Народна Освіта » Основи здоров'я » Безпека оселі. Правила безпеки при користуванні засобами побутової хімії, газовими приладами та пічним опаленням

НАРОДНА ОСВІТА

Безпека оселі. Правила безпеки при користуванні засобами побутової хімії, газовими приладами та пічним опаленням

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. У неділю Яна допомагала батькам — фарбувала віконну раму. Потім подруги покликали її гуляти, і дівчинка побігла на вулицю, покинувши відкриту банку фарби в кімнаті. Як ви гадаєте, до чого це може призвести?

Побутова безпека. Безпека оселі

Народне прислів’я каже: «Мій дім — моя фортеця». Але чи такою вже безпечною є ця фортеця? У кожному будинку є обладнання, яке може завдати шкоди, стати небезпечним. Це ліфт, електрична проводка, газова плита й колонка, водопровід, пічне опалення, побутові прилади: телевізор, магнітофон, комп’ютер і багато іншого. Коли ці прилади та обладнання справні, вони не можуть завдати шкоди людині, але якщо вони ламаються, то може виникнути небезпечна ситуація.

Оселя може стати небезпечною, якщо ви забули закрити водопровідний кран (тоді може замкнути електропроводку) або кран на газовій плиті (може статися вибух або виникнути пожежа). Навіть іграшки під час гри можуть ламатися та утворювати ріжучі або колючі осколки, можуть вибухати (петарди або феєрверки). Домашні тва-

рини при неправильному поводженні з ними також можуть завдати вам шкоди.

 

За статистикою, більше ніж 90 % усіх нещасних випадків у помешканні стаються через порушення правил користування приладами, обладнанням і поводження з домашніми тваринами.

Треба запам’ятати кілька «НЕ МОЖНА», щоб не потрапити в небезпечну ситуацію у себе вдома, користуючись електричними приладами та обладнанням:

•    не можна користуватися приладами та обладнанням, якщо на них видні сліди пошкоджень;

•    не можна самостійно лагодити будь-які прилади або обладнання;

•    не можна користуватися приладами та обладнанням під час будь-яких аварій у будинку.

Детальніше про те, як поводитися в побуті, дивіться презентацію «Побутова безпека» на сайті.

Правила безпеки при користуванні засобами побутової хімії

Нас оточує велика кількість різноманітних речовин. З них зроблені меблі, продукти харчування, одяг, різноманітні прилади. Хіміки можуть робити навіть такі речовини, яких не існує в природі. Ці речовини називаються штучними. Зараз штучних речовин, відомих науці, налічується багато мільйонів, і з кожним роком їх кількість збільшується. Багато таких речовин людина використовує в побуті. Їх називають побутовою хімією. Ці речовини виробляються для блага людини, але вони можуть завдати і шкоди.

Існують небезпечні хімічні речовини. Вони є обов’язковою складовою деяких мийних або дезінфікуючих засобів і в разі контакту зі шкірою, очима, дихальними чи травними органами людини можуть спричиняти різні ушкодження й травми.

У побуті застосовуються отрутохімікати — отрути, одержані хімічним шляхом. Їх використовують проти комах, рослин-паразитів і гризунів. Але вони є отруйними й для людини.

Як же правильно використовувати такі хімічні речовини в побуті?

Під час використання будь-яких хімічних речовин необхідно бути вкрай обережними. Перед тим як використати якийсь засіб побутової хімії, треба уважно прочитати вказівки щодо його застосування — в інструкції, на упаковці або етикетці. Завжди важливо уникати потрапляння хімічних речовин в очі, навіть якщо це косметичні засоби.

Здебільшого хімічні речовини, що використовуються в побуті, є легкозаймистими або горючими. Їх треба зберігати закритими в захищеному місці. Речовини в балончиках не можна нагрівати й розпилювати в напрямку обличчя. Використовувати їх можна тільки в добре провітрюваних приміщеннях.

Нашатирний спирт, ацетон та інші розчинники мають здатність швидко випаровуватися, перетворюючись на легкозаймистий і вибухонебезпечний газ. Їх не можна зберігати відкритими й нагрівати.

Фарби для вікон або підлоги теж треба застосовувати тільки в добре провітрюваних приміщеннях. З їдкими речовинами, які при потраплянні на шкіру можуть спричинити опіки, треба працювати, тільки використовуючи гумові рукавички й окуляри.

Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання. Якщо деякі хімічні речовини чимось небезпечні, чи треба відмовлятися від них зовсім?

Правила безпеки при користуванні газовими приладами

У наші будинки газ надходить по спеціально призначених для цього трубах — газопроводах. Якщо газопровід з якихось причин не прокладено, використовують газові балони. Вони містять зріджений газ, тобто газ під дуже сильним тиском.

Проте газ легко займається й має високу вибухонебезпечність. У разі витоку він утворює суміш із повітрям. Така суміш вибухає від будь-якої іскри. Природний газ сам по собі отруйний. При цьому він не має запаху. Щоб наявність газу в повітрі можна було легко виявити, до нього додають одоранти — спеціальні речовини з різким неприємним запахом.

