Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Лічильник електроенергії

НАРОДНА ОСВІТА

Лічильник електроенергії

Особливий інтерес викликає електровимірювальний прилад індукційної системи - електролічильник, який використовується для обліку витрат електричної енергії змінного струму (рис. 128).

Ного нерухома частина складається з двох електромагнітів (1) і (2), осердя яких виготовлені з тонколистої електротехнічної сталі. Обмотка першого електромагніта, яка виготовлена з товстого ізольованого мідного дроту діаметром 1,2 мм, має малу кількість витків, вмикається послідовно до навантаження і називається струмовою обмоткою. Обмотка другого електромагніта (2) виготовлена з тонкого ізольованого дроту діаметром 0,15 мм, має до 17 000 витків і вмикається паралельно до навантаження. Називається вона обмоткою напруги.

Рухомою частиною приладу слугує алюмінієвий диск (3), закріплений на осі (5). Вісь спирається на підп'ятники (4, 10) і через черв’ячну передачу (6) зв’язана з шестернями (7) облікового механізму (8).

При вмиканні електролічильника у вимірювану електромережу (рис. 128) струм 11 проходить по струмовій обмотці і утворює основний магнітний потік Ф, який, перетинаючи диск лічильника, утворює в

ньому вихрові струми. Струм /., проходить по обмотці напруги другого електромагніту й утворює свій магнітний потік. У результаті взаємодії магнітних потоків, створених струмами та та самими струмами, утворюється обертальний момент МпП, величина якого пропорційна потужності навантаження (кількості спожитої енергії).

Протидіючий момент М створюється постійним магнітом (9), який гальмує диск і не дає йому обертатись по інерції при вимкнутому навантаженні. При збільшенні швидкості обертання диска лічильника збільшується і протидіючий момент. Схема підключення лічильника на рис. 129.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:04, Переглядів: 1419