Народна Освіта » Хімія » Склад, і номенклатура основ. Фізичні властивості основ

НАРОДНА ОСВІТА

Склад, і номенклатура основ. Фізичні властивості основ

Вивчення параграфа допоможе вам:

називати основи за сучасною науковою українською номенклатурою; складати хімічні формули основ;

характеризувати фізичні властивості основ;

дізнатися про запобіжні заходи під час роботи з лугами.

СКЛАД ОСНОВ. Основи, як і оксиди, належать до складних неорганічних речовин. Малюнок 43 знайомить вас із представниками цього класу неорганічних сполук.

З’ясуємо, з яких частин складається формула будь-якої основи, скориставпійсь таким переліком формул:

Поділимо наведені формули рискою на дві частини так, щоб у першу потрапив символ металічного елемента, а в другу — гідроксильна група ОН. Напишемо над символом металічного елемента його валентність:

 

Як бачимо, в усіх формулах є група атомів ОН, вона має назву гідрокси льна група. У першій формулі її записано без дужок, а в решті формул узято в дужки, за якими стоять індекси.

 

Поняття валентності застосовують не лише до одиничних атомів, а й до деяких груп атомів. Має свою валентність і гідроксильна група ОН. Вона одновалентна.

Поміркуйте й виведіть залежність між валентністю металічного елемента та індексом гідроксильної групи OH у хімічних формулах основ.

 

Тепер можемо сформулювати означення основ:

Основа — це складна речовина, формульна одиниця якої складається з атома металічного елемента й однієї чи кількох гідроксильних групі ОН.

Залежність між валентністю металічного елемента та кількістю гідроксильних групі дозволяє записати формулу основ у загальному вигляді:

 

Слід зазначити, що основи — речовини не молекулярної будови, а йон-ної, тому' їхні формули відображають співвідношення катіонів металічного елемента Me11+ та аніонів гідроксильної груши 0Н“ у речовині.

HOMEH K ЛАТ УРА ОСНОВ. За сучасною номенклатурою, назва основ складається з двох слів: назви металічного елемента та слова «гідроксид», — ужитих у називному відмінку, наприклад: KOH — калій гідроксид.

Якщо металічний елемент має змінну валентність, її вказуноть у' круглих дужках після назви металічного елемента без інтервалу: Cr(OH)2 — хром(П) гідроксид. Обидва слова пишуться з малої літери, за винятком початку речення.

У деяких основ збереглися також історичні назви: KOH — їдке калі, NaOH — їдкий натр.

СКЛАДАННЯ ФОРМУЛ ОСНОВ. Розглянемо на прикладах, як скласти формулу' основи та як визначити валентність металічного елемента за формулою основи.

Скласти формулу' магній гідроксиду.

Розв’язання

Користуючись визначенням основ, записуємо першим символ металічного елемента Магнію, а після нього — гідроксильну' групу' ОН:

MgOH

Магній має постійну' валентність II. Тож і гідроксильних груш у формулі цієї основи буде дві.

Відповідь: формула магній гідроксиду' — Mg(OH)2.

Визначити валентність Купруму у формулах основ CuOH і Cu(OH)2.

Розв’язання

Як ви з’ясували, у формулі основи валентність металічного елемента збігається з кількістю гідроксильних груп. Перша формула містить одну гідроксильну групу, друга — дві. Тож у першій формулі Купрум одновалентний, у другій — двоватентний.

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ОСНОВ. Основи — тверді кристалічні речовини, переважно білого кольору, хоча трапляються й інших кольорів. Зокрема, купрум(ІІ) гідроксид — блакитний, ферум(ІІІ) гідроксид — коричневий.

За здатністю розчинятися у воді основи, як і солі, бувають розчинні, малорозчинні та нерозчинні. Переважають нерозчинні. Серед добре розчинних — натрій гідроксид NaOH, катій гідроксид КОН. їх розчини милкі на дотик. Розчинні у воді основи дістати назву лугів.

Основи, що добре розчиняються у воді,— тугоплавкі речовини. Основи, які у воді не розчиняються, під час нагрівання не плавляться, а розкладаються з утворенням основного оксиду і води.

ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ З ЛУГАМИ. Тверді луги та їх розчини роз’їдають тканину, папір, спричинюють опіки шкіри, очей, що дуже небезпечно. Тому поводитися з ними треба обережно: гранули лугу (пригадайте, що це тверді речовини) в жодному разі не брати руками; не розливати розчини; стежити, щоб розчин не потрапляв на відкриті ділянки шкіри вашого тіла, в очі, на одяг, парту, книжки чи зошити. І тут у пригоді стануть захисний одяг (хачат, фартух) та захисні окуляри. Посуд із розчином лугу слід тримати закритим, щоб луг не реагував з вуглекислим газом, завжди наявним у повітрі.

Якщо ви ненароком розлили розчин лугу, відразу нейтрачізуйте його оцтом. Ділянку шкіри, на яку потрапив луг, швидко змийте великою кількістю води. Якщо лут потрапив в очі, негайно промийте їх великою кількістю води, а потім розчином борної чи лимонної кислоти.

КЛАСИФІКАЦІЇ ОСНОВ. Одна з класифікацій основ здійснена за такою фізичною характеристикою, як здатність розчинятися у воді — основи поділяються на розчинні, або луги, та нерозчинні.

З таблиці розчинності кислот, основ і солей завжди можна дізнатися, до якої групи за здатністю розчинятися у воді належить та чи інша основа. Ще одна класифікація основ пов’язана із числом гідроксильних груп

Поміркуйте та самостійно доберіть приклади основ для цієї класифікації.

 

у хімічній формулі. Основи з однією гідроксильною групою в хімічній формулі дістали назву однокислотних, з двома і більше — багатокислотних.

До основ належать складні речовини немолекулярної будови, хімічна формула яких складається з одного атома металічного елемента й однієї або кількох гідроксильних груп.

 

Число гідроксильних груп у хімічній формулі основи дорівнює валентності металічного елемента, тому в загальному вигляді основи мають формулу

Сучасна назва основ складається з назви металічного елемента з додаванням до неї слова «гідроксид». Якщо металічний елемент проявляє змінну валентність, то після його назви в дужках без відступу зазначається його валентність.

За звичайних умов основи перебувають у твердому стані, частина з них добре розчиняється у воді.

Луги — розчинні у воді основи.

Дайте означення основ.

Схарактеризуйте фізичні властивості основ.

Яку валентність має гідроксильна група ОН?

Які заходи безпеки під час роботи з лугами вам відомі? Назвіть відомі вам класифікації основ, наведіть приклади. У наведеному переліку формул зазначте формули основ:

 

Визначте валентність металічних елементів за формулами основ:

 

Запишіть формули основ за їх назвами: літій гідроксид, магній гідроксид, хром(ІІ) гідроксид.

Виберіть зайву формулу в переліках:

Аргументуйте свій вибір.

 

З курсу природознавства ви знаєте про ета-нову (оцтову) кислоту, в 7-му класі згадувалися сульфатна кислота H2SO4 і хлоридна кислота HCL Лимонна кислота міститься в плодах лимонів і надає їм кислого смаку.

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Ярошенко

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 23-10-2016, 02:24, Переглядів: 3586