Народна Освіта » Основи здоров'я » Фізичні якості людини. Вплив фізичної активності на здоров'я

НАРОДНА ОСВІТА

Фізичні якості людини. Вплив фізичної активності на здоров'я

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

• про фізичні якості людини;

• про види спорту, які розвивають фізичні якості людини;

• про вплив фізичної активності на здоров’я.

Які чинники впливають на фізичний розвиток і здоров'я підлітків? Що допоможе поліпшити фізичну форму?

Фізичний розвиток і фізичні якості людини. Фізичний розвиток — це динамічні зміни н організмі людини, зумовлені спадковими чинниками та певними умовами навколишнього середовища. Оцінити фізичний розвиток (пригадайте вивчіте, в 7 класі) можна за параметрами росту, маси тіла, пропорціями розвитку окремих частин тіла, станом постави, опорно-рухового апарату, а також ступенем розвитку функціональних здібностей організму — життєвою ємністю легень, м'язовою силою кистей рук. Для вашого оптимального фізичною та нервово-психічного розвитку важливі соціальні контакти нарівні родини, колективу,товариства, раціональне харчування, дотримання правил Пгієни, організація оптимальною режиму, правильна поведінка.

Як ои розумієте такі поняття, як «фізичні якості», «рухові якості», «фізичні можливості», -фізична підготовленість», «хороша фізична форма»?

Фізичні нкості — це сукупність властивостей організму людини, що забезпечують можливість здійснювати активну рухову діяльність. Якщо ці можливості розвивати, то вони підвищуються. Розвиток фізичних якостей — це процес цілеспрямованого впливу фізичними вправами на комплекс природних властивостей організму, що забезпечують активну рухову діяльність.

До основних фізичних якостей людини належать: • сила: • швидкість; • витривалість; • спритність; • гнучкіст ь (ма.і. 20).

Сила— нездатність людини переборювати зовнішній опір або протидіяти йому завдяки м'язовим напруженням.

Найсприятливішими періодами розвитку сили в хлопців і юнаків увижається вік від 13—14 до 17-18 років, а в дівчат — від 11-12 до 15—16 років. Засобами розвитку сили є фізичні вправи з підвищеним обтяженням або опором: вправи з вагою зовнішніх предметів — штанги з набором дисків різної ваги, розбірні гантелі, гирі, набивні м'ячі тощо.

Швидкість — це здатність людини виконувати рухові дії й рухи за мінімальний час. Коли ви уважно спостерігали за спортсменами на старті, то помічали, що вони неоднаково реагують, наприклад, на постріл стартовою пістолета (легка атлетика або плавання), під час спортивної іри на об’єкт, що рухається (м'яч, шайба), припинення нападаючої або захисної дії в єдиноборстві.

Найсприятливішими періодами для розвитку швидкісних здібностей як у хлопчиків, так і дівчаток увижається вік від 7 до 11 років, дещо в меншому темпі зростання різних показників швидкості продовжується з 11 до 14-15 років. Заняття різними видами спорту позитивно впливають на розвиток швидкісних здібностей.

Витривалість — нездатність протистояти фізичному стомленню в процесі м’язової діяльності. її забезпечує здорове серце. Кращі вправи для серця — це ті, під час яких організм споживає багато кисню. Ходьба, біг, їзда на велосипеді, плавання або аеробіка підвищують витривалість організму. Витри ваш сть є важливою руховою якістю в кожному виді спорту. Основними

компонентами загальної витривалості є фізіологічні можливості організму (у кожної людини вони індивідуальні).

Спритність — це здатність, опановувати складні рухи, швидко навчатися й перебудовувати рухову діяльність відповідно до обстановки. Важливою передумовою для розвитку спритності е «запас рухів». Виховання спритності включає різні види стрибків, рухові При, які вимагають уміння швидко переходити від одних дій до інших. Одним із показників спритності є точність орієнтації в просторі. Ця здатність посилюється у віці 5—6 років, у 7-10 років досягає найбільшого прояву, а далі стабілізується, досягаючи в 15-16-річно-му віці показників дорослих.

Гнучкість — це здатність людини виконувати рухи з максимальною амплітудою. Достатня гнучкість суглобово-зв'язкового апарату дає змогу порівняно легко виконувати різні рухи, що є свідченням певного рівня фізичної підготовленості. Залежно від ступеня розвитку гнучкості, людина може прийняти потрібне положення тіла в просторі, утри му вати йот певний час, виконувати рухи з необхідною амплітудою. Зниження здатності вільно й природно приймати будь-яку необхідну позу, розтягнення м'язових і сполучних тканин — одна з ознак погіршення фізичного стану організму людини.

Гнучкість розвивають за допомогою вправ на розтягування м'язів. За основу вправ для розвитку гнучкості взято різноманітні рухи: згинання-роз-

гинання, нахили, повороти, махи, обертальні й кругові рухи. Не обов'язково бути гімнастом, щоб розвинути гнучкість тіла. Тут допоможуть бадмінтон, танці та лижний спорт (депиїльпіше про фізичні егірини н додатку 4).

Розвиток фізичних якостей залежить від сформоваиості систем організму.

Прочитайте поради лікарів та обгрунтуйте їх. Чому саме в такий віковий період потрібно розвивати фізичні якості?