Унаслідок повного згоряння природного та зрідженого газу утворюється вуглекислий газ. Якщо його концентрація в повітрі велика, то людина може задихнутися. Якщо газ горить у погано провітрюваному приміщенні, він не повністю згоряє. У результаті виділяється отруйний чадний газ, що викликає ядуху та тяжке отруєння.

Якщо вміст газу в повітрі збільшується до 7 %, то від будь-якої іскри може статися вибух. А якщо вміст газу в повітрі буде і далі зростати (до 10 %, наприклад у результаті вибуху газопроводу), то суміш газу та повітря може спалахнути і спричинити пожежу.

Зріджений газ небезпечний так само, як і природний. Нагріваючись, газові балони стають вибухонебезпечними. Удар по газовому балону або його падіння можуть призвести до вибуху.

Для того щоб використання газу в побуті було безпечним, достатньо дотримуватися кількох правил.

1.    Будь-який газовий прилад має бути обладнаний витяжкою й розташований у добре провітрюваному приміщенні, якомога далі від легкозаймистих матеріалів і предметів.

2.    Можна користуватися тільки повністю справними газовими приладами.

3.    Перед тим як скористатися газовим приладом, треба переконатися, що в приміщенні немає запаху газу.

4.    Запалюючи газ, потрібно спочатку піднести сірник до пальника, а потім повернути газовий регулятор.

5.    Під час вимикання газу треба вимкнути спочатку регулятор на плиті, а потім — кран на газовій трубі.

Є відповідні правила безпеки під час роботи з газовими балонами.

1.    Балон із газом має зберігатися вертикально, якщо в нього є спеціальна підставка, і горизонтально, якщо такої підставки немає.

2.    Газовий балон має перебувати на відстані не менше ніж один метр від опалювальних батарей або обігрівачів і не менше ніж п’ять метрів від джерел відкритого вогню.

3.    Газові балони необхідно оберігати від ударів і падінь.

Якщо в приміщенні з’явився різкий неприємний запах — запах одоранту — або від газового приладу чути шипіння, то сталося витікання газу. У цьому випадку треба дзвонити по телефону 104. Пам’ятайте, що пошук місця витікання газу за допомогою запаленого сірника спричиняє вибух!

Правила безпеки при користуванні пічним опаленням

Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення призводить до виникнення пожеж у побуті в зимову пору року.

При користуванні печами забороняється розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами; залишати печі, у яких горить вогонь, без нагляду. Діти не повинні самостійно розпалювати печі та наглядати за ними. Меблі, шафи та інше обладнання треба розташовувати на відстані не менше ніж 0,7 м від грубки. Небезпечно проводити розпалювання печей дровами, довжина яких перевищує розміри топки, або сушити та зберігати на нагрівальній поверхні опалювальних печей горючі предмети. Для обігріву треба використовувати виключно справні опалювальні печі. Категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар — це може призвести до отруєння чадним газом!

Забороняється виносити та викидати гаряче вугілля ближче ніж на 15 метрів від будівель, бо це може призвести до пожежі.

Опорні точки. Порушення правил поводження з приладами, обладнанням або домашніми тваринами може призвести до небезпечної ситуації. треба дотримуватися правил безпеки при користуванні засобами побутової хімії, газовими приладами та пічним опаленням.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Чому оселя може стати небезпечною?

2.    Що важливо передусім зробити в разі витікання газу?

3.    Чому в разі витікання газу не можна користуватись електроприладами?

ііі рівень

4.    Які речовини, що використовуються в побуті, можуть спричинити опіки?

5.    У яких випадках може виділятися отруйний чадний газ, що спричиняє ядуху та тяжке отруєння?

6.    Які правила безпечного користування газовими приладами ви знаєте?

V рівень

7.    Що слід робити, щоб не потрапити в небезпечну ситуацію у себе вдома, користуючись електричними приладами та обладнанням?

8.    Проілюструйте конкретним прикладом, як треба правильно використовувати хімічні речовини в побуті.

Вправа № 4

Оцінювання ризиків щоденного життя

Мета: навчитися оцінювати ризики щоденного життя при користуванні засобами побутової хімії, газовими приладами та пічним опаленням.

Хід роботи

1.    Модель ситуації: ви поставили на одязі плями і вирішили позбутися їх, поки мама не побачила. Ви пішли у ванну кімнату, взяли пральний порошок і відбілювач. Оцініть ризики, з якими ви можете зіткнутися в такій ситуації.

2.    Модель ситуації: ви зібралися розігріти на плиті залишений для вас мамою обід. Коли ви підійшли до газової плити, то почули тихе шипіння. Оцініть ризики, з якими ви можете зіткнутися в такій ситуації.

3.    Модель ситуації: ви розтоплювали піч, але дрова виявилися сирими, тому вам спало на думку розтопити піч, використовуючи бензин. Оцініть ризики, з якими ви можете зіткнутися в такій ситуації.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:22, Переглядів: 29724