Народна Освіта » Мистецтво » Урівноважена гармонія архітектури класицизму

НАРОДНА ОСВІТА

Урівноважена гармонія архітектури класицизму

У часи, коли майже вся Європа була охоплена піднесеним, динамічним і пишним мистецтвом бароко, у Франції розквітає новий стиль - класицизм, однією з найважливіших рис якого була опора на традиції Високого Відродження і звернення до античного мистецтва як до найвищого зразка.

Французи в той час надавали великого значення зведенню Східного фасаду Лувра - головної королівської резиденції, а тому запросили найтала-новитіших зодчих і оголосили конкурс на кращий архітектурний проект. У цьому конкурсі брав участь і відомий майстер бароко Лоренцо Берніні, який запропонував проект з вигнутими фасадами, оздобленими великою кількістю декоративних елементів. Проте французи вирішили, що така споруда буде надто пишною, і надали перевагу більш строгому і класичному проекту свого співвітчизника Клода Перро. Сьогодні Лувр - не тільки пам’ятка архітектури, а й музей, що не має рівних за кількістю, різноманітністю та художньою цінністю мистецьких шедеврів.

 

Знайдіть у будівлі знайомі вам архітектурні елементи й назвіть їх. Поміркуйте і визначте характерні ознаки стилю.

 

Головними законами архітектурної композиції стали строгість прямих ліній і геометрична правильність планів; чіткий і спокійний ритм; урівноваженість, логічність планування, вивіреність пропорцій - загальна гармонія частин і цілого; поєднання гладкої стіни з ордером і стриманим декором; використання елементів античної архітектури: портиків, колонад, статуй і рельєфів на площинах стін. Основними засобами гармонізації форми стали ритмічні поєднання різних за величиною й насиченістю мас. Панувала симетрія - її математичній логіці підпорядковувався кожен елемент.

Пригадайте, де й коли було зведено перші тріумфальні арки, яке їхнє головне призначення.

Видатним шедевром архітектури, що поєднав бароко і класицизм у єдиний урочистий стиль, став палацово-парковий ансамбль у Версалі - грандіозній резиденції французьких королів. Король Франції Людовик XIV, якого називали «король-сонце», задумав створити в цьому живописному місці справжнє чудо світу. У реалізації грандіозного задуму брали участь видатні зодчі - Луї Лево, Жюль Ардуен-Мансар і декоратор садів та парків Андре Ленотр. На місці диких лісів з’явився величезний парк із численними алеями, скульптурами, каналами, альтанками й фонтанами та розкішним палацом. Палацові зали були прикрашені рельєфами і скульптурними ансамблями, що надавало їм особливої урочистості й пишності.

 

 

Справжньою прикрасою Великого палацу є Дзеркальна галерея завдовжки 73 м. З одного боку цієї парадної зали розміщено 17 високих вікон, а з протилежного - величезні дзеркала, у яких відбиваються небо, озера, фонтани й скульптури парку.

Завдяки чому зодчі створили ілюзію безмежного, наповненого переливами світла простору в Дзеркальній галереї?

 

Не менш прекрасною і важливою частиною ансамблю є парк, який спроектував Андре Ленотр. Він складається з великої кількості терас, що знижуються в міру віддалення від палацу. Клумби, газони, оранжерея, басейни, фонтани, а також численні скульптури на античні сюжети є продовженням палацової архітектури.

 

 

Довідка

Версальський парк є яскравим зразком регулярного парку - парку, що має геометрично правильне планування, зазвичай з вираженою симетричністю композиції. Він характеризується прямими алеями, які є осями симетрії, а також квітниками, партерами й басейнами правильної форми, стрижкою дерев і чагарників з наданням насадженням різноманітних геометричних форм. За задумом Адре Ленотра, усі алеї Версальського парку було прокладено за геометрично правильною схемою, басейни - правильної геометричної форми, а кожна паркова алея закінчувалася водоймою. У кінці королівської алеї розміщено фонтан Аполлона і канал.

На дозвіллі поцікавтеся найвідомішими парками світу. Дізнайтеся про їх особливості та поділіться результатами своїх досліджень з однокласниками.

ФАКТ

Французький король Людовик XIV дозволив перебудовувати горища міських споруд під житлові приміщення. Конструкцію таких приміщень, розташованих під високим дахом, розробив французький архітектор Франсуа Мансар (дід Жюля Ардуена-Мансара), у подальшому вона отримала назву мансарда.

Одним з яскравих зразків архітектури французького класицизму є собор Будинку інвалідів, зведений за проектом Жюля Ардуена-Мансара. Це - квадратна у плані споруда, зразок суворої витонченості й симетрії. Фасад собору прикрашений подвійною колонадою (у першому ярусі - доричного, у другому -колони коринфського ордеру), увінчаною монументальним фронтоном. На колонаду зверху поставлено блок, що в перетині повторює барабан, прикрашений на першому поверсі парними колонами, а на другому - великими вікнами, основним завданням яких є освітлення внутрішнього інтер’єру купола. Цю величну споруду вінчає купол, оздоблений позолоченим орнаментом, а над ним височіє граціозний купольний ліхтар зі шпилем. Висота собору сягає 107 м.

Схарактеризуйте екстер’єр та інтер’єр будівлі у стилі класицизму. Порівняйте їх зі спорудами інших стилів.


В Україні стиль класицизму яскраво виявився в архітектурі різних типів будівель. Художня мова цього стилю, на відміну, наприклад, від бароко, була універсальною. Її можна було використовувати, споруджуючи не тільки урочисті палаци, а й житло містян та громадські будівлі. Цивільні споруди зводилися з урахуванням їхнього призначення - це були будинки губернського правління, Дворянського зібрання, лікарні, пошти, банки, театри, торгові будівлі (гостині двори, ринки, ярмаркові комплекси, контрактові будинки тощо).

Дослідіть характерні ознаки класицизму в архітектурних спорудах України.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Створіть графічні начерки будівель вашої місцевості, у яких ви виявили ознаки стилю класицизм.

СЛОВНИК

Колонада - ряд або кілька паралельних рядів колон, що несуть спільне горизонтальне накриття.

Пропорції - в архітектурі - співвідношення між архітектурною спорудою загалом і її частинами, між окремими частинами та їхніми елементами.

Запитання для узагальнення

1.    Визначте ознаки стилю класицизму в архітектурі.

2.    Схарактеризуйте французький регулярний парк.

3.    Як виявився стиль класицизму в архітектурі на теренах нашої країни?

Робота з додатковими джерелами інформації

Дізнайтеся про стиль ампір у мистецтві. Зробіть добірку творів мистецтва в цьому стилі, схарактеризуйте один з них.

 

Це матеріал з підручника Мистецтво 8 клас О. В. Гайдамака

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-10-2016, 21:33, Переглядів: 6307