НАРОДНА ОСВІТА

Різання стамескою

Стамеска (рис. 110) складається із хвостовика (2), буртика (4), шийки (5), різця (6), ручки (1), леза (7). Для того, щоб ручка не розкололась під час роботи, на неї одягають сталеве кільце (3). Стамески використовують для виконання різних дрібних робіт: для зачистки і виборки гнізд, пазів, шипів, зняття фасок застосовують плоскі стамески (рис. 111 а), для зачистки закруглених шипів і обробки увігнутих і опуклих поверхонь -напівкруглі стамески (рис. 1116). Як і долота, полотна стамесок виготовляють з інструментальної сталі, а ручки - з деревини тих же порід, що і в долотах. Дерев’яна ручка повинна мати ковпачок.

Ріжуча кромка (лезо) повинна бути гостро заточена. Ширина леза

стамески від 4 до 50 мм, кут заточування 20 - ЗО .

Форма і розмір буртика повинна забезпечити достатню опору для ручки. Лезо стамески при роботі діє як ніж, перерізаючи або розділяючи волокна деревини (рис. 112).

 

При різанні вздовж волокон (рис. 112 а) ліва рука направляє ріжучу грань стамески фаскою догори вздовж лінії зрізу, права - тисне на верхній кінець ручки (треба слідкувати, щоб пальці лівої руки не опинились поблизу гострого леза стамески або попереду нього).

При поперечному підрізанні волокон (рис. 112 б) стамеску тримають правою рукою за шийку, буртик і нижню частину ручки, а великий палець лежить уздовж ручки. Ріжуча кромка розміщена під кутом до площини оброблюваної деталі, а фаскою на зовні. Лезо рухається по косій лінії. Коли знімають поперечну фаску (рис. 112 в), права рука впирається у торець ручки, ліва тримає стамеску фаскою на зовні і направляє її вздовж кромки. При знятті поздовжньої фаски (рис. 112 г) стамеску тримають так, як і при поперечному підрізанні. Ліва рука направляє лезо стамески, яке рухається завдяки слабким зусиллям.


Якщо необхідно зачистити дно заглиблення (рис. 112 д), стамеску тримають так, як при знятті поперечної фаски, але фаску стамески повертають до оброблюваної площини.

Якщо немає долота, стамескою теж можна видовбувати квадратні і прямокутні отвори (рис. 112 е). Накресливши на бруску олівцем контури заглиблення або отвору, поступово прорубують стамескою по них деревину на глибину 2-3 мм. При цьому стамеску встановлюють лезом на лінію контуру перпендикулярно до площини бруска, ручку тримають лівою рукою, а правою наносять по ручці не сильні удари киянкою.

Закінчивши обробку по контуру, ставлять стамеску з невеликим нахилом поперек прямокутника, підрубують невелику ділянку майбутнього заглиблення і зрізують обрублений з усіх боків шматок деревини. Потім таким же способом видаляють наступний шматочок і так далі. Знімаючи шар за шаром окреслену по контуру деревину, отримують заглиблення або наскрізний отвір. Стамеску весь час встановлюють фаскою у бік зрізуваних або обрубуваних ділянок.

Видовбування можна прискорити, якщо у деревині попередньо просвердлити отвори (рис. 112 ж), а потім зрізати або видовбати стамескою деревину, що залишилася між ними.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:55, Переглядів: 1451