Народна Освіта » Біологія » Риби. Кісткові риби

НАРОДНА ОСВІТА

Риби. Кісткові риби

Риби — найдавніші хребетні, що добре пристосувалися до життя у воді. Вони, як правило, мають тіло обтічної форми з плавцями, вкриті лускою й дихають зябрами. Риби налічують понад 20 тис. видів. Залежно від тканини, з якої побудований скелет, риб поділяють на дві великі групи — кісткові і хрящові.

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Риби живуть у прісних і солоних водоймах — від самої поверхні води до глибини в кілька тисяч метрів. Трапляються в ріках, струмках, озерах. Деякі з риб здатні на певний час виходити на берег. Але більшість без води гине дуже швидко.

Що їдять і хто їх їсть?

Більшість риб є хижаками. Трапляються риби-фільтратори. Незначна кількість видів пристосувалася до споживання водяної рослинності.

Їдять риб майже всі групи водяних та навколоводних тварин. Насамперед це інші риби. Окрім того, на них полюють членистоногі, молюски, кишковопорожнинні, черви, земноводні, рептилії, птахи та ссавці.

 

ОсоблиВості будоВи

Розміри тіла

Розміри тіла кісткових риб дуже різноманітні. Найменшим вважають представника прісноводних бичків пан-даку карликову, яка живе на Філіппінах. Її довжина — від 7 до 11 мм. А найбільшим представником кісткових риб є оселедцевий король (мал. 18.1). Він може виростати до 17 м завдовжки.

 

Відділи і форма тіла

Обтічна форма тіла, у якому голова плавно переходить у тулуб, а тулуб — у хвіст, сприяє пересуванню в щільному середовищі, яким є вода (мал. 18.2). Є плавці, кожен з яких виконує певну функцію. Хвостовий плавець бере активну участь у забезпеченні руху риби вперед. За допомогою грудних та черевних плавців риба визначає напрям свого руху. Анальний і спинний плавці не дають рибі надто сильно відхилятися від напрямку руху. Шкіра вкрита лускою, що захищає тіло від ушкоджень, а слиз зменшує тертя й рятує від бактерій та грибів.

На голові розташовані ротовий отвір, ніздрі, очі. На межі голови й тулуба є кісткові пластинки, які захищають зябра,— зяброві кришки.

Розмноження і розВиток

Більшість кісткових риб — роздільностатеві організми. Запліднення, як правило, зовнішнє, відбувається у воді, куди статеві клітини виводяться через спеціальні протоки. Усі процеси, пов’язані з відкладанням ікри, молочка й заплідненням, називають нерестом. Для нересту характерна особлива шлюбна поведінка.

 

Розвиток у кісткових риб переважно непрямий, відбувається, як правило, у воді (мал. 18.3). У заплідненій ікринці зародок розвивається від кількох днів до кількох місяців (залежно від виду риб і температури води). Прориваючи тонку слизову оболонку, вилуплюється личинка. За якийсь час личинка перетворюється на малька, який виростає в дорослу рибу.

Міграції риб

Деякі риби все життя живуть в одній водоймі, але є й такі, які долають значні відстані — мігрують. Одні мігрують на нерест із морів до річок, інші — навпаки. Їх називають прохідними. Це такі промислові риби: осетер, кета, горбуша, лосось. Величезні зграї цих риб, рухаючись проти течії, підіймаються у верхів'я річок, де колись вони з'явилися на світ. В одних видів після розмноження риби гинуть, у інших — повертаються до колишнього місця життя. Личинки, що вилупилися з ікри, повільно спускаються в море за течією, і цикл повторюється.

Різноманітність

 

Серед кісткових риб є такі, що живуть у морській та в прісній воді, є великі й маленькі риби, хижі й рослиноїдні тощо.

Осетрові

Осетрові — це невелика за кількістю видів група давніх риб, що мають багато спільного з хрящовими рибами. Внутрішній скелет у них хрящовий. Осетрові риби — осетер (мал. 18.4), білуга, стерлядь — є цінними промисловими видами. Здавна цінувалася смачна й корисна ікра осетрових (чорна).

Оселедцеподібні

Оселедцеподібні посідають перше місце в промислі. Нам добре відомі океанічний оселедець, норвезький оселедець, сардина, івасі, кілька, тюлька. Високо цінуються лососеві риби, до яких належать сьомга, кумжа, горбуша, форель (мал. 18.5), сиг, омуль, таймень.

Коропоподібні

До коропоподібних належать вобла, плітка, в’язь, лин, карась, тарань, лящ,

сазан, сом. Сазан є диким предком свійського коропа. Людина вивела декілька порід коропа. Близько 5 тис. років тому в Стародавньому Китаї були виведені декоративні акваріумні золоті рибки, предком яких був сріблястий карась.

Значення для людини

Позитивне

• Багато видів кісткових риб уживаються в їжу і є об’єктом промислу (оселедець, тріска тощо).

• Ікра деяких риб є цінним харчовим продуктом (осетрові).

• Деякі риби очищують водойми від зайвої рослинності (білий амур, товстолоб).

• Деяких риб використовують у медичній промисловості (риб’яча олія з печінки тріски).

• Кістки риб використовують як добриво.

Негативне

• Деякі риби є отруйними або можуть вражати електричним струмом (електричний вугор, фугу, скорпена тощо).

• Окремі види можуть нападати на людей (мурени).

• Можуть бути проміжними хазяями деяких гельмінтів (стьо-жака широкого).

Запам'ятайте найважливіше

До риб належить велика кількість водяних мешканців, які чудово пристосовані до життя у воді. Вони мають обтічну форму, плавці, тіло, вкрите лускою. Дорослі кісткові риби мають кістковий хребет.

Перевірте свої знання

1. Де живуть риби?

2. За якими ознаками можна встановити, що тварина належить до кісткових риб?

3. Яке значення для людини мають осетрові риби?

4*. Чому риба колючка за один раз відкладає близько 30 ікринок, а риба-місяць — близько 300 млн?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють кісткові риби.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:22, Переглядів: 6170