Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Мистецтво вибору зачіски

НАРОДНА ОСВІТА

Мистецтво вибору зачіски

Опорні поняття

З історії зачісок, вибір зачіски, фарбування волосся.

Навіщо це тобі потрібно?

Чи пасує тобі твоя зачіска? Давай розбиратися разсм. Отримай поради від перукаря-стиліста у визначенні типу твого обличчя зачісок, які тобі личитимуть.

З історії зачісок. У культурах різних народів світу волоссю та його впорядкуванню на голові завжди надавали великого значення. Довге, густе, розкішне волосся — це справжній подарунок природи. Майстерно виконані зачіски в усі часи були неабиякою прикрасою, вважалися символом багатства. За ними визначали приналежність людини до певного соціального класу.

За ставленням до волосся, особливостями зачісок можна судити про звичаї та обряди народів світу.

Єгипет. Завдяки розкопкам археологів ми знаємо, що єгиптяни вже 4000 років до Різдва Христового обрізали своє волосся ножами, вичісували його кістяними або дерев’яними гребенями, заколювали шпильками, часом нарощували його, милувалися собою у дзеркалі (мал. 113). Вони мали власних перукарів, манікюрниць, полюбляли робити макіяжі. Вочевидь, хотіли мати гарний вигляд і в загробному житті.

Єгиптяни також полюбляли різноманітні перуки з довгого волосся, шерсті баранців, пофарбованої бавовняної або лляної тканини, часом прикрашали їх дорогоцінними металами та камінням (мал. 114). Ох, і нелегко було носити таку перуку!

Верховна особа Єгипту — фараон щодня носив перуку, сплетену з безлічі кісок. Такі зачіски пахли ароматними ефірними маслами. Фарбували волосся в різні відтінки червоного, синього і зеленого кольорів, використовували й золотий пил.

У перуках принців Єгипту збоку впліталася коса. Єгипетські хлопчики голилися, лишаючи пасмо волосся над вухом (мал. 115, с. 210). Слуги, ясна річ, носили зачіски простіші. Замість людського волосся вони використовували у своїх перуках папірус, луб або звичайну тканину.

Представниці прекрасної статі найбільше полюбляли два варіанти зачісок (мал. 115):

напівкруглу перуку у формі шолома, куди впліталися тонкі кіски, що зазвичай спускалися на вуха трьома шаруватими трикутними язиками; перуку з прямою хвилею падаючого волосся, рівно підстриженого з боків. Нагадує сучасну популярну зачіску каре.

Греція (1500—150 рр. до н. е.). У Стародавній Греції багато уваги приділяли акуратно укладеній зачісці. Жінкам, які не відповідали вимогам тодішнього закону, погрожували навіть штрафом. Діяв спеціально створений трибунал, який здійснював контроль за дотриманням закону.

З археологічних знахідок (ваз, горщиків, скульптур і письмових записів) ми можемо розгледіти моду на хитромудро сплетені зачіски у Стародавній Греції (мал. 116).

У 1500-650 рр. до н. е. гречанки носили спіральні локони. Особливо популярною була форма зачіски «грецький вузол». Темне волосся гречанок оживляли спеціальною сумішшю з шафрану.

 

Чоловіки також прагнули удосконалювати зачіски, але з великою обережністю. На початку домінувала мода на довге хвилясте волосся по плечі. Пізніше — коротке хвилясте волосся.

Для закручування волосся грюки винайшли пристрій у формі трубки, куди вставлявся гарячий стержень для нагрівання. Зараз із упевненістю можна сказати, що це був унікальний прототип сучасних бігу дів.

Стародавній Рим. На голові римських модників створювалися цілі шедеври — складні стильні зачіски зі штучними вкладеннями для об’єму, які подекуди трималися за допомогою спеціальних каркасів.

Римлянки використовували для зачісок дорюгоцінні шпильки, декоративні обручі, діадеми (мал. 117).

Стародавній Рим у мистецтво створення зачісок вніс незамінне ноу-хау — щипці для завивання волосся. Хоча, звичайно, вони були далеко недосконалі.

До речі

У наш час модниці полюбляють зачіски у грецькому стилі. Можеш спробувати їх зробити — а раптом тобі сподобається!

