Народна Освіта » Мистецтво » Романська архітектура. Лицарський кодекс честі

НАРОДНА ОСВІТА

Романська архітектура. Лицарський кодекс честі

Пригадайте, що вам відомо про лицарство.

«Важка безмовність» — так лаконічно схарактеризував скульптор Огюст Роден романський стиль, що панував у середньовічній Європі. І не дивно, адже цей стиль набув поширення саме в архітектурі (його назва підкреслює зв’язок зодчества із давньоримськими традиціями).

Для початку романської доби характерне бурхливе будівництво. Провідними типами споруд стають собори, монастирі й замки, які створювати для потреб церкви та лицарства. І релігійні, і світські споруди нагадували неприступні фортеці. Оборонні й монастирські комплекси захищати зубчасті мури з високими вежами (головна називалася донжон). Романська архітектура вирізнялася монументальністю, простотою і суворістю геометричних форм (паралелепіпед, циліндр, конус, піраміда), лаконічністю зовнішнього декору. Фасад споруди та и портал (вхід) прикрашати рельєфами. Вузькі вікна-бійниці на масивних стінах обрамляли арками. У церковному' будівництві панували базиліки, що зводилися за зразком римських світських споруд.

Найбільша кількість пам’яток романської архітектури розташована у Франції та Німеччині. Найстарішою зі збережених в Україні храмів романського стилю є церква Св. Пантелеймона поблизу Галича (1194 р.).

Порівняйте архітектуру соборів, зображених на фото, визначте спільні для них особливості романського стилю.

 

 

Інтер єрам романських базилік властиві масивні хрестоподібні склепіння, декор із типовим елементом напівкруглої арки. Стіну нефа поділяли на яруси: нижній — аркада, верхній — арочні вікна. Між ними, на стіні, часто розміщували галереї зображень на релігійні сюжети. Фрески та рельєфи суцільним килимом покривали стіни й стелю храму.

Особливою експресією вирізнялися сцени Страшного суду, Апокаліпсису.

Монументальний живопис і розфарбована скульптура підпорядковувалися архітектурним ритмам, поєднувалися з багатою орнаментикою.

У симетричних композиціях Христос зображений вищим, ніж ангели, з непропорційно великими кистями рук, а прості смертні виглядають мізерними. На капітелях колон висікали рельєфи людей, стилізованих рослин, тварин, зокрема фантастичних і жахливих чудовиськ.

 

Яке значення відіграє форма арки в романських храмах? Опишіть зображення на капітелях, зокрема — інструменти музикантів.

 

 

Напевно, немає цінувальників мистецтва, які б не чули про Пізан-ську вежу, що падає. Ця всесвітньо відома споруда, заввишки 56,7 м, — частина архітектурного ансамблю, до якого також входять собор Санта-Марія Ассунта і баптистерій.

Чи дійсно вежа падає? Насправді споруда нахилена. Причина «падіння» вежі, за однією з версій, — занадто м'який ґрунт, на якому вона зведена. Упродовж багатьох століть вежа потрохи хилилася. У 2008 році «рух убік» споруди припинився.

Пізанська вежа — це циліндрична восьмиповерхова дзвіниця, оздоблена білим мармуром. Галереї такі самі, як аркади фасаду собору і баптистерію. Тож можна стверджувати, що мотив аркад об’єднує весь ансамбль. Гвинтові сходи з 294 сходинок усередині циліндра, а вгорі — дзвони.

План Пізанського собору має форму латинського хреста. Мармуровий фасад складається з чотирьох галерей із колонами. Інтер’єр споруди прикрашають позолочена стеля, фрески й мозаїки, арки з чергуванням білого і чорного мармуру, численні скульптури видатного майстра Нікколо Пізано.

Споруда баптистерію — взірець плавного змішування стилів: романського (перший ярус з округлими арками й вузькими вікнами) і готичного (арки-зубчики верхнього ярусу). Готичний стиль виник тоді, коли споруду добудовували Нікколо Пізано та його син Джованні. А сталося це тому, що будівництво архітектурного ансамблю тривало з перервами упродовж майже двох століть (вежу зводили з 1173 р. до 1360 р.).

Нині ансамбль у Пізі внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Кожен читач літературних творів про лицарів неодноразово, напевно, уявляв середньовічний замок, у якому розгорталися події сюжету. Ілюстрацією до лицарського роману може слугувати замок Кар касо її, що на півдні Франції. Ця споруда — справжній шедевр військового зодчества, що вражає своєю величчю. Два кола потужних стін, 52 вежі, величезні ворота, бійниці, рів, міст через річку — ось типові ознаки романського замку-фортеці.

Середньовічний Каркасон відновили з руїн і підтримують різними, навіть бутафорськими, методами: тут вузькими мощеними вулицями їздять запряжені кіньми брички, проводять костюмовані лицарські турніри.

Взірець раннього військово-оборонного зодчества України — Аккер-маиська фортеця, споруджена в романському стилі на руїнах античного міста Tip (нині м. Віл город-Дністровський, Одеська обл.). Стіни потужної споруди укріплювалися 34 вежами (збереглося лише 26), різних за формою: циліндричні, трьохярусні тощо. До замку можна було дістатися крізь ворота підйомним мостом. Сьогодні тут щоліта проводять молодіжний музичний фестиваль «Фортеця» та лицарські бої.

