Народна Освіта » Інформатика » Створення та опрацювання об’єктів мультимедія

НАРОДНА ОСВІТА

Створення та опрацювання об’єктів мультимедія

Формати аудіо- та відео файлів. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедія. Засоби перетворення аудіо- та відеоформатів. Захоплення аудіо та відео, створення аудіо-, віде-офрагментів. Побудова аудіо- та відеоряду. Додавання до відеокліпу відеоефектів та налаштування переходів між його фрагментами. Налаштування часових параметрів аудіо- та відеоряду. Сервіси розміщення аудіо- та відеофайлів у Інтернеті.

4.1. Формати аудіо- та відеофайлів. Конвертація аудіо- та відеофайлів

Мультимедія - з одного боку, особливий тип документів, а з іншого - особливий клас програмного і апаратного забезпечення.

Мультимедійні документи відрізняються від звичайних тим, що крім традиційних текстових і графічних даних можуть містити звукові і музичні об’єкти, анімовану графіку (мультиплікацію), відеофрагменти.

Мультимедійне програмне забезпечення - програмні засоби, призначені для створення й відтворення мультимедійних об’єктів.

Мультимедія - програмний продукт, що містить зображення й текст, які супроводжуються звуком, відео, анімацією, та оснащений інтерактивним інтерфейсом з елементами керування.

Відео - це послідовність нерухомих зображень - кадрів, швидка зміна яких створює ілюзію руху об’єкта.

Для людського зору така ілюзія виникає при зміні 16 кадрів і більше за секунду. У кінотеатрах використовується зміна 24 кадрів за секунду, в телебаченні - від 25 кадрів за секунду. Що більша швидкість зміни кадрів, то якісніше зображення.

Кодек - це програма, що перетворює потік даних або сигналів на цифрові коди, або навпаки. Звукові та візуальні дані потребують різних методів стиснення, а тому для них розроблені окремі кодеки.

Медіапрогравая - пристрій або програмний засіб, який дає змогу відтворювати відео-, фото- і аудіо контент.

Найпростішим у керуванні та найпоширенішим є медіапрогравач Windows Media Player.

Якщо для стиснення мультимедійних даних застосувати різні алгоритми, то ці дані будуть записані в файлах різних форматів. Є десятки таких алгоритмів і відповідно медіяформатів. Крім цього, існують формати, призначені для зберігання пестисненого звуку та відео.

Аудіоформати:

- MP3 (Motion Picture Experts Group Layer 3) - використовує стиснення з втратами, підтримує стерео- і потокове передавання.

- WMA (Windows Media Audio) - ліцензований формат, розроблений корпорацією Майкрософт як альтернатива MP3.

Відеоформати:

- WMV (Windows Media Video) - дуже стиснутий формат, який потребує мінімального обсягу дискового простору на жорсткому диску комп’ютера.

- MPEG (Moving Pictures Experts Group) - забезпечує високу якість, підтримує додаткові можливості (захист від несанкціонованого копіювання, використання інтерактивних елементів) і потокове передавання відео.

- .SWF (Відео Flash) - використовується для передавання відео через Інтернет за допомогою програвана Adobe Flash.

Медіяконтейнер - формат, у якому можна розміщувати в одному файлі мультимедійні дані різних типів і синхронізувати звук; віде-озображення й текстову інформацію.

Медіяконтейнери:

- WAV (Waveform Audio Format) — звук у форматі WAV зберігається без втрати якості, але відсутність стиснення призводить до того, що обсяги wav-файлів дуже великі;

- AVI (Audio and Video Interleaved) - дає можливість об’єднувати нестиснені або закодовані різноманітними кодеками аудіо- та відеодані;

- MOV (QuickTime Movie) - як і формат AVI, дає змогу поєднувати аудіо- та відеопотоки, закодовані в різний спосіб, формат розроблений для програвана QuickTime.

