Народна Освіта » Мистецтво » Романтизм та реалізм у мистецтві

НАРОДНА ОСВІТА

Романтизм та реалізм у мистецтві

Урок узагальнення знань

Викопайте запропоновані завдання та оцініть свій рівень знань.

Перегляньмо разом уривок із фільму «Стилі архітектури» (на ваш вибір). Розкажіть про свої враження від мистецтва минулого. Назвіть шедеври архітектури, які вас найбільше вразили.

Розгляньте ілюстрації та визначте стиль архітектури зображених

 

За наведеною характеристикою визначте стиль скульптури.

• Переважають гуманістичні, героїчні риси, драматичність та динамічність образів, увага до їх реалістичності.

• Характерний жорсткий, пафосний, холодний, офіційний, більш символічний тип зображення.

• Внесено гуманістичний зміст у сурові закони пластики.

• Характерними є емоційна напруженість, пошук нових засобів виразності.

Розгляньте полотна видатних живописців. Спробуйте визначити, до якого стилю вони належать. Назвіть авторів картин та визначте жанр живопису.

 

За характеристикою досягнень музичного та театрального мистецтва спробуйте визначити назву стилю.

1. Звернення до тем протесту проти насилля та пригноблення, ідеї боротьби за звільнення, увага до людських почуттів, переживань, внутрішнього світу людини; найпоширеніші жанри: опера, симфонія, оперета, балет, увертюри, сюїти, поеми, камерні п’сси, романси, пісні тощо.

2. Камерна музика: народження нових жанрів фортепіанної мініатюри (експромт, фантазія, транскрипція); симфонічна музика: поява нових програмних симфонічних творів (програмна увертюра), розширення груп оркестру (духові, арфа); реформація опери: відмова від арій, дуетів, ансамблів з хорами, поява великих наскрізних вокально-симфонічних сцен, драматичних монологів, діалогів; вокальна музика: вокальні цикли пісень, романси, балади.

3. Зображення сценічних персонажів близькими до реального життя, з реалістичною режисурою і постановкою; основи театру закладені ще античними греками та середньовіччям, головна їх філософська сутність — предмети видимого світу існують незалежно від людського пізнання.

4. Головним предметом сценічного мистецтва с людина, її душевний світ; набули поширення жива розмовна мова, стрімкий емоційний жест акторів, позбавлений навмисної балетної округлості і благородної величі; відмова від єдності події, час}' й місця, пишних декорацій, декламації та наспівів.

Пропоную вам створити власні шедеври живопису в стилях романтизм та реалізм. Для цього пригадайте жанри та характерні образи цих стилів. За допомогою певних засобів виразності спробуйте у своїх малюнках відтворити побут і життя людей тих епох. Прототипами образів ваших робіт можуть стати і ваші однолітки.

Віртуальна мандрівка до музеїв світу

Галерея Google art Project запрошує нас в онлайн-тур до найбільших музеїв світу, під час якого ми ознайомимось із шедеврами стилів романтизм та реалізм у мистецтві.

• Розкажіть про особливості стилю романтизм в українському мистецтві. Які риси були притаманні еклектизму в архітектурі?

• Назвіть відомі імена скульпторів епохи реалізму.

• В яких жанрах працювали живописці України? Назвіть відомі картини того часу.

• В чому особливості музичного мистецтва реалізму?

• Назвіть досягнення українських театрів.

Поповніть свій проект «Українське мистецтво» найяскравішими шедеврами і підготуйте його до презентації.

 

Це матеріал підручника Мистецтво 8 клас Кондратова

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 21:07, Переглядів: 4647