Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Електрифіковані знаряддя праці для обробки металу

НАРОДНА ОСВІТА

Електрифіковані знаряддя праці для обробки металу

Ви дізнаєтесь

Про сучасні електрифіковані інструменти для обробки металів та їхніх сплавів.

 

У наш час істотно збільшився різновид робіт із застосуванням ручного електроінструменту. Щоб розібратися у його різноманітті, потрібно звертати увагу на такі характеристики електроінструменту:

• спеціалізація — для яких робіт призначений даний інструмент;

Пригадайте

Чим відрізняється ручний інструмент від механізованого. Із яких основних елементів складається будь-яка машина.

 

• точність — наскільки залежить результат роботи від рівня підготовки працюючого;

• вартість, джерело живлення, потужність;

• ергономічність — зручність у використанні, що дозволяє більше працювати і менше при цьому втомлюватися;

• безпе«шість, екологічність;

• навантажуваність — здатність інструменту працювати певний час в максимальному режимі без пошкоджень і небажаних наслідків;

• клас небезпеки, при якому можна працювати даним електроінструментом ;

• залежність від умов експлуатації — робота інструменту в умовах вологості, пилу, вибухонебезпеки;

• уніфікація — можливість працювати з витратними матеріалами інших виробників;

• ремонтопридатність — придатність інструменту для ремонту.

Ручні електроінструменти можна поділити на чотири класи:

• Industrial — промислові, виробничі. Ці інструменти відрізняються максимально високою міцністю матеріалу, його складових частин і точністю. Цим інструментам властива висока ергономічність, повна екологічність і безпека. У таких інструментах висока ступінь спеціалізації і повна відсутність уніфікації оснащення, проте є уніфікація витратних матеріалів.

• Heavy duty — важкі інструменти. Цей клас схожий на індустріальний, крім здатності працювати в агресивних умовах й уніфікації оснащення та витратних матеріалів у межах свого класу і класу Professional.

• Professional, або професійні інструменти. Цей клас характеризується підвищеною точністю складання, особливою міцністю основних деталей і вузлів, високим рівнем нрацездат-

ності. Є доволі зручним, проте до недоліків можна віднести обмежений час роботи в максимальному режимі.

• Hobby — аматорські інструменти. Цьому класу властиві низька міцність, універсальність виконуваних операцій, нетривалий час включення, високий рівень безпеки, низький ресурс напращовання (увесь час роботи до ноламки) і ремонтопридатності. Практична відсутність уніфікації, працює тільки в м’яких умовах. Такі інструменти не потребують ні перевірки на працездатність, ні техобслуговування.

У виробництві та ремонті виробів з металу застосовують електрифіковані інструменти, відображені в таблиці 5.

Таблиця 5

Види ручних електричних машин для обробки металевих виробів і конструкцій з них

Види ручних електроінструментів для обробки металу

Виконувані операції

1. Свердлильні машини

Свердління отворів у металевих конструкціях і деталях

2. Ріжучі машини

Різання: профільного прокату; листового металу. Обробка кромок під зварювання

3. Шліфувальні машини

Різання: арматури і профільного металу; дрібного прокату. Зачистка: металу; зварних швів. Безрозмірне шліфування металевих поверхонь. Підгонка окремих деталей

4. Різьбозакручуючі й різьбонарізні машини

Загортання: шурупів, болтів, гайок, гвинтів, шпильок. Нарізування різьби в різних матеріалах

5. Машини ударної дії

Рубка металу та арматури. Насічка жолобків на поверхні металу. Зняття грату (задирок, напливів металу) після вогневого різання. Відбиття шлаку після зварювання. Карбування зварних швів. Клепка конструкцій. Обрубка металу. Вирубка дефектних зварювальних швів, заклепок, болтів, пайки

6. Фарборозпилювачі

Змащування: металевих форм, касет. Нанесення на поверхню: лакофарбових покриттів; шпаклювальних мас; ґрунту. Ґрунтування поверхні рідким склом. Лакування поверхонь

7. Інші машини

Очищення арматури і металоконструкцій від іржі й старої фарби, окалини, бруду тощо. Загострення інструментів. Розвальцьовування отворів

Кожен з перелічених електроінструментів складається з приводу, передавального пристрою, робочого органу і системи управління. Крім того, є дріт для підведення електричного струму і заземлення корпусних деталей, виготовлених з металу.

 

Електроінструмент використовують поряд із застосуванням верстатного обладнання. Деякі види електроінструментів доііускають закріплення йот в спеціальній стійці (наприклад електродріль) (мал. 180), що дозволяє працювати на них, як на стаціонарних верстатах.

Свердлильні машини. Електричні свердлильні машини (електродриль) застосовують для отримання отворів у сталі, кольорових металах, пластмасі й деревині. Електрична свердлильна машина розрахована на свердління отворів діаметром від 0,6 до 23 мм.

За розмірами розрізняють легкі, середні й важкі машини (діаметри свердління відповідно до 8, 15 і 23 мм).

За конструкцією електродрилі поділяються на прямі (мал. 181) й кутові (мал. 182); за видом струму — високочастотні, низьковольтні (36 В) і з приводом, що працює від одно- і трифазного струму напругою 127-220 В.

Свердлильні машини складаються з корпусу з ручкою, у який вбудовано електродвигун. Він через редуктор обертає шпиндель із закріплюваним у ньому свердлом (мал. 183) або додатковим пристосуванням для виконання інших видів робіт (шліфування, полірування, чищення сталевої поверхні від іржі тощо) (мал. 184, 185).

