Народна Освіта » Основи здоров'я » Показники фізичного розвитку підлітків. Способи покращення фізичної форми

НАРОДНА ОСВІТА

Показники фізичного розвитку підлітків. Способи покращення фізичної форми

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Кирило сказав Сергію, що той надто повільно росте і йому треба звернути на це увагу. Сергій засмутився, оскільки не знав, як визначити, чи відповідає його фізичний розвиток віку. Що б ви порадили Сергієві?

Показники фізичного розвитку підлітків

Є певні показники фізичного розвитку підлітка, які можна відслідковувати для того, щоб визначати, чи все гаразд зі здоров’ям, чи вчасно відбуваються відповідні зміни.

Які це показники? Учені розрізняють суб’єктивні та об’єктивні показники здоров’я. До суб’єктивних показників стану здоров’я належать показники самопочуття, працездатності, сну, апетиту, настрою. Об’єктивні показники стану здоров’я пов’язані з вимірюваннями маси тіла, зросту, окружності грудної клітки (плеча, стегна, гомілки), частоти дихання, пульсу. Універсального критерію для оцінки здоров’я вчені поки що не виробили. Зазвичай із цією метою використовується сукупність тестів.

Якщо стежити за показниками стану фізичного здоров’я в підлітковий період, то можна робити висновки про те, наскільки успішно відбувається фізичне дорослішання організму. У разі, коли цей розви-

ток не відповідає віковим вимогам, необхідно вживати заходів, які допоможуть виправити ситуацію.

Є прості методи самоконтролю, які можна застосовувати самим у домашніх умовах.

Перше, що свідчить про стан фізичного здоров’я,— це самопочуття. Відчуття бадьорості і сили, почуття впевненості в собі, життєрадісність, глибокий сон, хороший апетит говорять про те, що фізична складова здоров’я не викликає занепокоєнь.

Друге — це здатність справлятися з фізичними навантаженнями. Якщо ви успішно навчаєтеся, протягом дня ефективно працюєте, увечері можете виконувати необхідну повсякденну хатню роботу, легко витримуєте тривалі поїздки в громадському транспорті — значить, ваш фізичний розвиток протікає нормально. Але такі оцінки здоров’я є суб’єктивними, тобто вашими особистими оцінками.

До показників фізичного розвитку підлітка належать також особливості постави, форма хребта, форма грудної клітки, будова ніг і форма стопи.

Способи покращення фізичної форми

Треба враховувати позитивні чинники, які сприяють розвитку всіх складових здоров’я. Підліток може використовувати різні способи покращення своєї фізичної форми. Перш за все, це фізичні вправи, активний рух, відмова від пасивного відпочинку. Важливо розуміти, що м’язи людини створені для роботи, руху, постійної активності.

Плавання, катання на велосипеді, рухливі ігри на свіжому повітрі, футбол, волейбол, бадмінтон та інші заняття фізкультурою покращують фізичну форму, зміцнюють здоров’я, роблять підлітка привабливим, красивим. Активний спосіб життя не вимагає особливого нагляду, підліток може сам обирати, чим саме займатися. Але якщо йдеться про спеціальні тренування, то перед тим, як приступити до занять, треба порадитися з лікарем і знайти професійного тренера, який буде з вами займатися. Фізичні навантаження для підлітків треба правильно підбирати і дозувати. Інакше можна зіпсувати процеси нормального росту й розвитку, нашкодити підлітку.

Правильне, раціональне харчування теж сприяє поліпшенню фізичної форми. Важливо те, що ми їмо, у якій кількості, з якою періодичністю. Їжа впливає на людину значно сильніше, ніж ми можемо припустити. Не випадково кажуть: «Ти є те, що ти їси».

Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання. Богдан поскаржився батькові, що однокласники сміються з його слабких м'язів і не хочуть брати до футбольної команди. батько порадив хлопчикові вставати на півгодини раніше і здійснювати разом з ним ранкову пробіжку. Але богдан дуже любить уранці поспати. Які варіанти вирішення цієї проблеми можна запропонувати?

Опорні точки. Є певні показники фізичного розвитку підлітка. існують прості методи самоконтролю, які можна здійснювати самим у домашніх умовах. треба враховувати, що на фізичний розвиток і здоров'я підлітка впливають різні чинники — як негативні, так і позитивні.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Наведіть приклади суб'єктивних показників стану здоров'я.

2.    Наведіть приклади об'єктивних показників стану здоров'я.

ііі рівень

3.    Чому вести спостереження і проводити вимірювання, пов'язані з фізичним аспектом здоров'я, треба регулярно?

