Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Фрезерування уступів і пазів дисковими фрезами

НАРОДНА ОСВІТА

Фрезерування уступів і пазів дисковими фрезами

Дискові фрези виготовляють з великими, нормальними і дрібними зубцями. Для обробки твердих матеріалів і невеликої глибини різання застосовують фрези з нормальними і дрібними зубцями: при фрезеруванні матеріалів невисокої твердості і великої глибини різання - з нормальними і великими зубцями. Для обробки уступів і глибоких пазів (канавок) застосовують тристоронні дискові фрези, в яких зубці мають не тільки головну ріжучу кромку, а й допоміжні (бічні). Це дозволяє отримувати бокові поверхні з меншою шорсткістю.

Залежно від форми уступу або паза - поздовжній чи поперечний -лещата встановлюють так, щоб губки лещат ставали відповідно перпендикулярно до осі оправки або паралельно їй. В першому випадку правильність установки перевіряють так само, як і при фрезеруванні площин (див. рис. 75 а), а в другому - шляхом суміщення оправки з нерухомою губкою лещат (рис. 75 б).

Для фрезерування уступів ширину фрезерування і глибину різання встановлюють так: заготовку за допомогою вертикального, поздовжнього і поперечного переміщення стола обережно підводять до фрези, яка обертається ледве торкаючись бічної поверхні заготовки. Потім стіл опускають донизу і по лімбу поперечної подачі встановлюють потрібну ширину фрезерування. Стіл піднімають до легкого дотику фрезою верхньої поверхні заготовки. Виводять заготовку з-під фрези в бік, протилежний робочій поздовжній подачі.

ГІо лімбу вертикальної подачі встановлюють потрібну глибину різання.

Стопорною ручкою фіксують положення консолі. Потім плавним обертанням маховичка поздовжньої подачі підводять заготовку до фрези і починають обробку уступу.

При обробці паза (канавки) для встановлення необхідної глибини різання заготовку підводять до нерухомої фрези так, щоб вона знаходилась точно над лініями розмітки паза. Потім стіл опускають, вмикають електродвигун і вертикальним переміщенням заготовки обережно підводять її до фрези до легкого дотику. Відводять заготовку убік, протилежний робочій поздовжній подачі, і по лімбу вертикальної подачі встановлюють необхідну глибину різання. Положення консолі фіксують стопорною ручкою. Потім плавним обертанням маховичка поздовжньої подачі підводять заготовку до фрези і починають обробку паза.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:46, Переглядів: 1627