Народна Освіта » Основи здоров'я » Формування здорового способу життя. Переваги здорового способу життя

НАРОДНА ОСВІТА

Формування здорового способу життя. Переваги здорового способу життя

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Андрій протягом року робив зранку зарядку, грав із друзями у футбол, дотримувався режиму дня. Микола, навпаки, пізно лягав спати, зранку завжди поспішав, тому не встигав робити зарядку, віддавав перевагу комп'ютерним іграм і ніколи не планував свій час. Як ви вважаєте, хто з них практично не хворіє і добре навчається, а хто хворіє, пропускає заняття і має дуже скромні успіхи в навчанні? Чому?

Як формується здоровий спосіб життя

Здоровий спосіб життя не дається нам від народження. Він формується поступово протягом життя. Спочатку з’являються корисні для здоров’я звички, а потім і потреба бути здоровим.

Здоровий спосіб життя — це дотримання, звичне виконання певних правил, які забезпечують людині гармонійний розвиток, високу працездатність, душевну рівновагу, здоров’я.

По-перше, важливо налаштуватися на здоровий спосіб життя, захотіти бути здоровим фізично, розвиненим інтелектуально і духовно. По-друге, необхідно дотримуватися правил гігієни: не забувати про чистоту, розумно чергувати роботу і відпочинок, загартовуватися для зміцнення здоров’я, використовуючи сонце, повітря, воду. По-третє, важливо раціонально харчуватися, поважати й любити фізичну культуру.

Поясніть вислів стародавнього філософа Сократа: «Якщо ви достатньо розумний, то слід подбати про своє здоров’я, оскільки здоров’я — це не все, але без здоров’я — все ніщо».

■ Сократ (бл. 469 р. до н. е. — 399 р. до н. е.)

Здоровий спосіб життя ви можете перейняти у своїх батьків. Якщо вони ведуть активний спосіб життя, ходять у походи, їздять на велосипеді, катаються на лижах, то, можливо, й ви будете робити те ж саме разом з ними.

 

Здоровий спосіб життя ґрунтується не лише на дотриманні гігієни тіла й культури харчування, ай на культурі спілкування, моральності, умінні справедливо оцінити свої вчинки та вчинки однолітків, умінні прогнозувати результати своєї власної діяльності. Ці всі дії дозволяють сформувати доброзичливі стосунки з людьми, природою і, нарешті, із самим собою.

Здоровий спосіб життя — це результат величезної кількості правильних виборів, які ми зробили протягом місяців і років.

Коли ми обираємо ту чи іншу поведінку, треба замислитися про своє здоров’я та про своє місце в людському суспільстві. Важливо знати, що потім, коли ми здобудемо професію й будемо влаштовуватися на роботу, наше здоров’я, характер, товариськість будуть оцінюватися так само, як і професійні знання, а можливо, ще й вище.

Правила здорового способу життя ґрунтуються на таких принципах:

•    забезпечити раціональне харчування;

•    підтримувати оптимальний руховий режим;

•    займатися загартовуванням організму;

•    дотримуватися правил особистої гігієни;

•    підтримувати позитивний емоційний стан;

•    займатися своїм інтелектуальним розвитком;

•    займатися своїм моральним і духовним розвитком;

•    формувати в себе вольові якості;

•    уникати шкідливих звичок.

Якщо людина поділяє ці принципи і дотримується їх у повсякденному житті, це означає, що вона формує свій здоровий спосіб життя.

Переваги здорового способу життя

Здоровий спосіб життя має багато переваг. Слідкуючи за різними сторонами свого здоров’я, людина тим самим забезпечує високу якість свого життя. Вона може радіти життю у всіх його проявах.

Фізичне здоров’я дає можливість подорожувати, підкорювати гірські вершини, плавати на байдарках по річках, ходити в походи, стрибати з парашутом. Адже це так важливо — відчувати своє здорове, сильне тіло, готове до активної фізичної роботи.

Соціальне здоров’я дає людині можливість бути корисною для суспільства, затребуваною, мати професію, яка приносить радість. Затребуваний професіонал отримує гідну зарплату і є економічно самостійною й незалежною людиною. Це велика радість — відчувати себе потрібним людям, знати, що ваша робота робить світ кращим і ви можете робити те, чого інші робити не можуть, бо це саме ваша справа, саме ваша відповідальність.

 

Психічне і духовне здоров’я теж має велике значення. Коли людина вміє керувати своїми емоціями, адекватно проявляє свої почуття, є цілісною особистістю, визначилася зі своїми життєвими цінностями — це не лише показники її здоров’я. Це значить, що вона здатна вирішувати життєві проблеми, протистояти труднощам, знаходити вихід зі складної ситуації.

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Для давньогрецького філософа і математика Піфагора здоров'я учня було так само важливим, як і його знання. Як ви вважаєте, чому?

Опорні точки. Здоровий спосіб життя не є вродженою рисою. Він формується поступово впродовж життя. Здоровий спосіб життя — це дотримання, звичне виконання певних правил, що забезпечують гармонійний розвиток людини, високу працездатність, духовну рівновагу, здоров'я. Здоровим є той, хто дотримується свого рішення бути здоровим.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Які правила здорового способу життя ви знаєте?

2.    Яке значення для здоров'я мають правила здорового способу життя?

ііі рівень

3.    Хто несе відповідальність за ваше здоров'я? Чому?

4.    Які принципи здорового способу життя ви знаєте?

V рівень

5.    Наведіть аргументи на користь здорового способу життя.

6.    Доведіть, що спосіб життя впливає на здоров'я.

Вправа № 1

«Створення соціальної реклами про здоровий спосіб життя»

Мета: навчитися створювати різні форми соціальної реклами про здоровий спосіб життя.

Хід роботи

1.    Визначте, який вид реклами ви хочете використовувати (плакат, білборд, сценарій зйомки рекламного відеоролика, вірш, лозунги тощо).

2.    Визначте, який бік здорового способу життя ви хочете рекламувати (той, що поліпшує фізичне здоров’я, або соціальне здоров’я, або психічне і духовне здоров’я).

3.    Підготуйте матеріал, який свідчить про те, що такий спосіб життя є корисним для здоров’я.

4.    Підготуйте: плакат або опис білборда, якщо ви обрали плакат або білборд, сценарій зйомки рекламного відеоролика, якщо ви обрали відеоролик, напишіть вірш, якщо обрали саме його, або текст лозунгів.

5.    Презентуйте вашу рекламу в класі.

6.    Порівняйте свою рекламу з тією, яку підготували ваші однокласники.

7.    Зробіть висновки.

Цікаве відео «Чотири правила здорового способу життя» ви можете подивитися на сайті.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:17, Переглядів: 10286