Для відтворення (прослуховування чи перегляду) аудіо- та відеофайлів використовують спеціальні програми - програвачі - плеєри.

RealPlayer - програвач відтворює звук та відео більшості відомих форматів, зокрема потокових, дає змогу записувати аудіофайли па компакт-диски в аналоговому вигляді.

QuickTime Player - надає змогу створювати й редагувати звук та відео, перекодовувати й зберігати їх у різних форматах;

Win Amp - універсальний програвач мультимедійних файлів, який відтворює файли майже всіх поширених аудіо- та відеоформатів;

Media Player Classic - безкоштовний програвач із простим і зручним інтерфейсом, відтворює файли майже всіх поширених аудіо- та відеоформатів;

Windows Media Player - відтворює аудіо- та відеофайли більшості популярних форматів, входить до складу операційної системи Windows.

Існує велика кількість форматів, призначених для зберігання аудіо-та відеофайлів. Найпоширеніші з них подано в табл. 4.1 і 4.2.

Таблиця 4.1

Популярні формати аудіофайлів (звукових файлів)

Формат

звукового

файла

Розши

рення

Характеристика

Audio

Interchange File Format - AIFF

.aiff

Звуковий формат, який спочатку використовувався на комп’ютерах Apple і Silicon Graphics (SGI). Звукові файли цього формату зберігаються у 8-розрядному мопо-фоиічному (моно- або один канал) форматі, який не стискається, тому файли можуть мати великий розмір

UNIX

Audio - AU

.au

Використовується для створення звукових файлів для комп’ютерів з операційною системою UNIX або для Інтернету

Musical Instrument Digital Interface - MIDI

.mid

або

.midi

Стандартний формат, який використовується для обміну музичною інформацією між музичними інструментами, синтезаторами та комп’ютерами

MPEG Audio Layer 3 - MP3

.mp3

Звуковий формат, стиснутий за допомогою кодека MPEG Audio Layer 3

Wave Form -звуковий файл Windows

.wav

Формат аудіофайлів, що зберігає звуки як форми хвиль; залежно від різних факторів, одна хвилина звуку може займати від 644 кілобайт до 27 мегабайт

Windows Media Audio

.wma

Формат, стиснутий за допомогою кодека Microsoft Windows Media Audio, схеми цифрового кодування звуку, розробленої корпорацією Майкрософт для розповсюдження записаної музики, зазвичай через Інтернет

Через велику кількість різноманітних форматів аудіо- та відеофайлів, у користувачів часто виникає необхідність перекодовувати ці файли з одного формату в інший.

Процес перекодування файла з одного формату в інший називається конвертацією файлів.

Найпростішу конвертацію можна виконати через медіапрогра-вач Windows Media Player.

Формат файла

Розши

рення

Додаткові відомості

Відео Flash - Adobe Flash Media

.swf

Формат файла, який переважно використовується для передавання відео через Інтернет для відтворення програвачем Adobe Flash

Advanced Streaming Format -медіяфайл Windows

.asf

Файл зберігає синхронізовані мультимедійні дані та може використовуватися для потокового відтворення аудіо- та відеовмісту, зображень і команд сценаріїв через мережу

Audio Video Interleave - відеофайл Windows

.avi

Мультимедійний формат файла, що використовується для збереження звуку та відеозображення у форматі Microsoft Resource Interchange File Format (RIFF). Один із найуживаніших форматів, оскільки звук і відео-вміст, які стискаються за допомогою різноманітних кодеків, можуть зберігатись у файлі з розширенням .avi

Moving Picture Experts Group -

файл фільму

•mpg

або

.mpeg

Це стандарт відео- й аудіокомпресії, який розвивається, створено Moving Picture Experts Group. Цей формат файла створено спеціально для використання на мультимедійних пристроях, наприклад, на відеоком-пакт-дисках і дисках CD

Windows Media Video - відеофайл Windows Media

.wmv

У цьому форматі дані стиснені за допомогою кодека Windows Media Video. Потребує мінімального обсягу дискового простору на жорсткому диску комп’ютера

Існує також багато спеціалізованих програм для здійснення конвертації різноманітних мультимедійних даних. Однією з таких програм є Total Video Converter, який здійснює конвертацію аудіо- та відеофайлів більшості форматів.

