Народна Освіта » Основи здоров'я » Туберкульоз. Заходи профілактики на державному й особистому рівнях

НАРОДНА ОСВІТА

Туберкульоз. Заходи профілактики на державному й особистому рівнях

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Катруся намочила ноги й застудилася. А наступного дня в школі робили щеплення БЦж. Батьки занепокоїлися через те, що Катрусі не можна зробити щеплення. Як ви думаєте, чому?

Туберкульоз: умови інфікування і розвитку, ознаки захворювання

Туберкульоз — це інфекційне захворювання, яке спричинює дуже маленька бактерія. Вона має паличкоподібну форму. Такі бактерії вчені називають бацилами. Бактерію, що спричиняє туберкульоз, відкрив німецький лікар і бактеріолог Роберт Кох, тому її називають паличкою, або бацилою, Коха.

Бактерія туберкульозу має оболонку, яка дозволяє їй витримувати досить суворі умови навколишнього середовища й опиратися імунній системі людини.

Паличка Коха передається від хворої на відкриту форму туберкульозу людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Зазвичай

вона вражає легені, однак можуть інфікуватися й інші органи.

Туберкульозна паличка є в багатьох людей, але вона проявляє себе тільки в організмі з ослабленою імунною системою. Після застуди або іншої хвороби імунна система стає слабкішою, вона не здатна подолати паличку Коха, і тоді може розвинутися туберкульоз.

Найбільш активними розповсюджувачами бактерій є хворі із супровідними захворюваннями легень, для яких характерні кашель та чхання. Бактерія також передається під час розмови, співу, сміху. Завись слини й мокротиння, що містить бактерії, перебуває в повітрі впродовж тривалого часу. Крихітні крапельки, що містять палички Коха, вдихають здорові люди, і завдяки надзвичайно маленькому розміру бацили швидко досягають легенів. Там паличка Коха починає розмножуватися.

Від початку 1990-х років туберкульоз став в Україні одним з найпоширеніших захворювань. Отже, за яких умов на туберкульоз може захворіти велика кількість людей?

Насамперед такими умовами є:

• погані економічні й соціальні умови;

• сире й тісне житло;

• неповноцінне харчування;

• фізичне перевантаження організму;

• постійні стреси.

За таких умов імунна система людей стає слабкою, що й призводить до епідемії туберкульозу.

Ранніми симптомами туберкульозу можуть бути:

— швидка стомлюваність організму;

— зниження апетиту;

— схуднення;

— тривале підвищення температури тіла;

— підвищена пітливість, особливо перед ранком.

Поступово, із розвитком захворювання, з’являються додаткові

симптоми:

• задишка при невеликих фізичних навантаженнях;

• кашель або покашлювання з виділенням мокротиння, можливо з кров’ю;

• специфічний (так званий лихоманковий) блиск в очах.

Чим раніше буде виявлено, що людина хвора на туберкульоз, тим легше буде лікувати захворювання.

Заходи профілактики на державному й особистому рівнях

Основним заходом профілактики туберкульозу є щеплення БЦЖ, яке роблять за допомогою вакцини. Назва БЦЖ з’явилася у 1923 р., коли двоє французьких учених — Альберт Кальметт і Шарль Ґерен — створили протитуберкульозну вакцину (звідси й назва культури — Bacillus Calmette-Guerin, BCG; в українській транскрипції — БЦЖ).

Завдання в Альберта Кальметта і Шарля Ґерена було нелегким. Вони мали створити такий різновид хвороботворної бактерії, яка:

— по-перше, була б стійкою до зовнішнього середовища (інакше вакцину неможливо зберігати);

— по-друге, була б здатна спричинити захворювання тільки тією мірою, яка дозволить людському організму виробити імунітет, але не завдасть йому при цьому істотної шкоди.

Упродовж десяти років учені пересаджували культуру бактерії туберкульозу із середовища в середовище і, нарешті, досягли успіху.