 

Різальні машини. Електролобзик (маятниковий лобзик) (мал. 186) використовується для прямолінійного і криволінійного різання металу змінним консольним ножівковим полотном, (мал. 187).

 

Інструмент складається з електродвигуна, перетворювача руху з обертального на зворотно-поступальний, опорної плити і ножівкового полотна.

Для швидкого прямого пиляння використовується електрична шабельна пилка (мал. 188) з маятниковим ходом ножівкового полотна. Цей інструмент відтворює роботу звичайної ручної (слюсарної) ножівки, де ножівкове полотно рухається вперед-назад.

Електричні ножиці. Це ручний електрифікований інструмент, призначений для розрізання листової сталі та інших листових матеріалів. Також ножиці по металу застосовуються в автомайстернях під час кузовних робіт, монтажниками систем опалення та вентиляції.

Вони забезпечують ідеально чисту лінію різу. Метал можна вільно різати в будь-якому напрямку, а також виконувати фігурне різання. Електричні ножиці можна використовувати не тільки для різання або розкроювання, а й для видалення задирок, обрізання кутів і вирізання виїмок.

Ножиці по металу є кількох видів, найбільш популярні з яких — листові, вирубні і шліцьові.

Електричні ножиці листові вібраційного типу (мал. 189) складаються з редуктора, з'єднаного з електродвигуном за допомогою рукоятки, у яку вбудований вимикач з курком. Ексцентриковий вихідний вая редуктора перетворює свій обертальний рух в зво-ротно-ноступальний рух повзуна з прикріпленим до нього рухомим лезом, що забезпе*£ує ріжучу дію.

Ці ножиці зручні під час вирізання по контуру з малим радіусом кривизни тонкого листового металу. їхня перевага — різання без відходів, а недолік — можливість різати тільки за траєкторією з мінімальним радіусом 15-20 мм.

 

Вирубні (висічні) ножиці по металу (мал. 190) здатні різати нерівну поверхню. їхній принцип роботи схожий на роботу діркопробивача — верхня деталь конструкції висікає шматочки металу, видавлюючи їх у проріз. Вирубні ножиці не деформують металеву поверхню, але головна їхня перевага в можливості виконувати фігурне різання, у тому числі круті повороти на 360° навіть у вузьких місцях.

Шліцьові ножиці застосовуються для фігурного або прямого різання металу. Верхнє лезо в них виконано у вигляді літери «П» і зафіксовано нерухомо, а нижнє, рухаючись, заходить у паз верхнього. Головна перевага шліцьових ножиць у тому, що вони не деформують матеріал, а стружка, що утворюється під час роботи, не проникає всередину деталі.

 

Електрошліфувальні машини призначені для зачистки зварних швів, очищення металоконетрукцій від корозії та інших робіт. Швидкість обертання шпинделя визначається максимально допустимою швидкістю абразивного круга (мат. 191). Для ручних електроінструментів вона не повинна перевищувати 25-30 м/с, що досягається застосуванням редуктора з одноступінчастою конічною зубчастою передачею. Електрошлифувальні машини можуть бути кутовими (мал. 191) і прямими (мат. 192).

Щітка кільцева Електроінструментом, за допомогою якого можна швидко закручувати і розкручувати нарізеві з’єднання, є шуруноверт-гайковерт

(мал. 193). Цим універсальним інструментом можна працювати з гвинтами, болтами, гайками і в той же час виконувати операцію зі свердління отворів. За принципом дії він дуже схожий на свердлильну машину (електродриль), але в його будові є спеціальні деталі, що допомагають враховувати затискне зусилля на нарізевому з’єднанні і вчасно зупиняти робочий вал.

Реноватор (мал. 194) — багатофункціональний пристрій, призначений для розпилювання, шліфування й полірування різних матеріалів з використанням різних комплектних насадок: сегмен-товаиі й круглі пильні диски, заглибні пильні полотна, шабер, насадки для полірування й шліфування, абразивний папір. Його завдання — шліфування та полірування невеликих поверхонь матеріалів, робота у важкодоступних місцях, де виконати роботу Звичайним Інструментом неможливо.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ З ЕЛЕКТРОІНСТРУМЕНТОМ

1. Електродвигун повинен працювати рівно, а різальний інструмент обертатися плавно, без биття.

2. В умовах шкільних майстерень бажано використовувати ручний електрифікований інструмент, розрахований на напругу не вище 42 В.

3. Ручний і електрифікований інструмент має бути справним. Не повинен мати відкритих струмоведучих частин, отворів, пазів, через які можливе проникнення пальців. Дріт у місці введення в рукоятку має бути закритий гумовою або полімерною товстостінною трубкою. Довжина цієї трубки дорівнює не менше ніж 100 мм. Електроінструмент, розрахований на напругу нонад 36 В, обов’язково повинен бути забезпечений вилкою із заземлюючим контактом.

4. Не можна використовувати пошкоджені або негострі інструменти.

5. Потрібно використовувати захисний екран.

6. Працівник повинен обов’язково користуватись захисними окулярами, а за потреби — протишумовими навушниками, рукавицями.

Чи добре засвоїли?

1. Які переваги має електроінструмент у порівнянні з ручним інструментом з обробки металів?

2. На які характеристики потрібно звертати увагу при виборі електроінструмента?

3. Назвіть основні відмінності між різанням за допомогою електроножиць і електропилки (електролобзика).

 

Поясніть

1. Які характеристики впливають на якість роботи і довговічність електроінструменту?

2. У чому полягає новизна дії електроінструмента реноватора?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 21:21, Переглядів: 3784