 

Середньовічна Європа. У цей період зачіски для жінок стали більш стриманими, суворими. Волосся ховалося під накидками (мал. 118, с. 212). Тому складні зачіски вже не були актуальними.

Лише з XIII ст. мода на зачіски з волосся знову почала розвиватися. У той час чоловіки навіть могли вплітати в зачіску квіти, а дівчата і жінки носити дорогі діадеми й золоті вінки.

У XVI ст. з’явилася мода на блондинок. Італійські жінки дружно взялись освітлювати волосся. Як прикраси використовували коштовності й спеціальні накидки. Не відстаючи від моди, жінки вищипували брови й підбривали волосся на лобі, щоб той здавався вищим.

Європа (XVIII—XX ст.). У другій половині XVIII ст. тралився «великий вибух». У моду ввійшли неймовірно громіздкі, пишні й високі зачіски (мал. 119). Ці витвори перукарського мистецтва були більш подібні на архітектурні споруди, ніж на прості зачіски.

Власного волосся для спорудження таких зачісок явно не вистачало, тому в хід ішло абсолютно все: кінський волос, стрічки, вовна, дерево, коштовності тощо. На створення такої зачіски витрачалося до 10-ти годин, а споруджували її навіть стоячи на східцях.

 

Початок XX ст. диктував моду на пишне, довге волосся. Проте вже в 20-ті роки людство шокує нове віяння моди — жінки з хлопчачими стрижками (мал. 120).

Мода більше не є привілеєм лише королівських дворів, відтепер вона доступна простому люду. Моду диктують зірки кіно, сцени, естради. В образі жінки велику роль відіграє макіяж, уміння триматися прямо і з гідністю.

Волосся в культурі українського народу. Звичаї та обряди, пов’язані з волоссям, відображають особливості культури нашого народу. Волосся, заплетене в одну чи дві коси, завжди було справжньою окрасою українських дівчат (мал. 121). Зазвичай у волосся вплітали кольорові бинди (стрічки). Зачіски прикрашали неймовірно гарними вінками з квітів. Кожна квітка мала символічне значення.

 

Статус заміжньої жінки традиційно зобов’язував її тримати волосся покритим.

Сучасний світ стрімко змінюється, мода на зачіски також. Але довге, охайне, із здоровим блиском волосся завжди приваблює погляди й викликає захоплення (мал. 122, с. 214).

Вибір зачіски. Зачіска кардинально змінює образ людини, іноді до невпізнанна. Для того щоб дібрати саме ту зачіску, яка підійде найкраще, потрібно знати різні види зачісок і тип свого обличчя, його форму.

Світ сучасних зачісок дуже розмаїтий за формою, довжиною, об’ємністю, кольоровою гамою, призначенням тощо (мал. 123).

Корегування форми обличчя за допомогою зачіски. Звичайно, кожна особа унікальна й неповторна. Але завдяки правильному визначенню форми обличчя можна зрозуміти, яка зачіска найбільше буде личити, створювати гарний настрій.

Виокремлюють сім основних форм обличчя: овальне, кругле, квадратне, грушоподібне (трапеція), у формі серця, ромбоподібне, видовжене.

Визначити правильно форму обличчя найпростіше у такий спосіб: обвести контур свого обличчя маркером прямо на дзеркалі.

Форма обличчя визначається за контуром коренів волосся, а не за контуром черепа!

1. Овальна форма обличчя

1. Найширше місце — вилиці, від яких обличчя плавно звужується до

лоба та підборіддя.

2. Лінія підборіддя округла, не надто вузька, не надто широка.

3. Обличчя біля скронь трохи ширше, ніж підборіддя.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Задумалась? Справді, важко зробити вибір, бо до такого обличчя личать майже всі види зачісок та макіяжів

2. Кругла форма обличчя

1. Довжина обличчя майже дорівнює його ширині.

2. Обличчя має плавні вигини, без жорстких кутів.

3. Лінія підборіддя округла, з м’якими обрисами.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Зачіска повинна візуально подовжувати кругле обличчя: об'ємний верх, злегка прикриті вилиці та щоки.

Асиметрія: косий проділ, коса довга чілка, асиметрична зачіска в цілому, все, щоб зачіскою приховати зайву округлість обличчя.

Якщо завите волосся, то пасма роблять ледь хвилястими. Бажано, щоб вони починалися нижче підборіддя.

