Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Поняття про народні промисли

НАРОДНА ОСВІТА

Поняття про народні промисли

З давніх-давен людина намагалася прикрасити своє житло і все те, чим їй доводилося користуватися у побуті і в процесі трудової діяльності. Під час виготовлення будь-якого виробу людина думала не тільки про його практичне (функціональне) призначення, а й намагалася зробити кожну річ красивою. Краса і користь у діяльності людини завжди були нероздільні. Для досягнення цієї єдності, виготовлені вироби людина оздоблювала. За багатовікову історію людство віднайшло дуже багато способів оздоблення виробів, виготовлених із різноманітних матеріалів. Причому в окремих народів виникли свої, самобутні, способи оздоблення різноманітних виробів, які складалися століттями завдяки зусиллями майстрів багатьох поколінь.

Із часом виокремилась така сфера діяльності людини як народні промисли. Згодом ця діяльність дістала назву декоративно-ужиткове мистецтво.

У процесі виготовлення будь-якого виробу майстер приділяє значну уваги красі його форми. Проте і її він не може створювати без врахування практичного призначення виробу. Пояснити це можна на простому прикладі. Чи замислювалися ви над тим, чому звичайний глечик для молока має широку горловину, а посуд для інших рідин - вузьку? Секрет дуже простий. Молоко, на відміну від інших рідин, утворює на стінках глечика нерозчинні осадки. Видалити їх можна лише механічним способом. Тобто, щоб помити глечик, у нього повинна заходити рука людини. І це мусить враховувати гончар.

З окремими видами оздоблення виробів ви ознайомилися у 5-7 класах. А тепер знайомитимемося з оздобленням деревини вставками із різноманітних матеріалів.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:57, Переглядів: 1032