НАРОДНА ОСВІТА

Види застібок

1. Який елемент виробу робить спідницю функціональною та спрощує процес її вдягання та знімання?

2. Які види застібок ви знаєте?

3. Які види застібок «блискавок» вам відомі?

Вибір виду застібки

До функціональних та експлуатаційних вимог будь-якого швейного виробу належить можливість та зручність його одягання та знімання. Спідниці мають не тільки відповідати цим вимогам, а ще й добре сидіти на фігурі. Для того щоб спідниці були зручними в експлуатації та мали привабливий вигляд, використовують різні конструктивні елементи (прибавку, запах тощо) та засоби (еластична тасьма, різні види застібок). У спідницях використовують такі види застібок: на ґудзиках, крючках, кнопках, застібках тасьма «блискавка» (мал. 10.1).

Крім експлуатаційного й функціонального призначення ґудзики та тасьми «блискавка» використовують також з метою оздоблення виробів (мал. 10.2).

Вибір виду застібки залежить від моделі, тканини, з якої виготовляється спідниця, індивідуальних вподобань та модних тенденцій.

Найпопулярнішою застібкою сьогодні залишається тасьма «блискавка». Для поясних виробів найчастіше використовують саме цю застібку завдяки її естетичному вигляду, простоті у використанні,

 

 

Історія «блискавки» налічує понад сто років. Її придумав американський інженер Уїткомб Джадсон для свого хворого товариша, якому було важко шнурувати черевики. Джадсон створив застібку з двох ланцюжків, що складалися з гачків і петель. Елементи конструкції зчіплювалися за допомогою ключика-язичка.

Довгі роки цей винахід не мав успіху через його складність. До винаходу додавалася інструкція на двох сторінках! Люди ніяк не могли навчитися користуватися «блискавкою», а її виробництво було дуже дороге.

«Блискавка» набула популярності тільки через 20 років, коли шведський інженер Гідеон Сунбек зробив застібку тоншою, гнучкішою і надійнішою, збільшивши кількість гачків. У 1923 році президент великої взуттєвої компанії Бертран Рок обрав «блискавку» для нової моделі гумових калош. Вона сподобалася йому за характерний звук — гтттп^\ (щось на зразок нашого «вжик!»). З того часу в англійській мові застібка отримала нове ім'я — зіпер. У середині XX століття нові технології дозволили їй міцно влаштувалися на дамських сукнях. І до сьогодні вона є не тільки прикрасою, а й незамінною частиною багатьох виробів.

легкості в обробці, а також міцному з’єднанню деталей (мал. 10.3).

 

Тасьма «блискавка» складається з двох текстильних стрічок, на яких закріплені зубці у вигляді крученого пластикового дроту або закріплені окремі металеві чи пластикові зубці. У верхній частині «блискавки» є окремі обмежувачі на кожній стрічці, а в нижній частині — один спільний. Зубці «блискавки» з’єднуються між собою за допомогою бігунка (мал. 10.4).

Існують різні види «блискавок». Усі вони виконують однакову функцію, але мають конструктивні відмінності. Залежно від форми зубців та зовнішнього вигляду застібки «блискавка» бувають тракторні, спіральні та потайні (мал. 10.5).

Зубці застібок виготовляють з пластмаси або металу (мал. 10.6).

«Блискавки» можуть бути різного розміру: від 10 см до кількох метрів. Для поясних виробів найпопулярніші застібки завдовжки 15-20 см.

Послідовність обробки застібки «блискавка»

Вшивають застібку в спідницю у верхню частину лівого бокового шва, середнього шва заднього або переднього полотнищ (мал. 10.7).

 

Колір «блискавки» добирають відповідно до кольору основної тканини виробу. У потайних застібках орієнтуються на колір бігунка. Колір ниток для вшивання застібки має співпадати з кольором тканини. Існує кілька способів вшивання тасьми «блискавка» (табл. 15, 16, 17).

Таблиця 15. Обробка застібки тасьмою «блискавка» з розташуванням зубців застібки на однаковій відстані від згинів припуску

Послідовність виконання

Зображення

О Запрасувати згини припуску на застібку

О Прикласти застібку на виворітний бік спідниці до згинів припуску так, щоб її верхні обмежувачі були на 1,5 см нижче від верхнього зрізу, а зубці «блискавки» — під згинами припуску на застібку і були непомітні з лицьового боку виробу

О Приметати блискавку на відстані 0,5-0,8 см від згинів

0 Прокласти строчку по лицьовому боці спідниці на відстані 0,4-0,7 см від згину

Послідовність виконання

Зображення

: 0 Видалити нитки зметування. • Застібку припрасувати

Для виконання строчки застібку необхідно спочатку розстібнути та дострочити з лівого боку до середини, потім опустити голку в тканину та закрити застібку.