Сучасну вакцину БЦЖ уводять внутрішньошкірно, і в результаті організм виробляє захисні антитіла проти бактерії туберкульозу. Щеплення БЦЖ потрібне для профілактики туберкульозу. Воно не захищає від зараження збудником туберкульозу, але захищає від переходу прихованої інфекції в явну хворобу й від важких форм туберкульозу.

Інформацію про те, чи хвора людина на туберкульоз, дає також флюорографічне обстеження. Кожна людина, починаючи з підліткового віку, раз на рік зобов'язана пройти таке обстеження, щоб переконатися, що вона не хвора на туберкульоз легенів.

Профілактика туберкульозу ґрунтується насамперед на якомога швидшому виявленні людей, інфікованих туберкульозною паличкою, та їхньому лікуванні.

Медична профілактика спрямована на створення специфічного імунітету в дітей за допомогою вакцинації. Це означає, що дітям треба робити реакцію Манту й щеплення БЦЖ.

Санітарна профілактика передбачає своєчасне виявлення хворих на туберкульоз, їхню ізоляцію, проведення правил дезінфекції, ефективне лікування.

Соціальна профілактика полягає в забезпеченні прав людини, яка захворіла на туберкульоз, та гарантуванні безпеки здоров’я людей, які її оточують.

Опорні точки. туберкульоз — це небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є особлива бактерія, так звана паличка Коха. Паличка Коха швидко розмножується тільки в організмі з ослабленою імунною системою. Ця хвороба характерна для країн з поганими соціально-економічними умовами.

Чим раніше виявлене захворювання на туберкульоз, тим легше його лікувати.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Які умови сприяють захворюванню на туберкульоз?

2. Які ви знаєте ознаки захворювання на туберкульоз?

3. Назвіть шляхи зараження туберкульозом.

ііі рівень

4. Чому після застуди або іншої хвороби може розвиватися туберкульоз?

5. Чому дуже часто хворіють на туберкульоз ВШ-інфіковані люди?

6. Що ви знаєте про заходи профілактики туберкульозу?

7. Що таке щеплення БЦж? Для чого воно потрібне?

V рівень

8. Доведіть, що дуже важливо вчасно виявити людей, хворих на туберкульоз.

9. У двох людей в організмі виявили паличку Коха. Але одна з них хворіє на туберкульоз, а інша — ні. Чому так буває?

10. Для чого дітям роблять щеплення БЦж? Що загрожує дітям, яким таке щеплення не зробили?

Перевірте свої знання з розділу «Соціальна складова здоров'я».

Словничок

Безпека — це стан захищеності життєво важливих інтересів особистості, суспільства й держави від внутрішніх і зовнішніх загроз.

Дорожньо-транспортна пригода — це подія, яка сталася за участю хоча б одного транспортного засобу, що перебуває в механічному русі, унаслідок чого загинули або були поранені люди, ушкоджені інші транспортні засоби, вантажі, споруди.

Духовна складова здоров'я дозволяє людині визначати мету існування, ідеали й життєві цінності і жити відповідно до них.

Звички — це типові для людини дії або риси поведінки, які стали її потребою.

Здоров'я — стан повного фізичного, духовного, соціального та психічного благополуччя.

Навички — способи виконання дій, за яких вони в силу частого вправлення стають автоматизованими.

Психічна складова здоров'я включає в себе здатність адекватно оцінювати і сприймати свої почуття і відчуття, свідомо керувати своїм емоційним станом.

Ризик — це можлива небезпека, пов’язана з дією, реалізація якої ставить під загрозу задоволення якоїсь важливої потреби.

Самоконтроль — це усвідомлення й оцінка людиною своїх власних дій, емоцій, психічних станів. Самоконтроль виконує регулюючу функцію.

Соціальна складова здоров'я включає в себе вміння вільно й усвідомлено приймати ту чи іншу соціальну роль, усвідомлювати можливі наслідки своїх дій, брати на себе відповідальність за їхній результат.

Спосіб життя — це умови й особливості повсякденного життя людини.

Фізична складова здоров'я включає в себе нормальне функціонування всіх систем органів в організмі людини.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:45, Переглядів: 3321