Гнучкість краще починати розвивати в 5-7 років, спритність — у 10-12, бігом і спортивними іграми потрібно займатися в 6-11 років, а гімнастикою — у 5-6 років. Найкращий вік для заняття силовими вправами — 15-16 років. Виконувати фізичні вправи треба обережно, поступово нарощуючи навантаження.

Про вилив фізично! активності на здоров’я. Уся рухова діяльність людини визначається будовою й властивостями її тіла Властивості людського тіла виливають на різноманітність рухів, які проявляються в поміщеннях тіл а людини в просторі й у часі. Хто з вас не мріяв бути сміливим, сильним і спритним? Приємно відчувати силу своїх м’язів, легкі рухи тіла. Ви вже знаєте, що досягти цього можна, якщо нести здоровий спосіб життя, регулярно виконувати фізичні вправи, загартовуватися. Лікарі стверджують, що 20 хв вправ, які треба виконувати хоча б 3 рази на тиждень, цілком достатньо для підтримки фізичної форми. Тим, хто знаходиться в хорошій ([юрмі, але ніколи не займався спортом, теж потрібно докладати певних зусиль. Робота вдома, у саду, ходьба По сходах, ніші прогулянки відіграють важливу роль для підтримання хорошої ({юрми. Пам’ятайте, що |юзвиток фізичних якостей важливий для нормальної робити всіх функціональних систем організму. Регулярне виконання комплексу нескладних вправ дасть змогу нам підтримувати й удосконалювати ці якості протягом усього життя.

Спростуйте або доеедіть правильність думок: -Щоб досягти успіхів у футболі, достатньо бути тільки спритним»; «Успіх у заняттях гімнастикою залежить насамперед від розвитку гнучкості»; -Для того щоб перемагати у важкій атлетиці, головна фізична якість цо — сила».

Об'єднайтесь у групи за фізичними якостями людини (-сила», -швидкість», «витривалість», «спритність», -гнучкість») та обговоріть, які види спорту е найкращими для розвитку кожної з них.

Про види спорту, які розвивають фізичні якості людини. Щоб розвивати м'язову силу, потрібно регулярно виконувати певний комплекс вправ. Це можуть бути вправи з обтяженням (гирі, гантелі), опором предметів (еспандери, амортизатори, інші тренажери). Крім тот, можна використовувати перешкоди, які створює зовнішнє середовище: біг угору, по піску, снігу, воді.

Також для розвитку сили м’язів застосовують вправи з подоланням опору власного тіла: підтягування на руках, віджимання, вправи на канаті, стрибки тощо. Ьодібілдинг, гирьовий спорт, важка атлетика, стронгмен, армрислінг, паверліфтинг — силові види спорту.

Розвиток гнучкості забезпечуй: людині більшу амплітуду рухів. При цьому важливо пам'ятати, що м’язи мають властивість розтягуватися після багаторазового виконання вправи. Вправи, спрямовані на розвиток цієї якості, засновані на виконанні таких рухів: ягинань-розгинань, нахилів, поворотів, обертань, махів, містків, шпагатів. Виконувати ці вправи можна як самостійно, так і відвідуючи секції гімнастики, акробатики, йоги, пілатесу.

Для розвитку швидкості потрібно виконувати вправи, які вимагають енергійних рухових реакцій, високої швидкості й частоти виконання рухів. Крім того, розвитку швидкості сприяють спортивні н рухливі ігри — футбол, волейбол, хокей, теніс, гандбол тощо.

Спритність — це одна з найскладніших фізичних якостей. Для її розвитку можна виконувати різні гімнастичні й акробатичні вправи, спортивні та рухливі ігри. ІЗона вимагає координації, точності рухів, швидкості реакцій. Заняття боксом, боротьбою, рукопашним боєм, дзю-до е сприятливими для її вдосконалення.

Витривалість допомагає: людині виконувати роботу тривалий час без зниження інтенсивності. Засобами для розвитку витривалості є; всі циклічні види спорту (біг, плавання, лижі, велосипед). При цьому розвивається як м’язова, серцево-судинна, так і серцево-дихальна витривалість.

Розвиток фізичних якостей створює основу рухової функції людини. Саме їх розвиток забезпечує людині можливість працювати, активно відпочивати, виконувати побутові рухи, жити повноцінним якісним життям. Недостатній розвиток фізичних якостей призводить до обмеження рухів людини, яке ми можемо спостерігати в осіб старшого віку. Заняття фізичною культурою та спортом дають можливість розвивати фізичні якості людини й підтримувати їх на належному рівні тривалий період життя, сприяючи підтриманню довголіття. Разом із цим прояв кожної фізичної якості пов’язаний із певними фізіологічними особливостями функціонування організму, без знання й урахування яких їх розвиток буде неефективним.

1. Що таке фізичний розвиток і фізичні якості людини?

2. Назвіть відомі вам види спорту, які розвивають такі фізичні якості людини, як сила й витривалість.

3. Як впливає фізична активність на здоров’я людини?

Обговоріть із батьками та близькими людьми матеріали додатка 5.

Разом із батьками та близькими людьми визначте свій фізичний розвиток за допомогою вміщених у додатку індексів. Обговоріть, заняття яким із видів спорту вам найбільше подобається та підходить за станом здоров'я.

Пригадайте з курсу історії, літератури, біології і географії, як харчувалися люди в різні епохи існування людської цивілізації.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:07, Переглядів: 7831