Народна Освіта » Інформатика » Розробка і розповсюдження програмного забезпечення

НАРОДНА ОСВІТА

Розробка і розповсюдження програмного забезпечення

ІНСТРУМЕНТАЛЬНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Програмне забезпечення, яке використовується на етапах проектування, розробки і тестування іншого програмного забезпечення, називають інструментальним. Для кожного з перелічених етапів воно своє. Зокрема, розробники (програмісти) зазвичай працюють в інтегрованому середовищі розробки, що має зручний графічний інтерфейс та засоби для виконання всіх завдань. Аналогом такого середовища призначеного для дітей є знайома вам програма Scratch.

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Програмне забезпечення є результатом праці багатьох людей, але, па відміну від одягу, меблів чи смарт-фонів, воно є нематеріальним продуктом. Постачатися програмне забезпечення може у встановленому вигляді разом із пристроєм (комп’ютером, планшетом тощо) або окремо — на носіях або через завантаження його файлів з Іптериету.

Майже все програмне забезпечення захищається законами про авторське право. Правила використання такого програмного забезпечення визначаються ліцензією.

Ліцензія на програмне забезпечення — правовий документ, що визначає правила використання та поширення програмного забезпечення.

 

Загалом усе ліцензоване програмне забезпечення можна розділити на дві великі грзлш.

Власницьке, або пропрістарпе (англ. ргоргіеїагу войлуате), програмне забезпечення є платним. Видавці (розробники) можуть продавати його самі або через посередників (дистриб’юторів, реселерів). Ліцензія посередника надає йому право лише продавати програмне забезпечеїшя. Існують також спеціальні ліцензії для постачальників і виробників обладнання, що надають їм поаво встановлювати ПЗ на свої виооби.

Приватні особи і підприємства, що купують ПЗ окремо або разом з обладнанням, вважаються кінцевими користувачами. їхня ліцензія називається ліцензією кінцевого користувача (End User License Agreement — EULA). Вона регламентує, скільки копій програмного забезпечення можна встановити або скільки користувачів можуть мати доступ до встановленого ПЗ. Кінцевий користувач є лише власником своєї копії ПЗ, він не має авторських прав на ПЗ, а отже, і прав на його розповсюдження (передавання), павіть безкоштовне.

Текст ліцензійного договору кінцевого користувача, як правило, вбудований у програмний продукт і відображається під час його встановлення. Користувач повинен прочитати і прийняти його, і лише після цього він зможе користуватися програмним продуктом.

Вільне та відкрите програмне забезпечення (англ. FLOSS — free/ libre/open source software) є переважно безкоштовним (у деяких випадках користувачам пропонують зробити пожертву для розробників програми. Але це не означає, що для цього ПЗ зовсім не існує обмежень.

ІНСТАЛЯЦІЯ ТА ДЕІНСТАЛЯЦІЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Як зазначалося, відразу після виготовлення комп’ютер не містить жодних програм і фактично не може працювати. Спочатку на нього встановлюють (інсталюють) відповідну операційну систему (якщо це передбачено), а потім — певне програмне забезпечення. Більшість настільних комп’ютерів тепер продають з уже встановленою ОС, планшети

та смартфони без ОС взагалі ие постачають, тому користувачеві немає потреби вміти інсталювати ОС. Але як встановлювати прикладні програми, повинен знати кожний користувач.

Зазвичай програми постачаються па дисках або завантажуються з Іптериету у вигляді дистрибутиву — набору, що містить спеціально призначені для інсталяції файли, а також програму-інсталятор. Достатньо запустити його, і він сам виконає всю роботу з інсталяції — перевірить, чи відповідає система вимогам програми, розпакує і перепише у відповідні папки на жорсткому диску файли програми, внесе відповідні зміни в конфігураційні параметри комп’ютера.

Під час своєї роботи інсталятор виводить діалогові вікна, в яких користувачеві пропонується обрати функціональні компоненти програми, папку для її розміщення тощо. Після завершення роботи інсталятора програму можна запускати на виконання.

Якщо умовами ліцензування передбачена процедура активації ПЗ, після першого запуску програми відобразиться вікно для введення ключа продукту. Правильність ключа перевіряється через Іптернет, тому для успішної активації потрібно, щоб комп’ютер було підключено до Всесвітньої мережі.

Зазначимо, що процедури інсталяції потребують не всі програми. Є програми, для яких процес встановлення обмежується копіюванням файлів

о

програми па жорсткий диск. Його викопує користувач самостійно. Такі програми називають портативними або переносними (portable application).

Для вилучення їх з комп’ютера достатньо видалити файли програми з диска. А от програми, що пройшли процедуру інсталяції, у таких спосіб у жодному разі вилучати пе можна. Натомість потрібно за допомогою системних засобів або деінсталятора самої програми виконати її деінсталяцію. Під час цієї процедури не лише видаляються файли програми, а й відновлюються змінені нею параметри в операційній системі.

СУМІСНІСТЬ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Ведучи мову про сумісність певних об’єктів, ми зазвичай маємо на увазі їхшо здатність взаємодіяти між собою. Щодо сумісності комп’ютерів з' цілому, то тз'т можна виділити сумісність апаратну (на рівні вузлів), інформаційну (на рівні даних) та програмну (здатність виконувати однакові програми з тим самим результатом).

Щодо програмного забезпечення, то для успішного його використання пасамперед слід враховувати сумісність з операційною системою, наприклад, прикладні програми, призначені для використання в системі Windows, пе працюватимз'ть па комп’ютері з іншою операційною системою.

Проблема сумісності також часто виникає у випадках, коли сучасні програми намагаються встановити на комп’ютерах із застарілими операційними системами або, навпаки, давно розроблені програми — на комп’ютерах під керувавшім останніх версій ОС.

Необхідно враховувати ці фактори під час встановлення програм на свої комп’ютери.

ВПРАВА4

Завдання. Виконати завдання з презентації Vprava_4.ppt, яка знаходиться в папці Files на диску. Описи завдань вміщено в примітках до слайдів.

Висновки

Програмне забезпечення, яке використовується на етапах проектування, розробки і тестування іншого програмного забезпечення називають інструментальним.

Ліцензія на програмне забезпечення — правовий документ, що визначає правила використання та поширення програмного забезпечення.

Контрольні запитання та завдання

1.    Що таке інструментальне програмне забезпечення? Наведіть приклади.

2.    Опишіть основні етапи розробки програмного забезпечення.

3.    Що таке ліцензія на програмне забезпечення?

4.    На які дві групи можна розділити ліцензоване програмне забезпечення?

5.    Що таке ліцензія кінцевого користувача? Які права вона падає?

6.    Що таке інсталяція і деінсталяція програмного забезпечення?

Питання для роздумів

1“. У яких випадках зручно використовувати портативне (переносне) програмне забезпечення? Опишіть загальну схему такого використання.

2°\ Чому програми, призначені для однієї ОС, не працюють під керуванням іншої?

Iе*. Знайдіть інформацію про різновиди інструментального програмного середовища. Опишіть особливості використання принаймні одного з них.

2**. Знайдіть інформацію про придбання, встановлення і видалення прикладних програм для смартфопів під керуванням ОС Android.

 

Це матеріал з підручника Інформатика 8 клас Казанцева

 

Категорія: Інформатика

Автор: admin от 19-12-2016, 20:10, Переглядів: 2582