4.    Які чинники впливають на фізичний розвиток і здоров'я підлітка?

V рівень

5.    Які показники фізичного розвитку підлітка можна відслідковувати для того щоб визначати, чи все гаразд у нього зі здоров'ям?

6.    Які способи покращення своєї фізичної форми ви знаєте?

Вправа № 6

«Визначення індивідуальних показників фізичної складової здоров'я»

Мета: навчитися визначати індивідуальні показники фізичної складової здоров’я.

Хід роботи

1. Визначення ширини плечей.

Для визначення ширини плечей спочатку намацайте виступаючі кісткові горбики над плечовими суглобами. Візьміть сантиметрову стрічку лівою рукою за нульову поділку й прикладіть її до лівого гор-

бика. Правою рукою протягніть стрічку по лінії ключиць до правого горбика. Отримане число показує ширину плечей.

Для того щоб зробити висновки про свій фізичний розвиток, це вимірювання треба проводити кожні два місяці.

2.    Визначення окружності грудної клітки.

Для визначення окружності грудної клітки візьміть сантиметро ву стрічку правою рукою за нульову поділку, а лівою — за середи ну. Підніміть лікті та розташуйте сантиметрову стрічку на грудній клітці так, щоб позаду вона проходила під нижніми кутами лопаток. а спереду по нижньому краю соскових кіл у хлопчиків і на рівні чет вертого ребра у дівчаток (за умови розвиненої грудної залози — під нею). Опустіть лікті та з’єднайте кінці з правого боку від грудей, біля грудини. Під час фіксації стрічки порахуйте вголос до трьох. Число в місці з’єднання кінців стрічки показує окружність грудної клітки у спокійному стані.

3.    Визначення окружності талії.

Окружність талії вимірюють так. Візьміть сантиметрову стрічку правою рукою за нульову поділку, а лівою — за середину й, визна чивши з її допомогою найвужче місце тулуба між грудною кліткою й тазом, виміряйте окружність. Стежте за тим, щоб позаду й попереду стрічка була на одному рівні.

Для того щоб зробити висновок про свій фізичний розвиток, це вимірювання треба проводити кожні два місяці.

4.    Визначення окружності плеча.

Окружність плеча визначається спочатку в напруженому, а потім у розслабленому стані. Зігніть руку, стиснуту в кулак, у ліктьово-

Визначення ширини плечей

• Визначення окружності грудної клітки

• Визначення окружності талії

• Визначення окружності плеча

му суглобі і підніміть кулак до плеча. Іншою рукою візьміть стрічку за нульову поділку, накладіть на найбільш опукле місце двоголового м’яза (біцепса) так, щоб зверху й знизу вона була на одному рівні, і з’єднайте кінці на внутрішньому боці. Зафіксуйте показник. Потім, не знімаючи стрічки, опустіть руку вниз, розслабте м’язи й у тому самому місці зробіть другий вимір. Різниця між результатами першого й другого вимірів і характеризує розвиток м’яза (це так званий «розмах плеча»).

Оформлення результатів

Заповніть у зошиті запропоновану таблицю. До цієї самої таблиці треба записувати й усі наступні виміри.

Зробіть висновки.

5. Визначення індексу маси тіла.

Виміряйте свою масу.

Виміряйте свій зріст.

Розрахуйте індекс маси тіла (ІМТ) за формулою:

ІМТ = т :    де т — маса тіла (кг), h — зріст (м)

Порівняйте отриманий результат з таблицею № 1 для дівчаток і таблицею № 2 для хлопчиків (с. 60).

таблиця № 1. Оцінка маси тіла у дівчаток

вік,

роки

оцінка іМТ

дуже недостатня вага

недостатня

вага

нормальна

вага

надмірна

вага

дуже надмірна вага

12

14,8

16,0

18,4

21,5

23,4

13

15,2

15,6

18,9

22,1

24,4

14

16,2

17,0

19,4

23,2

26,0

таблиця № 2. Оцінка маси тіла у хлопчиків

вік,

роки

оцінка іМТ

дуже недостатня вага

недостатня

вага

нормальна

вага

надмірна

вага

дуже надмірна вага

12

14,6

14,8

18,4

22,0

24,8

13

15,6

16,2

19,1

21,7

24,5

14

16,1

16,7

19,8

22,6

25,7

Поміркуйте, як вам треба харчуватися, якщо у вас:

а)    дуже надмірна вага;

б)    дуже недостатня вага.

Складіть доцільне меню для контролю за масою тіла в цих випадках.

Зробіть висновки.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:31, Переглядів: 20230