До найвідоміших пам’яток романської архітектури в Україні належить Хотинська фортеця (Чернівецька обл.). До архітектурного комплексу входять чотири оборонні вежі, палац і церква. В'їздом до замку слугує дерев’яний міст. У центрі подвір’я розташовано колодязь. Тривалий час фортеця була форпостом Галицько-Волинського князівства. Згодом замість дерев’яних укріплень звели кам’яні. Під стінами замку відбувалися великі битви. Упродовж віків фортецю неодноразово руйнували завойовники, потім її відбудовували знову. Нині відреставрована Хотинська фортеця — Державний історико-архітектурний заповідник. За цією «книгою в камені» можна вивчати історію України.

 

 

Якої форми вежі фортець на ілюстраціях? Як вони розміщені?

Напевно, чимало з вас захоплювалися історіями про хоробрих лицарів і чарівних панн або нро замкнену у високій вежі принцесу, яка очікує, що принц на білому коні врятує її та відвезе у свій замок, де вони будуть жити разом довго і щасливо... Нерідко у стародавніх легендах і казках, в історичних чи пригодницьких літературних творах і кінофільмах події відбуваються саме у середньовічних замках. Зокрема, у творах про Короля Артура, Робін Гуда, Роланда, Тангейзера та інших лицарів — шляхетних воїнів-вершників. Кодекс честі, який зачитували під час ритуалу посвяти в лицарі, вимагав сміливості

в захисті Батьківщини, чесності, благородства. Лицарські подвиги й турніри присвячували чарівним паннам. Лицар був озброєний мечем, щитом, списом і кинджалом. Від ударів захищали кольчуга, броня, шолом із коміром. На лицарських коней надягали збрую і спеціальний панцир зі шкіри або металевих пластин. Розпізнавальними знаками лицарів були герби — своєрідні візитівки роду.

За ілюстраціями розкажіть про обладунки лицарів. Які стилізовані зображення трапляються на гербах?

Чимало стародавніх легенд і казок про лицарство лягли в основу музичних творів. Один із таких шедеврів — опера «Іоланта» Петра Чай-ковського. Музичною мовою композитор переповідає історію про дивовижне прозріння доньки короля Рене, яка покохала хороброго лицаря.

Схарактеризуйте колорит музики танцю лицарів. Яке значення ритму, динаміки, тембру у створенні войовничого образу лицарства? Як він суголосний графічним образам на середньовічній мініатюрі?

Тож своєрідний монументально-декоративний синтез романської архітектури, скульптури та фрескового живопису, а також відображення доби в книжковій мініатюрі мали велике значення для розвитку західноєвропейського мистецтва, підготували перехід до більш високого ступеня середньовічної художньої культури — до мистецтва готики.

Про якого майстра-дивака йдеться в пісні? Як про це розповідає музика: вона лірична, драматична чи сатирична?

Варіант 1.Створи ескіз герба своєї школи або міста (кольоровий папір, ножиці, клей).

 

Варіант 2.Зобрази середньовічний замок-фортецю у романському стилі {графітні, кольорові олівці, вугіль, сангіна; тонований папір).


ВаріантЗ.Групова робота. Організуйте «Театральне ательє»: створіть ескізи костюмів для головних персонажів опери «Іоланта», враховуючи особливості оляп/. ппитяманні лобі сепелньотчних пииапів.

Мистецька скарбничка

Базиліка (з грец. «будинок базилевса, царський будинок») — один з основних типів християнських храмів; прямокутна в плані споруда (у вигляді латинського хреста).

Герб — символічний знак, що виражає коло ідей політичного та історичного характеру, природні особливості роду тощо.

Романський стиль (з лат. готапив — римський) — художній стиль, що набув поширення у середньовічному мистецтві (XI—XII ст.) у країнах Західної, Центральної і частково Східної Європи.

Віртуальні екскурсії:

http://www.art-roman.net/; http://romanesque-art.livejournal.com/; http://www.stejka.com/ukr/4ernovickaja/xotin/zamok/zamok_xotin/

1. Яка романська архітектурна споруда вас найбільше вразила. Чому?

2. Назвіть ознаки романського стилю в базиліках.

3. Схарактеризуйте особливості середньовічних романських замків.

4. Колективна робота. Поміркуйте, який «кодекс лицарської честі» потрібен сучаснику. Обговоріть цю тему в класі, створіть такий кодекс.

За бажанням передивіться історичні й пригодницькі кінофільми, де стародавні фортеці використовували як декорації. Зверніть увагу, як оператори знімали архітектурні споруди.

Рекомендований перелік фільмів: «Дорогою ціною», «Орлиний острів», «Рустам і Сухраб», «Поема двох сердець», «Сказання про Сиявуша», «Капітан Немо», «Лицарський замок», «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Д’Артаньян і три мушкетери», «Стріли Робін Гуда», «Тарас Бульба».

 

Це матеріал з підручника Мистецтво 8 клас Масол

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 23:04, Переглядів: 19982