Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Особливості вибору джинсів

НАРОДНА ОСВІТА

Особливості вибору джинсів

Ви дізнаєтесь

Про основні вимоги щодо вибору джинсів.

Пригадайте

Поняття симетрії і групи кольорів: хроматичні — кольори веселки і ахроматичні — чорно-білі.


 

Пройшовши шлях від простого та зручного одягу для робітників до модного предмета гардероба, джинси мідно увійшли в життя кожної людини. Є шість основних вимог щодо вибору джинсів.

Вимога 1. Джинси повинні личити вам. Будь-який одяг крім свого функціонального призначення, має ще й приховувати можливі недоліки фігури, надавати його власнику привабливого вигляду.

Гармонійно сформована юнацька фігура має такі характеристики: пропорційно широкі плечі, вузькі стегна, міцні руки (тут можна ще згадати про «перевернутий трикутник» з пропорціями «золотого перетину») (мал. 213).

На мал. 213 зображено загальновідомі (ще за часів Леонардо да Вінчі) параметри гармонійно складеної чоловічої фігури із вказаними пропорціями (співвідношення розмірів) частин тіла. Одиницею виміру обрана довжина і ширина голови. За малюнком видно, що не так важливі абсолютні показники довжини (безпосередні показники в одиницях вимірювання, наприклад сантиметри), як баланс між довжинами частин тіла.

Вибираючи джинси, найбільшого значення надають довжині ніг, тулуба й ширині стегон. Ноги мають бути довше тулуба (приблизно на чверть). Стегна повинні бути вузькими (приблизно дві ширини голови).

Вимога 2. Джинси мають бути вашого розміру.

Він визначається двома параметрами: довжиною — відстань від початку стегна (від точки, у якій джинси поділяються на штанини — промежини) до початку ступні — позначається латинською літерою L (від англ. Length) або іноді пишуть Inseam; обхватом талії — позначається латинською W (від англ. Waist — талія) (мал:. 214).

Традиційно розміри на етикетці (бирці) джинсів вказуються в дюймах (1 дюйм = 2,54 см = 25,4 мм). Спочатку зазначають обхват талії, потім — довжину (табл. 7). Найчастіше розміри по-значшоть у вигляді дробу, наприклад 28/32 (читають «28 на 32» або «28, 32»), що означає двадцять восьмий розмір талії і тридцять другий — довжина.

 

Таблиця 7

Розміри чоловічих джинсів

Розмір

(Size)

Талія (Waist)

Стегна

(Hips)

Довжина

(Inseam)

CM

inches

см

см

см

inches

Найменший

(x-Small)

66

26

81

32

79

31

74

29

86

34

Малий

(Small)

74

29

89

35

80

31,5

81

32

94

37

Середній

(Medium)

81

32

97

38

81

32

89

35

102

40

Великий

(Large)

91

36

104

41

83

32,5

99

39

109

43

Вибрати довжину джинсів за таблицями 8 і 9 можна, знаючи зріст, якщо ваша фігура достатньо пропорційна.

Таблиця 8

Розміри джинсів для підлітків

Вік

Зріст, см

Обхват талії, см

Європейський розмір

12-13

147-155

66-69

14

13-14

150-157

69-71

16

Таблиця 9

Середні унормовані розміри частин тіла для підлітка залежно від зросту (см)

Зріст

140

146

152

158

164

Обхват грудей

68

72

76

80

84

Обхват талії

61

63

65

67

69

Обхват стегон

74

78

82

86

90

Довжина спини

32,5

34,5

36

38

40

Довжина рукава

51

53

55

57

59

Обхват шиї

31

32

33

34

35

Вибрати розмір талії складніше, тому що цей показник може мати доволі велику розбіжність. Але для стандартних фігур можна застосувати такий прийом. Виходячи з пропорцій тіла, ширина талії приблизно дорівнює відстані від ліктя до кінця стиснутої в кулак долоні. Тобто якщо в застебнута джинси на рівні пояса поміщається передпліччя із стиснутою в кулак долонею, то джинси в талії вашого розміру.

 

 

Визначений розмір джинсів варто запам’ятати, і для економії часу дотримуватися його при подальших покупках.

Вимога 3. Джинси повинні бути такого фасону, який личить вам.

Не кожному типу статури підходять різні фасони, тому треба їх розрізняти. Фасон джинсів залежить від двох головних параметрів: крій штанин і висота посадки.

Крій (англійською — Fit) визначає параметри, від яких залежить ширина, або «вузькість» джинсів. Немає єдиного стандарту, за яким виробники називають фасони, тому не дивуйтеся, що один і той самий крій має кілька назв.

Класичні джинси — з достатньо вузькими, прямими або злегка звуженими штанинами, які спадають на взуття, не прикриваючи його (мал. 215).

Джинси моделі Boot cut (мал. 216) щільно облягають стегна, мають трохи подовжену штанину, злегка розширюються від коліна, сидять на стегнах, але не дуже низько. Прикривають взуття на кілька сантиметрів, наче зрізуючи його частину (звідси й назва boot — черевик, cut — різати).

Звужені джинси моделі Slim-Skinny-Tight (вузькі, «тісні») щільно облягають стегна й ноги. Вони повторюють і підкреслюють природний силует. Skimiy — максимально завужений варіант.

 

 

Джинси моделей Relaxed,

Loose (мал. 217) — це прямі, широкі брюки вільного крою.

