НАРОДНА ОСВІТА

Нарізання різьби

Для нарізання внутрішньої різьби діаметр свердла визначають за таблицею (табл. 5) і обчислюють за формулою:

dсвердла = D - P

dсвердла - довжина свердла, мм

D - зовнішній діаметр різьби, мм

P - крок різьби, мм

 

Таблиця 5

Просвердлений отвір, в якому будуть нарізати різьбу, необхідно обробити зенкером. Це полегшить початок різання. Після підготовки отвору під різьбу, деталь надійно закріплюють у лещатах. Змащений машинним мастилом мітчик із воротком на хвостику вставляють в отвір (рис. 98 а), перевіряючи кутником (рис. 98 б). Однією рукою натискають на вороток, а Другою - обертають його вправо доти, доки мітчик не вріжеться на кілька ниток у метал і його положення в отворі стане стійким (рис. 98 в). Різьбу нарізають короткими рухами, повертаючи мітчик на один-два оберти вправо і півоберта вліво і т. п. Завдяки таким рухам мітчика стружка ламається, виходить короткою (подрібненою), а процес різання значно полегшується. Закінчивши нарізання, мітчик вигвинчують із отвору. Другий і

третій мітчики вводять в отвір без воротка. І тільки після того, як мітчик _ •

піде точно по різьбі, накладають вороток і описаним способом закінчують нарізання різьби. Неприпустимо робити перекоси мітчика внаслідок нерівномірного натиску правою або лівою рукою. Зусилля при нарізанні різьби повинні бути помірними. Якщо не виконувати цих вимог, то на мітчику можуть викришитись зубці або він зламається. Перевіряють якість нарізної внутрішньої різьби еталонним гвинтом рис. 98 г. Він повинен легко вгвинчуватись і щільно сидіти в отворі.

Нарізання зовнішньої різьби. Стержень під різьбу повинен мати чисту поверхню. Якісну різьбу можна отримати тоді, коли діаметр стержня на 0,3-0,4 мм менший зовнішнього діаметра різьби, що нарізується. Якщо діаметр стержня буде значно меншим від потрібного, то різьба вийде не повною, якщо діаметр стержня буде більшим від потрібного, то плашку не можливо буде нагвинтити на нього, або під час нарізання різьби зубці плашки внаслідок перевантаження, зламаються. Рекомендовані діаметри стержнів для нарізання різьби подані в табл. 6.

Таблиця 6

Для полегшення початку різання різьби на торці стержня знімають фаску (рис. 99 а). Необхідну довжину різьби відмічають рискою. Потім стержень закріплюють у лещатах, щоб виступаючий над рівнем губок кінець його був на 20 - 25 мм більшим від довжини різьби (рис. 99 б).

На торець стержня накладають закріплену у плашкотримачі плашку (рис. 99 в). Однією рукою натискають на плашкотримач, а другою -обертають так, щоб плашка врізалась у метал на одну-дві нитки. Після цього нарізувану частину стержня змащують мастилом і нарізають різьбу короткими рухами з рівномірним тиском на ручки, один-два оберти вправо і півоберта вліво (рис. 99 г). Якісне нарізання різьби буде виконано тоді, коли плашка врізатиметься в стержень без перекосу. Перевіряють отриману різьбу еталонними гайками (рис. 99 д).

ПРИ НАРІЗАННІ РІЗЬБИ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:

1. Надійно закріплювати деталь.

2. Працювати тільки справним інструментом.

3. Обертати інструмент рівномірно (без ривків і сильного натис-кування), помірно докладаючи зусилля.

4. Не допускати перекосу інструменту.

5. Змащувати нарізувану частину стержня і мітчик змащувально-охолоджуючими рідинами.

6. Чистити інструменти і різьбу від стружки тільки щіткою.

ЗАПИТАННЯ

1. Які інструменти і пристрої застосовують для нарізання різьби?

2. У чому полягає підготовка отвору і стержня для нарізання різьби?

3. З якою метою при нарізанні різьби використовують мастило?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:53, Переглядів: 4383