Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Виготовлення виробів інтер'єрного призначення

НАРОДНА ОСВІТА

Виготовлення виробів інтер'єрного призначення

1. Які вироби інтер'єрного призначення ви б хотіли виготовити для себе?

2. З якими конструкційними матеріалами вам комфортно працювати?

3. Чи залежить вибір конструкційного матеріалу від призначення предметів інтер'єру?

Види виробів інтер'єрного призначення

Перебуваючи в різних приміщеннях, можна побачити різноманітні вироби, що прикрашають інтер’єр. Уміння правильно оздобити інтер’єр сьогодні є надзвичайно актуальним. Завдяки вдало обраному стилю та правильно дібраним конструкційним матеріалам декоративний виріб може органічно вписатися в будь-який інтер’єр. А якщо він виготовлений власними руками, то це буде справжній ексклюзивний елемент декору.

Вибір виробів інтер’єрного призначення ґрунтується власне на інтер’єрі. Вироби можуть бути різним за своїм виглядом та розташуванням.

Власноруч можна виготовляти різні види меблів та їх оздоблення. Матеріалами для таких меблів можуть бути деревина, старі меблеві конструкції і навіть автомобільні покришки. А оздобити такі вироби можна помпонами, шнурами, макраме, текстильними матеріалами (мал. 5.1).

Вироби інтер’єрного призначення можуть бути розташовані на різних горизонтальних поверхнях: підлозі, столиках, диванах. Це — скатертини, доріжки, серветки, підставки під гаряче, вази, підсвічники, декоративні корзинки тощо (мал. 5.2).

Вироби для інтер’єру можуть прикрашати й вертикальні поверхні — стіни. Це — гобелени, віночки, органайзери, декоративні панно, виготовлені в різних техніках тощо. У їхній конструкції має бути передбачений спеціальний елемент для кріплення на стіні (мал. 5.З.).

Крім цього гарно будуть виглядати в інтер’єрі власноруч зроблені світильники та годинники (мал. 5.4).

Вибір матеріалів, інструментів та обладнання для виготовлення виробу та його оздоблення

 

Якщо подивитись на різноманітні вироби для інтер’єру, то можна зробити висновок, що їх можна виготовити не тільки з традиційних, давно відомих конструкційних матеріалів, таких як деревина, метал, тканина, пряжа тощо, а й з підручних матеріалів.

Ви вже знаєте, що основою створення майбутнього виробу є художнє конструювання, але важливе значення має також добір матеріалів та оздоблення. Добирати матеріали для виготовлення виробу потрібно такі, з якими ви зможете працювати та коли є можливість їх якісної обробки. Важливо також правильно обирати способи оздоблення.

На малюнку 5.5 зображено варіанти топіа-рію*. Визначте, які конструкційні матеріали були використані авторами зображених виробів.

Обираючи виріб для виготовлення, насамперед потрібно з’ясувати, яке його основне призначення, у якому середовищі він буде перебувати. Якщо об’єктом практичної діяльності ви оберете топіарій, запропонуйте свій варіант цього інтер’єрного виробу та відповідні конструкційні матеріали.

Для якісного виготовлення виробів важливо правильно добрати обладнання та інструменти. Кожний інструмент має своє призначення, і використовувати їх слід відповідно.

Сьогодні для кріплення деталей, крім відомих вам клейових речовин, з’явилась можливість використання клей-пістолета, який надійно й швидко з’єднує деталі. Для вирізання деталей з деяких матеріалів крім звичайних ножиць можна також використовувати канцелярський ніж.

Окрім цього з’явилось багато різноманітних електроінструментів, що надають змогу

прискорити процес виготовлення виробів — шурупокрут, електролоб-зик, електродриль, електрорубанок тощо.

Ключові слова: вироби інтер'єрного призначення, оздоблення меблів, розміщення виробів інтер'єрного призначення.

Контрольні запитання

1. Яким вимогам мають відповідати вироби інтер'єрного призначення?

2. Що належить до виробів інтер'єрного призначення?

3. Який елемент робить вироби, що кріпляться на вертикальній поверхні, функціональними?

4. Чим потрібно керуватися, добираючи матеріали для виготовлення виробів інтер'єрного призначення?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Ходзицька

 

Автор: admin от 31-12-2016, 18:45, Переглядів: 10757