Рідше зустрічаються моделі джинсів carrot fit (з v-нодібними штанинами) і baggy («труби»)

(мал. 218). Можливі також поєднання кроїв, наприклад, carrot fit skinny — вільні в стегнах, але з вузькими штанинами.

Висота посадки (Rise), або висота талії, — це відстань від основи промежини (точка, у якій штанини приєднуються одна до одної) до ґудзика на талії. Вона визначає рівень, на якому має знаходитись область талії джинсів.

Тепер, розглянувши основні параметри джинсів, ви, тримаючи в руках етикетку з текстом «29W/34L Slim fit ultra low rise», відразу зрозумієте, що мова йде про джинси 29-го розміру за талією, 34-го — за довжиною, вузькі, з дуже низькою висотою посадки (талією).

Що може допомогти обрати модель джинсів?

Основні принципи, за якими ви зможете вибрати джинси, що дійсно вам підходять:

• не так важливі розміри частин тіла, як їхня пропорційність;

• висока посадка джинсів візуально збільшує довжину ніг за рахунок тулуба;

• низька посадка джинсів вкорочує ноги, видовжуючи торс;

• широкий ремінь і ремінь в колір видовжує торс, укорочуючи ноги;

• будь-які контрастні поєднання і горизонтальні лінії «ріжуть» силует на частини (наприклад, біла футболка з чорними джинсами: силует явно розділяється на ноги і торс);

• елементи однакового кольору мають вигляд єдиного цілого;

• високе взуття контрастного з джинсами кольору вкорочує ноги;

• усе, що сидить на вас вільно, робить вас товстішим;

• усе, що облягає, підкреслює природний силует, повторюючи особливості тіла (зайва вага, худорлявість, нерівність ніг);

• деталі привертають увагу, а їх відсутність змушує шукати щось цікавіше (яскраве, деталізоване, фактурне);

• світлі відтінки візуально надають об’єму, а темні — його приховують.

Отже, щоб не ховати закороткі ноги, потрібно носити укорочені куртки, не надягати навипуск сорочки — це дозволить відкрити талію, продемонструвавши якомога більшу частину ніг, а також збатансувати співвідношення довжин торса і ніг. Якщо торс довгий, а ноги короткі, слід компенсувати недолік довжини однієї частини тіла за рахунок іншої.

Щоб підібрати відповідні джинси, потрібно враховувати особливості статури й носити ті фасони, які, зокрема, не підкреслюють недоліки, а приховують їх.

Вимога 4. Джинси мають бути якісними.

Якісними вважають джинси, стійкі до зношування (мають вигляд нових, незважаючи на тривалий час носіння й прання). Тому основне, на що слід звернути увагу, — це тканина джинсів. Якісна тканина дає більшу гарантію того, що і якість пошиття буде цілком пристойною. Адже ймовірність того, що на фабриках, які використовують дорогу сировину, не вміють рівно зробити строчку або пришити кишеню, вкрай мала.

Тканина має бути досить щільною, з характерною шорсткою фактурою, відчутною на дотик (тканина не повинна бути гладкою). Джинси повинні мати «вагу» (не бути зовсім легкими), не повинні легко м’ятися, залишаючи злами на штанинах.

Більшість джинсів на 100 % складається з бавовни, аче є й з додаванням волокон еластину. Вони краще тримають форму, не «витягуються» в колінах, більш еластичні й зносостійкі. На наявність еластину вказують на етикетці англійські слова «elastine» або «spandex». Зазвичай, його вміст не перевищує 5 %. Якщо ви віддаєте моделі slim або skinny, то обирайте тканину з еласти-

ном — джинси будуть набагато комфортнішими, а тканина повторюватиме контури ніг.

Також потрібно звернути увагу на кишені (прострочена частина не повинна утворювати складки на тканині), «блискавку» ширінки (повинна бути надійною), якість швів (не мають стирчати нитки, шви повинні бути прямими). Показником якості є повна симетричність моделі. Для цього потрібно скласти джинси навпіл за довжиною і переконатися, що довжини штанин не відрізняються, ширина швів однакова і немає зім’ятих ділянок.

Вимога 5. Джинси мають бути відповідного кольору.

Поради щодо вибору кольорів:

• темні однотонні джинси без потертостей візуально зменшують об’єм ніг;

• моделі яскравих відтінків, навпаки, візуально збільшують об’єм ніг;

• джинси такого самого кольору, як взуття і сорочка (футболка), візуально подовжують ноги.

Вимога 6. Джинси мають відповідати сезону.

За сезонами джинси умовно поділяються на осінньо-зимові й весняно-літні. Вони відрізняються щільністю тканини та кольоровою гамою. У зимових варіантах зазвичай використовують товстішу тканину й темні стримані відтінки (чорний, темно-синій, коричневий, темно-сірий). Літні джинси більш легкі й менш щільні, краще пропускають повітря; також нерідко застосовуються тканини різного ступеня рваності й потертості, забарвлення світліше і яскравіше (блакитні, білі, світло-сірі, яскравих кольорів).

Чи добре засвоїли?

1. Назвіть основні вимоги щодо вибору джинсів.

2. У яких одиницях наводяться основні розміри на етикетці джинсів? Наведіть приклади.

Поясніть

1. Основні принципи, за якими ви можете вибрати джинси, що вам дійсно підходять.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 21:34, Переглядів: 2577