Народна Освіта » Біологія » Екосистема. Ланцюги живлення

НАРОДНА ОСВІТА

Екосистема. Ланцюги живлення

Кожна екосистема складається з двох основних частин — неживої природи та живих організмів.

В екосистемі є все, що потрібно її мешканцям, і немає нічого зайвого.

 

Структура екосистеми

Екологічна система — це зв’язані в одне ціле організми та нежива природа, у якій вони мешкають. Організми добре пристосовані один до одного та до умов свого місця існування. Їх можна умовно розділити на три групи: виробники, споживачі та руйнівники органічної речовини.

Організми-автотрофи (зелені рослини) засвоюють прості, неорганічні речовини (воду й вуглекислий газ), з яких складається нежива природа. Із цих органічних речовин рослини будують своє тіло. Таким чином, у тілах рослин міститься сонячна енергія. Рослини служать їжею для інших мешканців екосистеми, тому вони є виробниками, або продуцентами. Крім того, рослини виділяють кисень, необхідний для дихання.

Тварини є гетеротрофами й не можуть перетворювати неорганічні речовини на органічні. Вони живляться рослинами або іншими тваринами й отримують органічні речовини разом з їжею, тому тварини в екосистемі є споживачами, або консументами. Це головна роль тварин в екосистемі. Окрім того, тварини дихають киснем, який утворюють рослини, й виділяють вуглекислий газ, необхідний для рослин.

Коли рослини або тварини відмирають, їхні тіла служать їжею для організмів, які можна на-

звати руйнівниками, або деструкторами. Вони споживають готові органічні речовини, тому теж є гетеротрофами. Але найголовнішим є те, що руйнівники поступово перетворюють органічні речовини на неорганічні й беруть участь в утворенні ґрунту.

Ланцюги живлення

Одні організми живляться іншими, отримуючи необхідну енергію з їжею. Організми-виробники одержують цю енергію від Сонця.

Якщо показати шлях енергії у вигляді стрілок, то матимемо харчовий ланцюг: водяні рослини — рослиноїдні риби — хижі риби — бактерії. Ланцюг живлення — це послідовність організмів, у якій кожний попередній організм є їжею для наступного (мал. 51.1). Ланцюги живлення існують в усіх екосистемах. Розгляньмо екосистему озера.

Найважливішими є організми-виробники. До них належать автотрофи — зелені рослини, які створюють органічні речовини з води й вуглекислого газу за допомогою енергії світла.

Друга група — це організми-споживачі. До них належать черв’яки, комахи, молюски, ракоподібні, жаби, риби. За типом живлення вони є гетеротрофами. Рослиноїдні організми живляться водяними рослинами, а м’ясоїдні — тваринами.

Третя група — організми-руйнівники. Це гриби, бактерії і тварини, які живляться відмерлими організмами.

запам'ятайте найЬажлиЬіше

Екологічна система — це зв’язані в одне ціле організми та нежива природа, у якій вони мешкають.

Кожна екологічна система складається з організмів-виробників, споживачів і руйнівників. Ланцюг живлення — це послідовність організмів, у якій кожний попередній організм є їжею для наступного.

Перевірте свої знання

1. Що таке екологічна система?

2. Яке значення мають рослини в екологічній системі?

3*. Складіть ланцюг живлення, у якому беруть участь такі організми: заєць, конюшина, вовк.

4*. Чи згодні ви з таким твердженням: «Якби з екосистеми зникли всі земні рослини, то загинула б вона вся»?

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:48, Переглядів: 5989