3. Квадратна форма обличчя

1. Ширина вилиць, лоба та щік майже однакова.

2. Лінія підборіддя квадратна, з жорсткими кутами.

3. Риси обличчя мають чіткі виразні лінії.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Ні — зачіскам із чіткими геометричними лініями, короткою рівною чілкою. Уникайте довжини волосся до підборіддя. Короткі стрижки піксі прийнятні ТІЛЬКИ 3 ніжними пасмами, які додають ніжності й жіночності

4. Грушоподібна форма обличчя

1. Підборіддя ширше, ніж лоб і вилиці.

2. Лице звужується до скронь.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Варто уникати:

— занадто багато об’єму біля підборіддя;

— волосся однієї довжини — потрібна багатошаровість;

— гладкого пучка або кінського хвоста;

— занадто коротких стрижок.

5. Обличчя у формі серця

1. Лоб і лінія волосся ширші, ніж нижня частина обличчя.

2. Вилиці значно ширші за підборіддя.

3. Підборіддя вузьке або загострене.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Варто уникати:

— важких і об’ємних прядок на маківці;

— короткої чілки;

— жорстких, рваних прядок на рівні вилиць;

— зачісок, які відкривають вуха більше, ніж наполовину;

— зачісування волосся назад від скронь, залишаючи об’єм у верхній частині голови;

— зайвого об’єму на рівні скронь.

6. Ромбоподібна форма обличчя

1. Найширша частина обличчя — вилиці, високі та загострені.

2. Лоб вужче, ніж ширина вилиць, приблизно такий самий по ширині, як і підборіддя.

3. Підборіддя вузьке або загострене.

4. Обличчя злегка витягнуте.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Категорично забороняється:

— стрижки, які не залишають волосся в зоні шиї і підборіддя;

— занадто багато об'єму на рівні вилиць; проділ посередині збільшує довжину обличчя;

— короткі стрижки без чілки;

— уникайте зайвого об’єму вгорі, особливо якщо не маєте чілки.

7. Видовжене обличчя

1. Довжина обличчя помітно більша, ніж його ширина.

2. Високі вилиці.

3. Високий розширений лоб.

4. Загострене підборіддя.

Зображення форми обличчя

Рекомендації щодо зачіски

Варто уникати:

— високих зачісок із відкритим обличчям;

— зібраного волосся без чілки;

— центрального проділу;

— коротких високих зачісок без об’єму в області вилиць і підборіддя;

— довгого прямого волосся без чілки.

Нова зачіска може зробити людину привабливою, підкреслити її переваги або, навпаки, зробити недоліки ще помітнішими. Саме тому вибирати зачіску потрібно особливо ретельно.

1. Чому жінки надають великого значення добору зачіски?

2. Визнач, для яких типів обличчя личать зображені зачіски.

Відповіді обґрунтуй, а) квадрат— №...; б) трикутник — №...; в) коло — №...; г) довге — №...

Робота в групах

Гра «Порадник». Допоможіть один одному дібрати вдалу зачіску.

Практична робота

Визначення форми обличчя

Уяви себе перукарем-стилістом.

Інструменти та матеріали: лінійка, олівець, робочий зошит. Послідовність виконайня роботи:

 

І спосіб.

1. Збери волосся на потилиці.

2. Уважно подивися у дзеркало і спробуй визначити форму обличчя.

3. Якщо на око це зробити важко, обведи губною помадою контур свого обличчя на дзеркалі. Потім роздивись, яку фігуру нагадує обведена форма.

II спосіб. Тут знадобиться лінійка.

1. Відкрий лице, зібравши волосся ззаду.

 

2. Встань перед дзеркалом.

3. Лінійкою визнач довжину обличчя - від середньої точки чола до кінчика підборіддя.

4. Полічи третину довжини обличчя. Для цього отримане число потрібно поділити на три (цей результат позначимо літерою А).

5. Лінійкою виміряй проміжок від основи носа до кінчика підборіддя (цей результат позначимо літерою Б).

6. Останній етап — порівняльний аналіз двох результатів.

Якщо А більше за Б, то обличчя довге або квадратне.

Якщо А менше за Б — форма обличчя кругла або ромбоподібна.

А якщо обидва результати рівні, то тип обличчя наближений до овального або серцеподібного.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мачача, Стрижова

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 19:56, Переглядів: 5696