Медіапрогравач Windows та інші програми використовують кодеки для створення й відтворення цифрових медіяфайлів.

Кодек може складатися з двох компонентів: кодувальника й декодера.

Кодувальник виконує функцію стискання (кодування).

Декодер виконує функцію розпакування (декодування). Деякі кодеки мають обидва ці компоненти, а деякі - лише один із них.

Кодеки взаємодіють з певними прикладними програмами, зокрема з медіяпрогравачами, і допомагають їм відтворювати медіядані.

Залежно від вимог і ступеня підготовки користувача, можна обрати кодек як із попередньо встановленими режимами конвертації аудіо та відео, так і з широкими можливостями налаштування процесу цієї конвертації.

Таблиця 4.3

Програми, за допомогою яких здійснюється перетворення одного формату файлів на інший

Піктограма

Назва програми

Характеристика

Format Factory

Безкоштовна універсальна програма для конвертування файлів відео, аудіо та зображень

DVDFab

Програма для копіювання вмісту DVD і Blu-ray, а також для конвертації кон-тенту з метою його подальшого перегляду па мобільному телефоні

AVS Video Converter

Використовується для роботи з відео: редактор, конвертер, запис VCD, SVCD, DVD

SUPER ©

Потужна програма для конвертації (перетворення) різноманітних форматів файлів аудіо та відео

Switch Sound Converter

Зручний і потужний аудіоконвертер

F2 Image Resizer

Безкоштовна програма для швидкої і

зміни розмірів, конвертації форматів та

оптимізації фотографій —

Uni Convertor

Універсальний перетворювач форматів векторної графіки

Video charge

Різання, склеювання, конвертування відео та аудіо, створення скриншотів з відео, робота з файлами VOB і IFO, копіювання DVD

Any Video Converter Free

Безкоштовна програма, що дає змогу конвертувати відеофайли в потрібний формат

Утиліти-конвертери мультимедіа — це програми, що виконують перетворення файлів, які належать до одного типу даних, але в різних форматах. Універсальні конвертери дають можливість змінювати параметри формату або формат файлів різних типів. Прикладом такого конвертера відео- та аудіоформатів є Any Video Converter Freeware та ін. Програми для запису звуку і відео (програмами захоплення звуку, відео) називають програмамн-граберами. Це такі програми, як Exact Audio Copy, Wonder share Streaming Video Recorder.

Існує велика кількість безкоштовних програм, що забезпечують перетворення одного формату файлів на інший.

їх можна поділити на чотири умовні категорії; вибір потрібної залежить від поставлених користувачем завдань, форматів, які підтримуються програмою, і можливостей з налаштування конвертації (табл. 4.3):

- програми, призначені для конвертації аудіо і відео для різних пристроїв (програвачів MP3, мобільних телефонів, плеєрів, ігрових приставок тощо);

- програми, орієнтовані на користувацький режим конвертації;

-гібридні програми, у яких поєдналися характеристики обох згаданих

вище категорій;

- вузькоспеціалізовані програми, орієнтовані на виконання конвертації аудіофайлів.

Перевіряємо себе

1. Що називають мультимедія?

2. Що таке мультимедійне програмне забезпечення?

3. Що таке відео?

4. Як називається програма, що перетворює потік даних або сигналів на цифрові коди або навпаки?

5. Який пристрій називають медіяпрогравачем?

6. Назвіть найпоширеніші аудіоформати.

7. Назвіть найпоширеніші відеоформати.

8. Поясніть призначення медіяконтейнера.

9. Який процес називається конвертацією файлів?

10. Із чого складається кодек?

