводять кілька обробітків за вегетаційний період. Найкращі результати дає обприскування препаратами контактно-системної дії, за якого знищуються жуки і личинки. Рослина на деякий час стає отруйною для колорадських жуків та їх личинок. Час, протягом якого рослина отруйна, називають періодом чекання. В цей час рослини не можна використовувати в їжу та згодовувати худобі.

Найпоширенішою та небезпечною хворобою картоплі є фітофтороз (рис. 155). Вона вражає як листки і стебла, так і бульби, що негативно позначається на врожаї. Ця хвороба вражає рослини картоплі в період підвищеної вологості, бо волога сприяє розвитку і розповсюдженню захворювання. Джерелом інфекційної хвороби є заражені бульби. Основним способом боротьби з хворобою є обробіток посадкового мате-ріалу хімічними препаратами (цінеб), а посівів картоплі - хімічними препаратами на основі міді (хлорокис міді, бордоська рідина та ін.).

Збір урожаю картоплі проводять у першій декаді вересня, коли посохли надземні частини рослини, а бульби мають огрубілу шкіру. Середня врожайність складає від 150 до 250 ц/га. За часом достигання сорти картоплі поділяються на ранні, середньостиглі та пізні. Спочатку викопують ранні сорти, потім - середньостиглі, згодом - пізні. Закінчують роботи до настання температури повітря не нижче +7 - +10 °С. Збирають бульби комбайнами ККУ-2А чи Є-665 (рис. 156), картоплекопачами КТН-2Б

і КТН-2 або підорюють одно-, дволемішними плугами. Для запобігання втратам картоплі вслід за комбайном підбирають залишені на поверхні ґрунту бульби, після чого поле боронують і ще раз підбирають бульби. Викопані бульби просушують 3-5 год, після чого сортують на дві фракції: насінну та продовольчу. Потім бульби транспортують в овочесховища для зберігання.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:08, Переглядів: 1473