Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Словник термінів з предмету трудове навчання за 8 клас

НАРОДНА ОСВІТА

Словник термінів з предмету трудове навчання за 8 клас

Артефакт (від латин, штучно створене) — предмет, створений, виготовлений людиною.

Бриджі — короткі брюки завдовжки до колін, які щільно охоплюють ноги. Були (у XVI—XVIII ст.) частиною стандартного західноєвропейського чоловічого костюма; пізніше носилися з високими чобітьми й призначалися для верхової їзди. Використовуються як елемент спортивної форми в американському футболі, бейсболі тощо.

Велюр — назва деяких матеріалів, що мають м’яку ворсову оксамитову лицьову поверхню. За способом оформлення ворсу велюр може бути гладким, фасонним, вибитим тощо. Ворс при цьому розташовується по-різному: вертикально по всій тканині, на окремих ділянках пригладжений в одну сторону, з тисненням.

Вельвет — тканина, що складається з бавовняних, віскозних або синтетичних волокон. На її лицьовому боці наявні прямі рубчики по всій довжині відрізка.

Габардин — вовняна тканина, що виробляється з якісної тонкої крученої мериносової пряжі. Завдяки застосуванню особливого виду переплетення — складної саржі, на лицьовій поверхні утворюється чітко виражений дрібний рубчик, що йде похило під кутом 60—70°.

Гофре (від фр. — прасувати складки) — ряди складок на чому-небудь (переважно на тканині), розташовані під кутом, що створює об’ємний ефект. Складки гофре можуть мати різну ширину по всій своїй довжині.

Ергономіка — наука, яка комплексно вивчає особливості виробничої діяльності людини в системі «людина-техніка-довкілля» з метою забезпечення її безпеки, комфорту та ефективності.

Імітація (латин, наслідування) — наслідування, підроблення. У дизайні термін «імітація» найчастіше застосовується, коли йдеться про підробку за допомогою макетних матеріалів фактури й кольору тих матеріалів, з яких буде виготовлено справжній промисловий виріб.

Капрі — короткі брюки, завдовжки приблизно до середини гомілки. Сучасні жіночі капрі вперше з’явилися наприкінці 1940-х років на італійському острові Капрі. Вважається, що їх винахідником була німецький дизайнер Соня де Леннарт, яка мешкала на острові. Капрі вважалися модними в 1950-х і 1960-х роках. Знову набули популярності на початку XXI століття.

Кресленик — це графічний конструкторський документ, що визначає конструкцію виробу, а також містить відомості, необхідні для розроблення, виготовлення, контролю, монтажу й експлуатації виробу, включаючи його ремонт.

Лосіни, легінси (від англ, leg — нога) — різновид брюк щільно прилягаючого фасону. Спершу різновид чоловічих брюк, елемент військової форми. Сьогодні це вироби панчішно-шкарпеткової групи, які можна також носити разом зі спідницею. Існують чоловічі та жіночі лосіни для бігу, гімнастики, акробатики та інших видів спорту.

Міліметровий папір — папір для креслення зі стандартною розміткою на міліметри. Може бути різних кольорів. Лінії на міліметровому папері відрізняються по товщині, найтонші поділяють міліметри.

Модуль — найменша одиниця загального цілого, яку можна переміщати без її суттєвих змін з метою зміни загальної конструкції або отримання нової.

Оксамит — тканина з натурального шовку або хімічного волокна з густим розрізним ворсом на лицьовому боці. Довжина ворсу зазвичай 1-2 мм. Основа оксамиту переважно бавовняна.

Парча — важка тканина з шовку з візерунком, виконаним металевими нитками з золотом, сріблом або їх сплавами з іншими металами. Часто металева нитка навивається на лляну, шовкову, бавовняну основу.

Плісе (від фр. plisser — робити складки) — дрібні паралельні складки на тканині, пропрасовані машинним способом або праскою. Ширина склад у плісе повністю однакова.

Плюш — тканина з довгим (до 8 мм) ворсом на лицьовому боці. Ворс буває шовковий, вовняний або бавовняний. Основне полотно завжди вироблено з бавовняної тканини.

Редизайн (реконструкція) — удосконалення конструкції предметів, спрямоване на поліпшення їх характеристик: функціональної, економічної, естетичної.

Силует — це зовнішній контур форми одягу, його площинне зображення.

Тафти — різновид глянцевої щільної тонкої тканини полотняного переплетення виготовленої з туго скручених ниток шовку, бавовни або синтетичних полімерів.

Тефлон — це полімер тетрафторетилену (ПТФЕ), пластмаса, що має особливі фізичні й хімічні властивості та широко застосовується в техніці й у побуті.

Топіарій — поширена прикраса інтер’єру в європейській флористиці, останнім часом отримало широке поширення і в Україні. Символізує достаток і благополуччя в домі. Топіарій ще називають «європейським деревом» і «деревом щастя».

Штапельні тканини — тканини виготовлені з штапельного волокна.

Штапельне волокно — елементарне текстильне волокно обмеженої довжини, зазвичай не більше 40-45 мм. Ці відрізки (штапель) отримують в результаті розрізання або розривання джгута, згорнутого з безлічі елементарних ниток. Нитки можуть бути як хімічного (віскоза, скло, поліестер) походження так і натурального (льон, шерсть, бавовна). Пряжа зі штапельних волокон відрізняється більшою рівномірністю, а тканини з неї мають кращі теплозахисні та гігієнічні властивості, більш м’які і приємні на дотик, ніж ті, які виготовлені зі звичайної пряжі.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Ходзицька

 

Автор: admin от 31-12-2016, 18:51, Переглядів: 1000