11. Як називаються програми, що виконують перетворення файлів?

Виконуємо

1. Знайдіть мультимедійні документи на вашому комп’ютері.

2. Поясніть, чим вони відрізняються від текстових і графічних документів.

3. Скопіюйте в окрему папку файли, які належать до Аудіоформатів.

4. Скопіюйте в окрему папку файли, які належать до Відеоформатів.

5. Дослідіть особливості роботи з утилітами-копвертерами.

4.2. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедія

Нині відомо багато програм, які можна використати для створення відеокліпів із зображень або створених раніше відео- та аудіофайлів.

Розглянемо стандартну програму операційної системи Windows -Windows Movie Maker. Цю програму можна знайти в меню: Запустити — Усі програми — Windows Movie Maker.

Вікно програми Windows Movie Maker складається з чотирьох основних частин (рис. 4.1): Панель операцій з відео; Панель вмісту (контенту); Вікно попереднього перегляду та Область монтажу (Аркуш розкадрування/Шкала часу).

Панель операцій з відео. Ця панель поділена на розділи, що відповідають покроковому процесу створення відео:

• Запис відео (Capture Video) - інструменти, які використовуються для початку створення відео: запис відео та імпорт існуючого відео, зображення чи звуку.

• Монтаж фільму (Edit Video) - інструменти перегляду існуючого відео, зображення, відеоефектів, прослуховувалня звуку або додавання у відео назв і титрів.

• Завершення створення відео (Finish Movie) - інструменти, призначені для збереження підготовленого відео на комп’ютері, компакт-диску чи надсилання засобами Інтернет.

• Поради щодо створення фільмів (Movie Making Tips) - довідковий матеріал про виконання операцій у програмі Windows Movie Maker.

Панель вмісту (контенту). На цій панелі відображаються кліпи, які містяться у вибраній на Панелі операцій рубриці. Тут відображаються всі файли відео, аудіо, зображення, відеопереходи і візуальні ефекти, які можна додати на шкалу розкадрування або часу.

Вікно попереднього перегляду. Це вікно можна використовувати для переглядання як окремих кліпів, так і всього проекту, перш ніж його зберегти.

Область монтажу. Це область, у якій створюються і монтуються проекти. Вона відображається у двох режимах: Аркуш розкадрування і Шкала часу. У процесі створення фільму можна перемикатися між цими двома режимами.

У режимі Аркуш розкадрування відображаються картинки всіх вибраних фрагментів і налаштовані переходи між ними.

У режимі Шкала часу відображаються відеофрагменти, довжини яких пропорційні часу їх відтворення, переходи між ними, звуковий супровід і титри.

Перевіряємо себе

1. Які вам відомі програми, котрі можна використати для створення відеокліпів із зображень або створених раніше відео- та аудіофайлів?

2. Із яких основних частин складається вікно програми Windows Movie?

3. Призначення кожного розділу Панелі операпій з відео.

4. Призначення Панелі вмісту (контенту).

5. Призначення Вікна попереднього перегляду.

6. Призначення Області монтажу.

Виконуємо

1. Дослідіть Панель вмісту (контенту)

2. Дослідіть Панель операцій з відео.

3. Дослідіть Вікно попереднього перегляду.

4. Дослідіть Область монтажу.

4.3. Створення й опублікування мультимедія

Захоплення аудіо та відео, створення аудіо-, відеофрагментів з використанням цифрових відео- або фотокамер. Побудова аудіо-та відеоряду. Додавання до відеокліпу відеоефектів та налаштування переходів між його фрагментами. Налаштування часових параметрів аудіо- та відеоряду. Збереження створених відеофільмів на носіях даних. Сервіси публікування відеофайлів. Подкастинг.

Додавання зображень та аудіо- і відеофайлів можна виконати за допомогою Панелі операції:

1. Для імпортування фотографій натисніть Import Pictures.

2. Щоб додати до проекту аудіофайл, потрібно натиснути Import audio or music.

