Народна Освіта » Основи здоров'я » Соціальні чинники ризику хвороб цивілізації. Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння

НАРОДНА ОСВІТА

Соціальні чинники ризику хвороб цивілізації. Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Первісна людина, імовірно, могла хворіти на різні хвороби, але в неї напевно не було ожиріння. Як ви гадаєте, чому?

Хвороби цивілізації. Соціальні чинники ризику хвороб цивілізації

Хворобами цивілізації називають ті хвороби людини, які виникли в результаті негативного впливу промислової та науково-технічної революцій на довкілля і саму людину.

Колись людина найбільше страждала від травм і каліцтв, які призводили до передчасної смерті. Потім до смертей стали частіше приводити інфекційні захворювання. Сьогодні в економічно розвинених країнах людина вмирає завчасно через серцево-судинні, ракові, ендокринні й інші захворювання, які виникають через малорухомий спосіб життя, незбалансоване харчування, часті нервові стреси, забруднення навколишнього середовища.

Тобто ми бачимо, що цивілізація розвивається, по-різному впливаючи і на здоров’я людини. Поговоримо про мінуси цього впливу.

Спробуйте порахувати, скільки часу протягом дня ви активно рухаєтеся. Їдете до школи. Потім сидите на уроках. Добре, якщо є фізкультура — можна побігати. Після уроків — дорога додому, уроки, телевізор. Протягом дня ви мало рухаєтеся. Але ж ваш організм просто народжений для руху, і він страждає через малу рухливість.

Брак руху призводить до порушення багатьох функцій організму і спричиняє захворювання, яке називають гіподинамією. Гіподинамія негативно впливає на опорно-руховий апарат, кровообіг, дихання, травлення, обмін речовин в організмі.

Але брак руху є результатом того, що в нашому житті з’явилися машини, прилади, різна техніка — тобто досягнення цивілізації. Тому гіподинамія властива людям, що живуть в індустріально розвинених країнах.

Слідом за гіподинамією йде інша пов’язана з нею хвороба — ожиріння.

У сучасному світі кількість людей з надмірною вагою досягла мільярда! В Італії серед підлітків 36 % хворіють на ожиріння, у Греції — 31 %, в Іспанії — 30 %, у США — 27 %. У нашій країні кожному четвертому підліткові не завадило б схуднути.

Чому ж ми маємо такі невтішні цифри? Річ у тому, що за жодним організмом їжа не бігає і не вмовляє її з’їсти. А людині в індустріальному суспільстві реклама повсякчас пропонує придбати щось із продуктів. І найчастіше це цукерки, шоколад, майонез, масло, морозиво, тобто продукти, багаті енергією, яку організм повинен обов’язково кудись витрачати. Отже, перш ніж щось з’їсти, подумайте, наскільки це

вам корисно. Люди, які про це не думають, можуть отримати зайву вагу й ожиріння.

 

Ще однією хворобою цивілізації є алергія. Століття тому алергічні захворювання траплялися вкрай рідко, а сьогодні в будь-якій лікарні є лікар-алерголог. У сучасному світі алергічні захворювання за своєю поширеністю займають третє місце після серцево-судинних та онкологічних, а в деяких екологічно несприятливих регіонах виходять на перше місце.

Алергія теж пов’язана з розвитком індустріального суспільства, тому її й відносять до хвороб цивілізації.

Алергія може виникнути через:

• забруднення навколишнього середовища;

• несприятливі соціальні умови;

• споживання різних лікарських препаратів;

• використання хімічних речовин у побуті, на виробництві, у сільському господарстві.

Ці чинники призводять до того, що наша імунна система починає працювати зі збоями, у результаті чого і з’являються алергічні реакції. Проявляються вони по-різному. Часто це висипання на шкірі.

До хвороб цивілізації належать і онкологічні захворювання, коли в організмі виникають пухлини. Основними соціальними чинниками розвитку таких хвороб є куріння, надмірне споживання алкоголю, забруднене навколишнє середовище, вплив на організм токсичних речовин.

Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння

Як уберегтися від хвороб цивілізації? Передусім від них нас оберігає здоровий спосіб життя. Фізична активність, раціональне харчування, відмова від шкідливих звичок, загартовування — ось основні правила здорової людини.

Для профілактики серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння треба вживати в їжу переважно екологічно чисті продукти, використовувати для пиття тільки чисту воду.

Ще декілька правил профілактики хвороб цивілізації:

• займайтеся фізичними вправами щодня;

• підтримуйте нормальний режим праці та відпочинку;

• дотримуйтеся помірності в їжі, підтримуйте нормальну вагу тіла;

• не піддавайтеся руйнівній дії негативних емоцій;

• пам’ятайте, що освіта й інтелектуальна активність сприятливо впливають на здоров’я, тому завантажуйте мозок інтелектуальними заняттями.

Опорні точки. Хвороби цивілізації виникають у результаті негативного впливу промислової та науково-технічної революцій на довкілля й саму людину.

До хвороб, які називають хворобами цивілізації, належать серцево-судинні, ракові, ендокринні захворювання та інші. треба знати правила профілактики хвороб цивілізації.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Чому виникають хвороби цивілізації?

2. Чи можна попереджати хвороби цивілізації?

3. Що ви знаєте про чинники алергії?

ііі рівень

4. Що ви знаєте про профілактику серцево-судинних, онкологічних захворювань, ожиріння?

5. Якої шкоди завдає брак руху? Що таке ожиріння?

V рівень

6. Доведіть, що нормальний режим праці та відпочинку є профілактикою хвороб цивілізації.

7. Що називають хворобами способу життя? Як ці хвороби пов'язані з хворобами цивілізації?

8. Чому алергічні захворювання стали такими поширеними?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:43, Переглядів: 8534