Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 20. Вітчизняні, міжнародні та європейські розміри одягу і взуття

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Вітчизняні, міжнародні та європейські розміри одягу і взуття

1. Пригадай, які дані належать до антропометричних даних людини.

2. Що потрібно враховувати, купуючи одяг? Взуття? Поясни свої міркування.

3. Яких вимог, на твою думку, потрібно дотримуватися, користуючись щоденним одягом та взуттям?

Сучасна торгівля відбувається на ринках, в універмагах, у бутиках, інших закладах торгівлі. Дуже популярні також інтернет-магазини. У них реалізується величезна кількість вітчизняних та імпортних товарів.

До кожного товару прикріплено ярлик. Це документ товару, у якому зазначено вартість товару, назву матеріалу, з якого його виготовлено, тощо. Потрібно вміти правильно прочитати та розшифрувати такі дані. Особливо це важливо, коли купуєш одяг і взуття. Ти вже, напевно, помітив, що етикетки одягу та взуття, вироблених у різних країнах, мають різні позначення, наприклад розмір взуття, костюма, рукавиць, панчіх, джинсів тощо.

Перед придбанням навіть наймоднішого і найкрасивішого одягу чи взуття потрібно замислитись, чи буде змога із задоволенням проходйти в них цілий день, чи не тиснутимуть вони, чи зручні будуть у користуванні тощо. Отже, для цього потрібно знати, як правильно визначати розміри.

Розмір - це величина, що характеризує певні антропометричні дані людини. Для одягу - це зріст людини, обхват талії, грудей, для взуття -довжина ступні або устілки взуття тощо. Розглянемо, як правильно визначати розміри. Для початку розберемося з маркуванням.

Українські розміри дитячого одягу позначають цифрами.

Європейські виробники використовують також цифрове маркування, а для дорослих - і буквене. Найменший розмір при буквеному маркуванні позначають символом XS, найбільший - XL. Що більша кількість букв X на маркуванні, то більший розмір.

Розміри дитячого та підліткового одягу визначаються за умови, що відомо зріст певної людини. Так, наприклад, при зрості 125 см одяг відповідає 31-32-му розміру українського дитячого одягу, 4-му європейського і, відповідно, 2-му - американського (табл. 6). Проте, як і в усіх інших випадках, верхній одяг і взуття перед покупкою слід приміряти. Вибираючи куртки та пуховики, потрібно округляти європейські розміри в бік зростання, щоб не було дискомфорту під час використання одягу (слід зважати на той факт, що вони одягаються на светр або сорочку).

Таблиця 6. Таблиця міжнародної відповідності розмірів дитячого

та підліткового одягу

Зріст дитини

Український

розмір

Європейський

розмір

Американський

розмір

125

30/32

4

2

135

32/34

6

5

150

36/38

8

S

155

38/40

10

M

160

40/42

12

L

165

42

14

XL

Для визначення розміру взуття потрібно обвести контури обох ступень ніг олівцем, виміряти довжину кожної з них від кінчика пальця, що найбільше виступає, до п’яти (мал. 184).

Вимірювати ступні ніг краще вдень, а не ввечері, коли ноги вже втомлені й дещо збільшені від навантаження. Слід ураховувати той факт, що, вимірявши обидві ступні, можна отримати різні результати. У цьому немає нічого дивного - така фізіологія людини. Просто після вимірювання знайдіть середнє арифметичне обох вимірів, округливши дані в бік зростання до 5 мм, зважаючи, що під взуття будете одягати шкарпетки.

У таблиці 7 наведено співвідношення розмірів підліткового взуття.

Таблиця 7. Таблиця співвідношення розмірів підліткового взуття

(8—12 років)

Довжина, см

20

20,5

21,5

22

23

24

Український розмір

31

32

33

34

35

36

Європейський розмір

32

33

34

35

36

37

Американський розмір

1

2

3

4

5

6

Г

Таким чином, 20 см довжини стопи - це 31-й розмір українського взуття, 32-й розмір європейського і, відповідно, - 1-й розмір американського.

Параметр ширини ступні останнім часом не використовують, оскільки взуття виготовляють з еластичних матеріалів, отже, воно із часом розтягується і набуває форми ноги.

Перед придбанням взуття його слід спочатку приміряти. Чоботи потрібно купувати на розмір більші, враховуючи, що під них одягають теплі шкарпетки. Сандалії купуй чітко за розміром. Шльопанці без задника можна купити на розмір менші - під час ходьби п’ята буде рухатись уперед, унаслідок чого розмір взуття ніби дещо збільшиться. Правильно вибране взуття сприяє активному способу життя, запобігає появі мозолів і втомі ніг під час ходьби. Розміри, більші за ті, що подані в таблицях дитячих розмірів, належать до розмірів для дорослих і визначаються за іншими таблицями.

Для визначення розміру джинсів найчастіше використовують європейську систему маркування зі значеннями W та L, де W означає обхват талії, а L - довжину штанини по внутрішньому шву штанів, тобто від верхньої точки, у якій сходяться шви між ногами, до нижнього краю штанини. Як правило, виробники джинсів зазначають розміри в дюймах (1 дюйм дорівнює 2,54 см).

