Народна Освіта » Основи здоров'я » Функції шкіри. Чинники, що впливають на здоров’я шкіри. Типи шкіри

НАРОДНА ОСВІТА

Функції шкіри. Чинники, що впливають на здоров’я шкіри. Типи шкіри

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Семикласниця Галя побачила в себе на лобі маленький прищик і дуже засмутилася. Вона сіла перед дзеркалом і вичавила його. Надвечір у неї утворився великий гнійник, і мама, не зволікаючи, відвезла доньку до лікарні. лікуватися довелося довго. Чому так трапилося?

Функції шкіри

Шкіра виконує ряд надзвичайно важливих фізіологічних функцій. Перш за все, вона захищає організм від несприятливих зовнішніх впливів — пилу, вітру, вологості, різких змін температури, від усіляких хімічних подразників. Шкіра захищає тканини й органи від за-биттів та інших механічних ушкоджень. Її поверхневий шар уберігає глибоко розташовані тканини від висихання.

Винятково велике значення мають бактерицидні властивості шкіри. Неушкоджений поверхневий шар шкіри — надійний бар’єр для мікробів. Шкірне сало і піт створюють на поверхні шкіри кисле середовище, несприятливе для багатьох мікроорганізмів. Тому мікроби, що потрапили на шкіру, швидко гинуть. Шкірне сало, виділяючись на поверхню шкіри, пом’якшує її, захищає від впливу вологи й оберігає при терті.

Шкіра бере активну участь в обміні речовин організму: водному, сольовому, білковому, вуглеводному і жировому. Вона бере участь і в процесі дихання. Через шкіру за добу виводиться приблизно 2 % вуглекислого газу і поглинається близько 1 % всього вдихуваного кисню. За добу ж шкіра виділяє у два рази більше водяної пари, ніж легені.

Шкіра — потужне резервне депо організму для води, Натрію і Калію.

Шкіра сприймає різні подразнення, що надходять з навколишнього середовища, і передає їх до центральної нервової системи у вигляді цілого ряду відчуттів: тактильних (дотикових), больових, температурних.

Вона виконує терморегуляторну функцію за рахунок випромінювання тепла і випаровування поту.

І, врешті, шкіра відіграє важливу роль у формуванні зовнішнього вигляду людини. Нерідко за її станом можна судити про вік, здоров’я і навіть про соціальний статус людини.

Типи шкіри

Шкіра підлітків має свої характерні ознаки. Ви ще можете сумніватися, підліток ви чи ні, а ваша шкіра вже безпомилково про це сигналізує. Нещодавно ваше обличчя було свіжим і чистим, а зараз воно постійно лисніє, з’являються дрібні чорні цятки й гнійнички, які так псують настрій.

Насправді все гаразд. Ви нормально розвиваєтеся, а вугри — це побічний продукт дії гормонів. Просто підвищена чутливість сальних залоз до гормонів, які циркулюють у крові, призводить до надмірного виділення шкірного сала. Але для того щоб не нашкодити собі в цей період, треба знати, який у вас тип шкіри та як за нею доглядати.

Лікарі-косметологи виокремлюють декілька типів шкіри, властивих для кожної людини. Це нормальна шкіра, суха, жирна й комбінована.

У більшості підлітків шкіра є жирною або комбінованою. Перехід до підліткового віку може не вплинути на тип вашої шкіри.

Загалом косметичні проблеми перехідного віку прийнято вважати тимчасовими. Але якщо ви хочете, аби вони поступово зникли — подбайте про шкіру вже зараз.

Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання. Донька взяла мамин крем, туш, тіні, помаду й скористалася ними. За якийсь час у неї на обличчі з'явилося висипання. Чому так трапилось?

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри

Ваша шкіра має дуже складну будову й виконує різноманітні функції. Є багато всіляких чинників, які можуть порушити її нормальне функціонування, унаслідок чого з’являються косметичні недоліки. Чинники, що спричиняють косметичні дефекти, бувають зовнішніми й внутрішніми.

Зовнішніми чинниками є тертя й тиск, висока й низька температура, хімічні речовини, інфекційні агенти. Наприклад, надмірне користування лужним милом, содою, одеколонами, пральними порошками може спричинити сухість шкіри й появу на ній червоних плям. Дуже жирна й солодка їжа також несприятливо позначається на стані шкіри. Опіки, алергічні реакції, інфекції можуть призводити до запалення шкіри — дерматиту.

До зовнішніх чинників належить також зміна пір року, яка супроводжується зміною вологості повітря й температури. Сонячне випромінювання суттєво впливає на шкіру. При цьому реакція шкіри для кожної людини є індивідуальною. У холодну пору року на шкіру впливають такі негативні чинники, як мороз і вітер.

Внутрішніми чинниками, які впливають на функціонування шкіри, вважають порушення обміну речовин. У підлітковому та юнацькому віці зміна кількості гормонів у крові стає причиною виникнення вугрів і прищів. Вони не пов’язані з недотриманням правил гігієни.

Навпаки, занадто часте миття може висушувати шкіру й загострювати протікання хвороби.

У всіх цих випадках шкіру слід лікувати й обов’язково звернутися до лікаря-дерматолога.

Опорні точки. Косметичні проблеми в підлітків виникають унаслідок того, що в їхньому організмі починають вироблятися гормони, які впливають на роботу сальних залоз. Надмір шкірного сала призводить до утворення вугрів і прищів. Є певні правила, які допомагають боротися із цими проявами дорослішання організму.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Наведіть приклади типів шкіри.

2.    Наведіть приклади функцій, які виконує шкіра.

ііі рівень

3.    Доведіть, що надмір косметики може зробити найпривабливіше обличчя негарним.

4.    Як правильно підбирати косметичні засоби?

V рівень

5.    Зазвичай, шкірного сала буває небагато, чому ж у підлітковий період його надміру?

6.    Чому шкіру іноді називають «соціальним паспортом»?

7.    Доведіть, що косметичні проблеми перехідного віку є тимчасовими.

Вправа № 7

«Визначення типу шкіри і волосся»

Мета: визначити тип своєї шкіри і волосся.

Хід роботи

1. Визначення типу шкіри.

Притисніть до обличчя суху серветку.

•    Якщо вона залишилася сухою, то це є ознакою шкіри нормального або сухого типу. Якщо ви хочете визначити свій тип шкіри більш точно — зверніться до фахівця-косметолога.

•    Якщо в центрі серветки з’явилася жирна пляма, то це є ознакою шкіри комбінованого типу.

•    Якщо на ній з’явилися жирні плями в ділянці проекції лоба, носа, підборіддя і щік, то це є ознакою шкіри жирного типу.

Зробіть висновок.

2. Визначення типу волосся.

Дайте відповіді на такі запитання:

1.    Як швидко після миття голови ваше волосся стає жирним?

2.    Як виглядають кінчики вашого волосся (наприклад: нормальні, сухуваті, сухі, посічені, непосічені, ламкі)?

•    Якщо ваше волосся стає жирним за 2-3 дні, кінчики нормальні або сухуваті, іноді січуться, то у вас нормальний тип волосся.

•    Якщо ваше волосся довго не стає жирним, кінчики волосся сухі, посічені, ламкі, то у вас сухий тип волосся.

•    Якщо ваше волосся дуже швидко стає жирним, а кінчики не січуться, то у вас жирний тип волосся.

•    Якщо ваше волосся стає жирним за 3-4 дні, кінчики сухі, посічені, то у вас змішаний тип волосся (тобто жирне коріння, сухі кінчики).

Зробіть висновок.

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:32, Переглядів: 11697