Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Механічні властивості деревини

НАРОДНА ОСВІТА

Механічні властивості деревини

Механічні властивості деревини характеризують її здатність чинити опір дії зовнішніх сил. До них належать: міцність, твердість, пружність.

Міцністю деревини називають її здатність витримувати величину найбільшого навантаження без руйнування. Цю величину називають межею міцності. Вона визначається під час розтягування і стискання вздовж та поперек волокон, під час згинання тощо. Міцність залежить від породи деревини, її щільності, вологості та ін. Високу міцність мають клен, дуб, граб. Меншою міцністю володіють: осика, ялина, сосна та ін.

Твердість деревини - це її здатність чинити опір проникненню в неї інших твердих тіл. Спробуйте, наприклад, забити цвях у дубову дошку. Скоріш за все цвях зігнеться. А в заготовку з осики або липи він входить легко тому, що отримує менший опір. Розрізняють породи деревини тверді (дуб, акація, клен, береза, груша та ін.) і м’які (сосна, ялина, вільха, тополя, липа та ін.).

Відповідно до цих властивостей столяри і теслярі підбирають ріжучі інструменти для обробки деревини.

Твердість різних порід деревини визначають за допомогою спеціального приладу (рис. 58). Для цього на стіл приладу (6) кладуть зразок де|>е-вини (5) у формі куба зі стороною 50 мм і, обертаючи ручку (3), вдавлюють у зразок сталеву кульку (4) діаметром 10 мм. При цьому пружина (7) прогинається і стрілка (1) показує на шкалі (2) величину навантаження. Для всіх зразків, твердість яких порівнюється, встановлюють однакове навантаження. Потім зразок знімають зі стола і вимірюють діаметр відбитка. Чим м’якіша порода деревини, тим більшим буде діаметр відбитка.

Пружність де реви ни - цеїїздатність відновлювати первинну форму після припинення дії зовнішніх сил. Ця властивість іноді має важливе значення для практичного використання деревини. Ви, мабуть, бачили, як прогинаються лижі, коли спортсмен наїжджає на нерівну поверхню. Але ось це місце пройдено і лижі знову набули попередньої форми.

Фізичні і механічні властивості деревини треба знати для того, щоб правильно вибрати породу для виготовлення різних виробів. Наприклад, для настилання підлоги використовують деревину дуба тому, що вона має високу твердість і дуже повільно стирається.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:42, Переглядів: 7873