3. Для додавання існуючого відео натиснути Import video.

Усі вибрані файли будуть додані на Панель вмісту, як показано на рис. 4.2.

Для монтажу фільму потрібно виконати таке.

1. За допомогою миші перетягнути фотографії та аудіофайл із Панелі операції в Область монтажу на Шкалу часу.

2. Потім відсортувати фотографії, перетягуючи їх мишею по шкалі часу, у такій послідовності, у якій вони мають відображатися в створеному фільмі.

3. Стандартна тривалість відтворення фотографії 5 с. Тривалість показу конкретного зображення можна змінити, розтягуючи його -притиснувши ліву межу зображення лівою кнопкою миші.

4. У Області монтажу перейти зі Шкали часу на Аркуш розкадрування. Для переходу між цими двома режимами використовується кнопка перемикання між режимами Show Storyboard (рис. 4.3).

5. Для того щоб фото перегорталися з особливими ефектами, можна використати спеціальні переходи. Для їх перегляду потрібно клацнути на меню Show video transitions (рис. 4.4).

6. Для перегляду ефекту клацніть лівою кнопкою миші на іконці ефекту - він відобразиться у Вікні перегляду.

7. Після вибору ефекту його слід перетягнути мишкою на Шкалу розкадрування між двома фотографіями, до яких цей ефект буде застосований.

Слід пам'ятати, що відеопереходи скорочують тривалість показу зображень на шкалі, оскільки відбувається накладення кадрів. Це означає, що після застосування відеопереходів на весь час програвання аудіо буде зайнятим. У такому випадку рекомендується додати ще декілька зображень.

Для видалення ефекту слід вибрати кнопку на потрібному кадрі й натиснути клавішу Delete.

8. На Панелі операцій натиснути па посилання Save to ту computer, дати ім’я створеному відео та обрати папку, де воно буде збережене.

9. Файл буде збережений у форматі *.WMV і надалі його можна використовувати як звичайний відеофайл: копіювати, відтворювати з використанням відеопрогравачів, конвертувати, вставляти в слайдові презентації тощо.

Після завершення процедури збереження рекомендується зачекати 5-10 хвилин, допоки програма перетворить створений файл проекту на фільм! Відтак його можна опублікувати на Youtube або записати на будь-який носій.

Невеликі за розмірами відеофільми називаються кліпами.

Текст, що виводиться наприкінці фільму, називають титрами, а будь-який інший текст у фільмі - назвами.

Мультимедійні файли, які розповсюджуються через Інтернет, називаються подкастами (англ. podcast). Вони відтворюються на портативних медіа-програвачах або персональних комп’ютерах. Вони можуть містити інтерв’ю, лекції чи будь-що інше, що належить до усного жанру.

Термін podcast є поєднанням назви портативного програвана музики iPod та слова broadcast (радіопередача, трансляція).

У Windows Movie Maker можна захопити зображення окремого кадру з імпортованого відео- чи аудіофайла, а потім використати це зображення як статичне у створеному фільмі. Зображення, які захоплюються з віде-окліпів у Windows Movie Maker, автоматично зберігаються як файли у форматі JPEG з розширенням .jpg.

1. У області Вміст клацніть відеокліп, з якого потрібно захопити зображення.

2. Знайдіть кадр у відеокліпі, який потрібно зберегти як окреме зображення, пересуваючи індикатор відтворення під Вікном попереднього

перегляду. Для пошуку потрібного кадру можна скористатися кнопками Наступний кадр і Попередній кадр.

3. Виберіть у меню Знаряддя пункт Зробити знімок із попереднього перегляду.

4. Уведіть ім’я для файла зображення та натисніть кнопку Зберегти. Можна також захопити окреме зображення з відеокліпу на Аркуші

розкадрування/шкалі часу, але якщо захоплювати його з кліпу в області Вміст, на виході часто можна отримати зображення вищої якості. Можна провести захоплення (запис) аудіо(відео) за допомогою спеціальних програм (граберів).

