Народна Освіта » Біологія » Амфібії (земноводні)

НАРОДНА ОСВІТА

Амфібії (земноводні)

Амфібії (земноводні) — нечисленна група найдавніших наземних хребетних тварин. Їхнє життя, як правило, досить тісно пов'язане як з наземним, так і з водним середовищем, що відбивається в назві. Серед амфібій виділяють три групи: хвостаті, безхвості та безногі.

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Більшість земноводних живе у воді або у вологих місцях. Лише деякі види, як, наприклад, ропухи, пристосувалися до більш сухих умов. Але й вони розмножуються у водоймах.

Здебільшого — це жителі тропічних і субтропічних регіонів. Але й у помірному кліматі земноводних досить багато. У несприятливих умовах (холод, посуха) земноводні можуть упадати сплячку.

Що їдять і хто їх їсть?

Живляться земноводні переважно комахами та дрібними безхребетними. Рослиноїдними є тільки пуголовки жаб. Дорослі жаби ловлять здобич за допомогою липкого язика. Найбільші за розмірами земноводні можуть полювати на дрібних хребетних. У свою чергу вони самі є кормом для риб, чапель, норок, тхорів, видр тощо.

ОсоблиВості будоВи

Розміри тіла

Найбільшим представником сучасних земноводних вважають китайську велетенську саламандру. Довжина її тіла може сягати 180 см, а вага — 70 кг. Найменшим же представником є маленька жабка з Папуа — Нової Гвінеї. Середня довжина тіла дорослих особин цього виду — усього 7,7 мм.

Відділи тіла

Тіло жаби, типового представника земноводних, коротке, почленоване на голову, тулуб і кінцівки (мал 20.1). Шкіра гола, вкрита слизом, який захищає її від мікроорганізмів. На суходолі жаба стри-

бає або лазить, а у воді вправно плаває, відштовхуючись задніми кінцівками, що мають перетинки між пальцями. На голові в жаби розташовані широкий рот, великі опуклі очі з повіками, ніздрі й слухові отвори, затягнуті шкірястою барабанною перетинкою.

У хвостатих земноводних задні ноги не стрибальні. У них також розвинений хвіст. Безногі земноводні не мають кінцівок.

Розмноження і розВиток

Амфібії — це роздільностатеві організми. Коли настає час розмноження, земноводні прямують до водойми, де проходив їхній розвиток. Подібно до риб, самка викидає у воду ікру, а самець її запліднює. Лише деякі земноводні відкладають ікру на суші в дуже вологих місцях.

У жаб з ікринок вилуплюються личинки-пуголовки (мал. 20.2, с. 82). Вони не схожі на дорослих тварин, не мають кінцівок, у них є хвіст, бічна лінія. Живуть у воді й живляться рослинною їжею. Поступово в них утворюються кінцівки, згодом пуголовок стає більше схожим на жабу. Останнім зникає хвіст, і молода жаба починає живитися тваринною їжею.

 

 

Отже, розвиток у земноводних непрямий, тісно пов’язаний з водним середовищем.

Дуже отруйні жаби

Чемпіонами серед отруйних амфібій є жаби-деревола-зи — невеличкі тварини, що живуть у лісах Південної Америки. Їхня шкіра яскраво забарвлена, що є попередженням для інших тварин, тому їх ніхто не чіпає. Самі жаби до своєї отрути нечутливі.

Мал. 20.2. Пуголовки — це єдині представники амфібій, які не є хижаками

а Мал. 20.3. Сіра ропуха живе на суходолі. Вона поїдає слимаків, комарів та інших шкідників

Мал. 20.4. Саламандра плямиста — типовий мешканець Українських Карпат

Мал. 20.5. Черв'яги мешкають переважно в тропічному кліматі

Різноманітність

Безхвості

Безхвості — це жаби, ропухи, квакші, кумки. В Україні поширена трав’яна, озерна й гостроморда жаби. Вони корисні, бо контролюють чисельність комарів, мух та інших комах, які є їхньою їжею.

Ропухи, на відміну від жаб, ведуть наземний спосіб життя, тому їхня шкіра грубіша й містить більше залоз (мал. 20.3). В Україні живуть зелена і звичайна ропухи. Квакші — дрібні деревні жаби, які живуть на різних континентах. Вони вправно лазять по деревах, бо мають спеціальні присоски на кінчиках пальців.

Хвостаті

Хвостаті — це нечисленна група земноводних, до яких належать саламандри та тритони (мал. 20.4). Зовні вони нагадують ящірок, бо мають хвіст. В Україні живуть звичайний і гребінчастий тритони.

Улітку їх можна побачити у стоячих і повільних водоймах, а наприкінці літа вони виходять на суходіл, знаходять затишне місце під колодою чи під каменем і там зимують.

Безногі

Безногі — це нечисленні найпримітивніші земноводні, які пристосувалися до риючого способу життя (мал. 20.5). Зовні вони подібні до земляних червів: ноги відсутні, шкіра гола й слизувата, очей практично немає. Це відображено в їхній назві — черв’яги. Живуть вони в Південній Америці, Тропічній Африці, на півдні Азії. Мешкають черв’яги у вологих місцях, живляться ґрунтовими комахами.

Значення для людини

Позитивне

• Регулюють чисельність комарів та інших комах (жаби, тритони, саламандри).

• Очищують водойми від дрібної рослинності (пуголовки жаб).

• Знищують шкідників сільськогосподарських рослин (ропухи).

• Використовуються в їжу (жаби).

• Є об’єктами наукових досліджень (жаби, тритони).

Негативне

• Деякі види отруйні й становлять небезпеку для життя людини в разі необережного поводження.

Запам'ятайте найважливіше

Земноводні — це хребетні тварини, що займають проміжне положення між рибами та наземними хребетними організмами. Для земноводних характерні такі ознаки: тіло складається з голови, тулуба, кінцівок, шкіра гола із залозами, зовнішнє запліднення, непрямий розвиток.

Перевірте свої знання

1. Де живуть земноводні?

2. Які групи земноводних вам відомі?

3. Чому в риб очі без повік, а в жаб є повіки?

4*. Які переваги порівняно з наземними тваринами дає земноводним їхній спосіб життя?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють амфібії.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:27, Переглядів: 6316