Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Види слюсарного вимірювального інструменту та будова штангенциркуля ШЦ-1

НАРОДНА ОСВІТА

Види слюсарного вимірювального інструменту та будова штангенциркуля ШЦ-1

Ви дізнаєтесь

Яку будову та призначення має штангенциркуль.

Пригадайте

Що таке слюсарна лінійка, обмір заготовки, правильне зняття показників з вимірювального інструмента.

Означення

Штангенциркуль — це інструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибини отворів.

 

 

Під час ремонту, виготовлення або придбання того чи іншого виробу часто виникає необхідність визначення його розмірів. Для цього можна скористатись різноманітними контрольно-вимірювальними інструментами. Так, за допомогою вимірювальної лінійки або рулетки можна визначити розміри з точністю до 1 мм (мал. 52).

Але для більш точних вимірювань використовують штангенциркуль. Завдяки простоті конструкції та зручності в роботі штангенциркуль вважається одним із найбільш застосовуваних інструментів для вимірювання в усьому^ світі.

Штангенциркулі виготовляють із матеріалів, що не піддаються корозії, для чого використовується гартування деталей штангенциркуля.

Існують різні види штангенциркулів. У шкільних майстернях найчастіше використовується штангенциркуль ШЦ-1 (мал. 53). Він простий за конструкцією і зручний у роботі. Межа його вимірювання — 0-125 мм, а точність — 0,1 мм.

Штангенциркуль має штангу з двома нерухомими губками — верхньою і нижньою. На штанзі нанесено шкалу з міліметровими поділками, яку ще називають основною. По штанзі вільно переміщається рухома рамка з двома рухомими губками — верхньою і нижньою. До задньої частини рамки прикріплено глибиномір, який рухається по спеціальній канавці із заднього боку штанги.

Рухому рамку можна закріпити на штанзі в будь-якому потрібному положенні за допомогою затискача. Робиться це тільки в тому випадку, коли потрібно зафіксувати розмір, зняти штангенциркуль з деталі і прочитати результат вимірювання.

Для вимірювання зовнішніх розмірів використовують нижні губки, а для внутрішніх розмірів — верхні. Глибиноміром вимірюють глибину пазів, уступів й отворів, а також висоту окремих виступів.

Визначення показників штангенциркуля здійснюють за допомогою двох шкал: основної (міліметрової) на штанзі і шкали ноніуса, нанесеної на нижню скошену частину рамки (мал. 54). Саме за допомогою шкали ноніуса можна виміряти десяті частини міліметра.

ПОГЛИБ СВОЇ ЗНАННЯ

За способом зняття показань вимірювання штангенциркулі поділяються на:

+ ноніусні (мал. 55, а);

+ циферблатні — обладнані циферблатом для зручності і швидкості зняття показів (мал. 55, б);

+ цифрові — з цифровою індикацією для безпомилкового прочитування (мал. 55, в).

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ

Штангенциркулем називають інструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибини отворів.

Складові штангенциркуля: штанга, рухома рамка, основна шкала, вимірювальні губки, глибиномір, шкала ноніуса, затискач.

Цікаво знати

Перші штангенциркулі — дерев’яні — з’явились на початку XVII століття, їх точність була не дуже високою. Наприкінці XVIII століття в Англії з’явилися металеві штангенциркулі, які вже містили допоміжну шкалу ноніуса, що значно підвищило точність вимірювання (мал. 56). Назву «ноніус» шкала штангенциркуля отримала на честь португальського математика П. Нуніша. А перше серійне виробництво штангенциркулів було налагоджено 1850 року в США винахідником Джозефом Брауном.

1. Що називають штангенциркулем?

2. Для чого використовується глибиномір?

3. Яке призначення шкали ноніуса?

4. Яка точність вимірювання ШЦ-1?

1. Які переваги має штангенциркуль у порівнянні зі слюсарною лінійкою?

2. Чому для виготовлення штангенциркулів використовують матеріал з високою зносостійкістю?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 14:02, Переглядів: 3670