Дострочити до кінця, опустити голку в тканину та прокласти поперечну строчку. Знову опустити голку в тканину, повернути роботу та виконати вертикальну строчку по правому боку до середини. Розкрити застібку, залишаючи голку в тканині та дострочити до кінця.

Таблиця 16. Обробка застібки тасьмою «блискавка» зі зміщенням зубців застібки в бік переднього полотнища

Послідовність виконання

Зображення

ф Запрасувати згини припуску на застібку

ф Підкласти під зріз згину праву частину розкритої застібки так, щоб зубці були розташовані в стик до згину припуску, а верхній обмежувач «блискавки» був на 1 см нижче від верхнього зрізу спідниці

Послідовність виконання

Зображення

: О Приметати праву частину застібки, від верх-: нього зрізу спідниці на відстані 0,1 —0,2 см від зги-: ну припуску

І О Закрити «блискавку» та сумістити згини при-: пусків на лицьовому боці спідниці

: © Приметати ліву частину застібки до передньо-: го полотнища на відстані 0,7-1,1 см від згину при-: пуску

: © Пришити «блискавку» в один прийом, почина-: ючи від верхнього зрізу переднього полотнища : (строчка проходить від згину на відстані 0,7-1 см) : і закінчуючи біля верхнього зрізу заднього по-: лотнища (строчка проходить на відстані 0,2 см від і згину)

: © Видалити нитки зметування. : Застібку припрасувати

Таблиця 17. Обробка застібки потайною тасьмою «блискавка»

Запам’ятайте! На відміну від звичайної застібки «блискавка», потайна вшивається у не зашитий шов з використанням спеціальної лапки.

Послідовність виконання

Зображення

ф Запрасувати згини припуску на застібку та відгорнути їх на лицьовий бік

0 Розкрити потайну «блискавку», накласти та приколоти її лицьовим боком на лицьовий бік припусків на шви так, щоб зубці «блискавки» співпадали з лінією згину припусків, а верхній обмежувач «блискавки» слід розташувати на 1,5 см нижче від верхнього зрізу спідниці. Приметати ліву і праву частини застібки, починаючи зверху

О Пришити «блискавку» за допомогою спеціальної лапки або відігнути зубці застібки та настрочити, прокладаючи строчку якнайближче до зубців «блискавки». Починати шити праву й ліву частини застібки слід зверху. Видалити зметувальні стібки

^ Закрити «блискавку» та зметати відкритий боковий шов або шов між задніми полотнищами, відігнувши кінець потайної «блискавки»

Послідовність виконання

Зображення

@ Зшити боковий або задній шов так, щоб строчка була на 1 мм лівіше від строчки вшивання «блискавки»

ф Видалити зметувальні стібки. Застібку припрасувати

Практична робота

Обробка застібки тасьмою «блискавка»

Обладнання, інструменти та матеріали:швейна машина, праска, прасувальна дошка, голки, нитки, шпильки, ножиці, спідниця, тасьма «блискавка». Правила безпеки:робота виконується з дотриманням правил безпечної праці в шкільних майстернях.

Послідовність виконання роботи:

1. Запрасувати згини припуску на застібку.

2. Вибрати спосіб вшивання застібки у виріб.

3. Приметати ліву і праву частини «блискавки» до переднього та заднього полотнищ спідниці обраним способом.

4. Пришити тасьму «блискавка» на швейній машині.

5. Видалити зметувальні стібки та виконати ВТО застібки.

Ключові слова: тасьма «блискавка», зубці, бігунок, обмежувач, потайна застібка «блискавка», спеціальна лапка для вшивання потайної «блискавки».

Контрольні запитання

1. Які види застібок ви знаєте?

2. Які бувають види тасьми «блискавка»?

3. Як обробити застібку тасьмою «блискавка»?

4. Що полегшує роботу при обробці потайної застібки «блискавка»?

Робота в парах

Уважно розгляньте зображення спідниць (мал. 10.8). Зважаючи на моделі й особливості тканин, обговоріть та доберіть спосіб обробки застібки. Висновки запишіть у зошит.

Працюємо творчо й самостійно

Самостійно розробіть моделі спідниць, у яких застібка «блискавка» виконує декоративну функцію. Намалюйте ескізи в зошиті.

 

 

Застібки «блискавка» мають не тільки експлуатаційне застосування. Сучасні дизайнери використовують їх для виготовлення різних видів оздоблення.

Так, дизайнер Кейт Кьюсак створила свою торгову марку ще в 2002 році, і з тих пір її колекції з «блискавок» постійно поповнюються новими дивовижними браслетами, брошками, намистами та іншими прикрасами для модниць різного віку і стилів.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Ходзицька

 

Автор: admin от 25-12-2016, 09:55, Переглядів: 4612