Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Інструменти для нарізання різьби

НАРОДНА ОСВІТА

Інструменти для нарізання різьби

На виробництві різьбу на деталях нарізають на свердлильних, різьбонарізних і токарних верстатах, а також накатують, тобто здійснюють методом пластичної деформації. Інструментом для накатування різьби слугують накатні плашки, накатні рамки і накатні головки. Внутрішню різьбу нарізають мітчиками, зовнішню - плашками, прогонками та іншими інструментами.

Мітчики за призначенням поділяються на: ручні, машинно-ручні та машинні. В залежності від профілю різьби - на три типи: для метричної, дюймової і трубної різьби. За конструкцією - на цільні, збірні (регульовані і самовиключаючі) та спеціальні.

Мітчик (рис. 96 І) складається з двох основних частин: робочої і хвостової.

Робоча частина має вигляд гвинта з прорізаними кількома повздовжніми прямими або гвинтовими канавками, в результаті чого утвори-

лися зубці, які мають форму клина і слугують для нарізання різьби. Мітчики з гвинтовими канавками слугують для нарізання точної різьби. Робоча частина мітчика складається із забірної і калібруючої частин.

Забірна (або ріжуча) частина виконує основну роботу при нарізанні різьби і, щоб полегшити вхід в отвір, має конічну форму.

Калібруюча (направляюча) частина - направляє мітчик і захищає (калібрує) різьбу.

Хвостовик-стержень слугує для закріплення мітчика у спеціальному пристосуванні - воротку.

На хвостовику позначають різьбу і марку сталі, з якої виготовлено мітчик.

Ручні мітчики для метричної та дюймової різьб виготовляють комплектом із двох мітчиків (для різьби з кроком до 3 мм включно). Для різьби з кроком більше 3 мм - комплектом із трьох мітчиків.

Ручний мітчик при нарізанні різьби утримують і повертають за допомогою воротка.

Воротки (рис. 96 II) бувають нерегульовані і регульовані. Нерегульовані воротки можуть мати один або три квадратних отвори, а регульовані - регульований отвір. Існують воротки торцеві, які застосовують для нарізання різьби у важкодоступних місцях, і тарировані воротки - для нарізання різьби в глухих отворах.

Зовнішню різьбу нарізають плашками (рис. 97 а). Плашка має форму сталевої загартованої гайки, в якій через різьбу прорізано наскрізні отвори. Отвори в плашці виконують таку ж роль, як і канавки мітчиків: вони утворюють ріжучі грані і через них виходить стружка. З обох боків плашки є забірні частини завдовжки 1,5-2 нитки. Такі плашки застосовують для нарізання різьби діаметром до 25 мм за один прохід.

На плашках вказують позначення різьби і марку сталі, із якої вона виго-

_ V

товлена. Для закріплення плашки при нарізанні різьби застосовують плаш-котримач (рис. 97 б), який складається із корпуса з гніздом для плашки і двох ручок. Плашку закріплюють у гнізді стопорними гвинтами.

ЗАПИТАННЯ

1. Із яких частин складається мітчик?

2. За допомогою якого пристосування нарізають внутрішню різьбу?

3. За допомогою якого інструменту нарізають зовнішню різьбу?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:53, Переглядів: 6819