НАРОДНА ОСВІТА

Профілі різьби

За профілем різьби поділяють на: трикутну, прямокутну, трапецеїдальну, упорну, круглу (рис. 81). Найбільшого застосування набула циліндрична трикутна різьба (рис. 81 а), її називають метричною або кріпильною. Таку різьбу нарізають на кріпильних деталях, наприклад, на гвинтах, шпильках, болтах і гайках.

Крім метричної, в сучасному виробництві застосовуються:

1. Прямокутна різьба (рис. 81 б) має прямокутний профіль і застосовується для перетворення обертального руху гвинта у поступальний рух гайки.

2. Трапецеїдальна стрічкова різьба (рис. 81 в) має профіль у формі трапеції з кутом ЗО градусів. Коефіцієнт тертя малий. Така різьба застосовується для передачі руху і великих зусиль: у металоріжучих верстатах, домкратах, пресах тощо.

3. Упорна різьба (рис. 81 г) має профіль у вигляді нерівнобічної трапеції з робочим кутом при вершині ЗО градусів. Застосовується тоді, коли гвинт має передати великі односторонні зусилля (в гвинтових пресах, домкратах тощо).

4. Кругла різьба (рис. 81 д) застосовується у з’єднаннях з великими динамічними навантаженнями, а також при необхідності часто загвинчувати і відгвинчувати різьбу, яка може забруднитись (арматура пожежних трубопроводів, вагонні стяжки, крюки вантажопідйомних машин, цоколі і патрони електричних лампочок).

ЗАПИТАННЯ

І.Яку різьбу називають кріпильною?

2. Де застосовують трапецеїдальну різьбу?

3. У яких пристроях застосовують упорну різьбу? Чому?

4. Яка різьба застосовується на цоколі електричної лампочки?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:51, Переглядів: 5617