Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Професія - фрезерувальник

НАРОДНА ОСВІТА

Професія - фрезерувальник

Досить поширена робітнича професія сфери матеріального виробництва. На фрезерувальних верстатах (горизонтальних, вертикальних, копіювальних тощо) фрезерують деталі різної складності та призначення, виконуючи перед цим необхідні розрахунки. Також визначають

послідовність обробки та режиму різання і здійснюють налагодження обладнання, на якому працюють.

На підприємствах з виробництва будівельних матеріалів фрезерувальники обробляють не тільки метали, а й вироби з каменю та ін. Працюють такі фахівці на підприємствах машинобудування, металообробки, взуттєвих фабриках тощо.

Майже кожна деталь сучасної машини або приладу проходить через умілі руки фрезерувальника.

На фрезерних верстатах обробляють площини, фасонні поверхні, уступи і пази, нарізують різьбу і зубці зубчастих коліс.

Останнім часом з’явилися фрезерні верстати з програмним управлінням. Ці верстати можуть обробляти найскладніші деталі без будь-якого втручання робітника. Фрезерувальникові треба добре знати будову вер-

стата, правила управління і техніку безпеки праці, призначення та умови використання найпоширеніших пристроїв, застосування нормального і спеціального різального та контрольно-вимірювального інструменту, основні типи фрез та кути їх заточки, рідини і мастила, якими користуються для їх охолодження. Кваліфікований фрезерувальник повинен уміти читати і знати основні відомості про допуски й посадки, класи точності і чистоти поверхні. Професію можна набути в ПТУ, МНВК чи безпосередньо на виробництві. Профілюючі шкільні предмети: математика, фізика, креслення.

Професія вимагає швидкого рухового сприйняття та швидкої рухової реакції, доброго окоміру, високого ступеня координації рухів рук, просторового сприйняття, доброї фізичної підготовки, високого рівня розвитку рухової, зорової та оперативної пам’яті. Вимоги до уваги -високий рівень концентрації, розподілу, переключення. Ця професія вимагає розвинутого наочно-образного мислення, здатності швидкої оцінки ситуації та прийняття рішення.

Риси характеру: наполегливість, терплячість, акуратність, самостійність, кмітливість, самоконтроль.

Протипоказання:захворювання хребта, нервової системи, опорно-рухового апарату, порушення психіки, відсутність бінокулярного зору, знижена гострота зору, дальтонізм.

Близькі професії: токарі, верстатники, апаратники, штампувальники.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:47, Переглядів: 1273