Для вибору правильного розміру достатньо знати власний розмір одягу і зріст. Наприклад, у тебе стандартна фігура і твій розмір 44 при зрості

164 см. Від 44 відніми 16 (це число завжди залишається незмінним і вираховується з будь-якого розміру). 44 - 16 = 28. Значить, перше значення маркування ми визначили - тобі потрібні джинси W28. Залишилося визначити друге значення. Для того щоб визначити, на яку довжину розраховані джинси, слід запам’ятати таке співвідношення: 30 (друга цифра на ярличку) відповідає зросту 164 см; 31 - зросту 170 см; 32 - зросту 176 см. Отже, тобі слід купувати джинси W28 х L30 (мал. 185).

Потрібно також знати, що товар, який купує споживач, сертифікова-ний, тобто гарантує безпеку його використання й дозволяє встановити відповідність його якості обов’язковим вимогам міжнародних та державних стандартів, норм і правил. Реалізація та використання товарів (продукції), що підлягають обов’язковій сертифікації, без наявності сертифікатів відповідності забороняється.

Обов’язкова сертифікація в Україні проводиться виключно в державній системі сертифікації. Вона включає перевірку та випробування продукції для визначення її характеристик, а також подальший державний технічний нагляд за сертифікованою продукцією.

Державним стандартом України встановлено такі зображення знака відповідності:

- для продукції, яка відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів та вимогам, що передбачені чинними законодавчими актами України, за якими встановлено обов’язкову сертифікацію (мал. 186, а);

- для продукції, яка сертифікована з ініціативи виробника (добровільна сертифікація) (мал. 186, б).

Виробники, що розміщують продукцію на внутрішньому ринку Європейського Союзу, також мають свій знак відповідності. Він дає споживачу зрозуміти, що продукція відповідає європейським стандартам і є безпечною і що виробник несе за неї відповідальність (мал. 186, в). Це гарантія відповідності продукції вимогам безпеки та екологічної чистоти, що діють на території Євросоюзу.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12 Визначення власних розмірів одягу та взуття

Обладнання та матеріали: мірна стрічка, висотомір (за наявності в навчальному закладі), два аркуші креслярського паперу або два розгорнутих аркуші з учнівського зошита, олівець, лінійка.

Варіант 1. Визначення власного розміру одягу Порядок виконання роботи

1. Виміряй у шкільній медичній амбулаторії свій зріст (або виконай заміри мірною стрічкою з допомогою товариша на уроці).

2. Використовуючи таблицю співвідношення розмірів дитячого одягу, визнач розмір власного одягу.

3. Дані запиши в робочий зошит.

Варіант 2. Визначення власного розміру взуття

Порядок виконання роботи

1. Підготуй два аркуші паперу та олівець.

2. Розмісти почергово на аркушах паперу праву та ліву ступні та обведи їх контури олівцем.

3. Виміряй довжину кожної ступні від кінчика пальця, що найбільше виступає, до п’яти.

4. Знайди середнє арифметичне значення цих двох вимірів.

5. Використовуючи таблицю співвідношення розмірів дитячого взуття, визнач розмір власного взуття.

6. Дані запиши в робочий зошит.

Знак відповідності, марка, ярлик, бутик, розмір.

Антропометрія - один з методів дослідження, що полягає у вимірюванні частин людського тіла.

Бутик - невеликий магазин, де продаються модний фірмовий одяг та аксесуари.

Гардероб - шафа для одягу.

Марка - знак, клеймо на товарах, виробах із зазначенням місця їх виготовлення, якості тощо.

Маркування - проставляння марки, клейма товару, виробу.

Ярлик - наклейка на товарі або предметі із зазначенням його назви, кількості, місця чи країни виготовлення, номера або інших відомостей.

1. Як правильно визначити для себе найбільш доцільний розмір одягу? Взуття?

2. Звідки дізнаються про особливості догляду за одягом?

3. Обґрунтуй, яких санітарно-гігієнічних вимог слід дотримуватися під час примірювання одягу; взуття; білизни.

Тестові завдання

1. Про які дані можна дізнатися в результаті антропометричних вимірювань?

А про розміри власного одягу Б про розміри власного взуття

В про розміри частин людського тіла Г про всі перелічені дані

Д правильної відповіді немає

2. Які антропометричні дані потрібно мати, щоб визначити розмір джинсів?

А зріст людини Б обхват талії

В обхват грудей Г усі перелічені дані

Д правильної відповіді немає

3. На якому малюнку показано прийом вимірювання розмірів ступні для визначення розміру взуття?

4. На якому зображенні показано знак відповідності української продукції, яка сертифікована з ініціативи виробника?

5. Як називається невеликий магазин, де продають модний фірмовий одяг та аксесуари?

А гардероб Б ярлик В бутик Г універмаг

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:21, Переглядів: 4218