Наприклад, програму Windows Звукозапис можна запустити, натискаючи меню Пуск — Усі програми — Стандартні — Звукозаписувач. Ця програма записує звуки в форматі WAV тривалістю 60 секунд (за допомогою мікрофона).

Перевіряємо себе

1. За допомогою якого інструменту можна виконати додавання зображень та аудіо- і відеофайлів?

2. Які дії потрібно виконати для монтажу фільму'-

3. Що слід зробити для вилучення ефекту?

4. Які відеофільми називаються кліпами?

5. Які мультимедійні файли називаються

Виконуємо

1. Зробити кілька фотографій робочого дня вашого класу.

2. Відібрати фотографії, які найбільше відтворюють особливості навчання у вашій школі.

3. Підібрати аудіофайли, які можуть супроводжувати фотографії.

4. Відібрати програму, за допомогою якої можна створити відеокліп. Пояснити такий вибір.

5. За допомогою обраної програми створити відеокліп на 20 секунд.

 

Користуючись Windows Movie Maker, за матеріалом, наданим учителем, створити мультимедійний файл.

Примітка. Файл має містити аудіо- та відеодаиі.

Створити В1ДЄОКЛІП Мої друзі .

У процесі створення відеокліпу дотримуйтесь етапів.

1. На першому етапі відеомонтажу кліпу створюєте новий проект та перетягуванням встановлюєте мультимедійні об’єкти зі збірника в Область монтажу.

2. На другому етапі створюєте переходи між зображеннями, додаєте відеоефекти, титри та голосовий супровід.

3. На третьому етапі вставляєте титри або текстовий супровід.

Підказки

1. Для оформлення відеокліпу використовуйте Ваші власні фотога-лереї.

2. Для супроводу показу підберіть та вставте улюблену музику.

3. Додайте текстові написи до відеофільму (рис. 4.5). Для цього виконайте такі дії:

• У меню Tools клацніть Titles and Credits.

• Відкриється вікно, в якому оберіть потрібне: вставлення титрів, назви перед обраним зображенням чи після нього тощо.

• Вставте потрібний текст.

• Збережіть виконане.

Тривалість демонстрації вставлених титрів за замовчуванням -3,5 секунди. Її можна змінити так само, як і тривалість демонстрації зображень.

Для титрів, що розміщуються всередині кліпу, можна перетягувати як ліву, так і праву межу.

Додайте дикторський звуковий супровід (рис. 4.6). Для цього:

• Виберіть точку на Шкалі часу.

• У меню Tools клацніть Narrate Timeline або виберіть кнопку а У лівій частині Області монтажу. Відкриється вікно запису.

• Для початку запису виберіть кнопку Start, а для призупинення чи завершення запису - кнопку Done.

Словничок

Відео - послідовність зображень - кадрів, які створюють рухоме зображення.

Декодер - програма, що виконує функцію розпакування (декодування).

Кліп - невеликий за розмірами відеофільм.

Кодек - програма, що перетворює потік даних або сигналів на цифрові коди

Кодувальник - програма, що виконує функцію стискання (кодування).

Конвертація файлів - процес перекодування файла з одного формату в інший.

Медіякоитейиер - формат, що дає змогу розміщувати в одному файлі мультимедійні дані різних типів і синхронізувати звук, відео й текстову інформацію.

Медіяпрогравач - пристрій, за допомогою якого відтворюється відео-, фото- і аудіоконтент.

Мультимедія - програмний продукт, що містить зображення і текст, які супроводжуються звуком, відео, анімацією, та оснащений інтерактивним інтерфейсом з елементами керування.

Подкасти - мультимедійні файли, які розповсюджуються через Іптерпет.

Титри - текст, що виводиться на початку і наприкінці фільму.

Категорія: Інформатика

Автор: admin от 21-11-2016, 09:18, Переглядів: 9975