Народна Освіта » Біологія » Рептилії (плазуни)

НАРОДНА ОСВІТА

Рептилії (плазуни)

Назва плазунів походить від їхнього способу руху. Рухаються вони, плазуючи, тобто притискаючи тіло до землі і вигинаючи його в боки. Це пов'язано з тим, що їхні кінцівки розташовані з боків тулуба. До сучасних плазунів належать лускаті, крокодили і черепахи.

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Рептилії живуть у всіх середовищах. Є водні й наземні види. Деякі з цих тварин мешкають на деревах (мал 21.1). Серед вимерлих представників плазунів існували й літаючі форми. Із сучасних рептилій тільки деякі можуть здійснювати планеруючий політ (мал 21.2). Більшість плазунів — жителі теплих країн. Особливо багато їх у тропіках. Ближче до полярних областей кількість видів плазунів значно зменшується.

Що їдять і хто їх їсть?

Більшість рептилій — це хижаки. Деякі ящірки (наприклад, ігуани) всеїдні. Виключно або майже виключно травоїдними є тільки сухопутні черепахи.

На плазунів можуть полювати птахи, ссавці та інші плазуни. Представників водяних видів рептилій поїдають риби, зокрема акули.

ОсоблиВості будоВи

Розміри тіла

Найбільшим сучасним видом плазунів є гребенястий крокодил (мал 21.3). Його довжина може сягати 7 м, а вага перевищувати тонну. Найбільші у світі ящірки — комодські варани, які завдовжки досягають 3 м, їх можна побачити на островах Індонезії. Найбільшими зміями вважають анаконду і сітчастого пітона (мал. 21.4). Довжина найбільших спійманих екземплярів досягала 5-6 м. Найменшими плазунами вважають дрібних хамелеонів з острова Мадагаскар. Довжина їхнього тіла — лише 2,5 см.

Відділи тіла

Типовим представником плазунів є ящірка прудка. Живуть ящірки в лісах, степах, пустелях, швидко рухаються. Тіло ящірки (мал. 21.5)

струнке, видовжене, почленоване на голову, шию, тулуб, кінцівки та хвіст. Шкіра суха, вкрита лусками, залоз майже немає. Така шкіра дозволяє організму зберегти воду. Забарвлення допомагає маскуватися.

Інші представники рептилій мають свої особливості. Так, тіло черепах вкрите панциром, а змії та деякі ящірки не мають кінцівок.

Розмноження і розВиток

Запліднення в рептилій внутрішнє. Після запліднення навколо яйцеклітини формується кілька оболонок, які разом з нею утворюють яйце. Яйця вкриті щільною шкірястою оболонкою і містять запас поживних речовин для зародка. З яєць вилуплюються тварини, схожі на дорослих особин (мал. 21.6).

Для деяких плазунів характерне яйцеживородіння, тобто їхні яйця розвиваються в організмі матері, але живлення від нього вони не отримують. Такий спосіб розмноження трапляється в холодних регіонах, де яйцям складно розвиватися без підігріву.

У рептилій добре розвинені чуття дотику й смаку. За допомогою роздвоєного язика тварини визначають різницю в концентрації певних речовин і таким чином можуть рухатися по сліду, що дозволяє їм успішно полювати.

Змії здатні сприймати інфрачервоне випромінювання і різницю температур в 0,001 °С.

Крокодили з'явилися на Землі близько 250 млн років тому. Спочатку вони мешкали переважно на суходолі, а вже потім перейшли до напівводного способу життя. Усім відомий крилатий вислів «крокодилячі сльози». Ці рептилії справді плачуть, коли їдять своїх жертв. Це відбувається тому, що разом з їжею крокодил заковтує надлишок повітря, який змішується з умістом слізних залоз і таким чином виводиться назовні.

Значення для людини

Позитивне

• Регулюють чисельність дрібних безхребетних (ящірки) і гризунів (змії).

• Регулюють чисельність риби (крокодили).

• Уживаються в їжу (черепахи, крокодили, змії, ящірки).

• Є джерелом сировини для галантерейної промисловості (крокодили, яких вирощують на спеціальних фермах).

• Є джерелом сировини для медичної промисловості (отруйні змії).

• Часто утримуються в спеціальних тераріумах як домашні улюбленці.

Негативне

• Великі тварини можуть нападати на людину (крокодили).

• Деякі види отруйні, їхні укуси можуть призвести до смерті людини (змії, ящірки ядозуби).

Рептилії — це хребетні тварини, добре пристосовані до життя на суходолі: мають суху, вкриту лусками або щитками шкіру, розмножуються, відкладаючи яйця. Яйця містять великий запас поживних речовин і вкриті захисною оболонкою. До рептилій належать лускаті, крокодили та черепахи.

ПереВірте сВої знання

1. Як можна пояснити назву «плазуни»?

2. Чи правильне твердження, що всі змії отруйні? Навіщо зміям потрібна отрута?

3. Доведіть, що плазуни краще пристосувалися до наземного способу життя, ніж земноводні.

4*. Як ви гадаєте, чому в Китаї стало популярним гасло «Мир — зміям, війна — щурам!»?

5*. Які риси рептилій і амфібій є однаковими?

6*. Чим рептилії відрізняються від амфібій? Чим може бути зумовлена така різниця?

7*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють рептилії.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:28, Переглядів: 7622