Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Прийоми різання сортового прокату ножівкою

НАРОДНА ОСВІТА

Прийоми різання сортового прокату ножівкою

Ви дізнаєтесь

Як правильно виконувати операцію різання сортового прокату слюсарною ножівкою.

Пригадайте

Що таке сортовий прокат. Із яких основних частин складається слюсарна ножівка. Як підготувати слюсарну ножівку до роботи.


 

Як можна відділити частину заготовки із сортового прокату за допомогою слюсарної ножівки? Якщо ви вже підібрали та закріпили полотно в ножівці, слід перейти до закріплення заготовки у лещатах. Пам’ятайте: місце розрізу заготовки повинно бути якомога ближче до губок лещат (зазвичай це близько 20 мм), що допоможе запобігти виникненню вібрації при різанні.

Рівень кріплення заготовки в лещатах повинен відповідати зросту працюючого. Під час різання слюсарною ножівкою потрібно стати перед лещатами впівоберта, тобто під кутом 45° до осьової лінії лещат (відстань між лещатами і корпусом працюючого повинна бути 150-200 мм). Прана рука, зі-

гнута в лікті, мае утворювати прямий кут. Спираючись на ліву ногу, трохи виставлену вперед, праву слід поставити відносно лівої під кутом 60-70° (мал. 93).

 

Ножівку необхідно тримати правою рукою за ручку, а лівою — за передню частину рамки ножівки, щоб зрівноважити її робоче положення і забезпечити сталий рух під час різання (мал. 94).

Використовуючи слюсарну ножівку, особливу увагу слід звернути на початок різання. Необхідно лівою рукою встановити брусок біля лінії майбутнього розрізу (мал. 95). Потім полотно ножівки потрібно приставити до бруска і зробити надпил обережними, повільними рухами. Надпил можна виконати також за допомогою ребра напилка. Після виконання надпилу можна розпочинати різання заготовки.

Круглі, квадратні, шестигранні прутки ріжуть при горизонтальному положенні ножівки, але так, щоб полотно під час руху не потрапляло на гострі кути (мал. 96). Якщо планується обробка торців заготовки, то можна надрізати її з двох або чотирьох боків і обламати.

На початку розрізання смугового і квадратного прокату ножівку нахиляють злегка вперед (мал. 97). Поступово нахил зменшують і після того, як пропил дійде до найближчого ребра заготовки, ножівку повертають у горизонтальне положення. Смуговий матеріал можна різати тільки в тому випадку, якщо но його товщині може розміститися три або більше зубців полотна ножівки.

Заготовки фасонного профілю (кутник, швелер та ін.) під час різання ножівкою рекомендується закріплювати за допомогою дерев’яних брусків (мал. 98).

Довжина ходу ножівки повинна бути такою, щоб у роботі було приблизно 2/3 її довжини, а не лише середня частина полотна.

 

 

Для зменшення тертя об стінки заготовки слід періодично змащувати полотно мінеральним маслом або шматочком мила.

Геометричні параметри розрізу перевіряють лінійкою та кутником.

Варто пам'ятати: якщо ножівкове полотно «відводить» в бік від лінії розмітки, його не слід вирівнювати: це може призвести до поломки зубців полотна. Краще продовжити розрізування заготовки з протилежної сторони.

ПОГЛИБ СВОЇ ЗНАННЯ

Процес різання ножівкою складається з двох ходів: робочий хід, коли працюючий рухає ножівку вперед від себе; холостий хід. коли працюючий рухає ножівку назад, до себе. Під час холостого ходу різання матеріалу не відбувається.

Права рука під час робочого ходу надає ножівці поступального руху, а ліва здійснює основний натиск або вертикальне зусилля, одночасно підтримуючи ножівку у вертикальному положенні і спрямовуючи її рух. Сила натиску на ножівку залежить, головним чином, від твердості оброблюваного матеріалу і його розмірів. Що м’якший матеріал заготовки і менші її розміри, то слабкішим повинно бути натискання. І навпаки, що вища твердість матеріалу і розміри більші, то тиск на ножівку повинен бути більшим.

Під час холостого ходу, коли ножівка рухається назад, натискати на неї не можна, тому що зубці полотна ножівки швидко затупляться.

Швидкість руху ножівки залежить від твердості матеріалу, що розрізається, і в середньому становить 30-60 подвійних ходів за хвилину.

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ

Для того щоб правильно виконати операцію різання за допомогою слюсарної лінійки, потрібно:

+ підготувати ножівку до роботи (підібрати та закріпити ножівкове полотно);

4- закріпити заготовку в лещатах;

+ зайняти правильне робоче положення біля лещат;

+ тримати ножівку правою рукою за ручку, а лівою — за передню частину рамки ножівки, щоб зрівноважити її положення й забезпечити сталий рух під час різання;

+ виконувати надпил на лінії розрізу, використовуючи брусок;

+ враховувати, що довжина ходу ножівки повинна бути такою, щоб у роботі було приблизно 2/3 її довжини, а не лише середня частина полотна.

Чи добре засвоїли?

1. Як правильно тримати в руках ножівку під час різання?

2. Як правильно затискати заготовку в лещатах під час різання?

3. Як слід розпочинати різання сортового прокату?

4. Якою повинна бути довжина робочого ходу слюсарної ножівки?

 

Поясніть

1. Чим відрізняється різання слюсарною ножівкою від різання ножівкою для деревини?

2. Чому швидкість руху ножівки при різанні залежить від твердості матеріалу?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 21:02, Переглядів: 1467