Народна Освіта » Історія України » Підручник Історія України 8 клас В. С. Власов (нова програма) читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА


Підручник Історія України 8 клас В. С. Власов (нова програма) читати онлайн

Підручник з Історії України за 8 клас В. С. Власов

 Рік видання: 2016

 Видавництво: "Генеза"

 Автори: В. С. Власов


Скачати Підручник

8_klas_istorija_ukrajini_vlasov_ukr_2016.pdf [17,98 Mb] (cкачиваний: 91)

 

Читати Онлайн
Підручник Історія України 8 клас В. С. Власов


«Ченець став на коліна й побожно схилив голову. Трохи зосереджено помовчав, ніби прислухаючись, чи запанувала врешті в келії тиша. Щоправда, для стороннього вуха тут завжди було тихо. Та й сам він, ледве світлішав край неба, не міг нарікати на шум.

Помолившись, Михайло запалив свічу. “Минувшино, я завинив перед тобою. Допоможи, великий Боже, терпляче спокутувати свої провини”. Перехрестився й узяв перо. “Чому кожній людині читання історій дуже корисне? - звертався він до свого майбутнього читача. - Бо коли б не описано й світу не подано, разом би з тілом безвісти все сходило б у землю, і люди, як у темряві будучи, не відали б, що за минулих віків діялося"».

Потому почалася копітка й довготривала робота: ченець Густинського монастиря, що біля Прилук на Чернігівщині, Михайло Лосицький узявся переписувати великий літопис, писаний, як встановили дослідники, у 20-х роках 17 ст. Власне, зроблена Лосицьким 1670 р. копія й зберегла до нашого часу надзвичайно цінне історичне джерело - Густинський літопис. Його автор докладно описав події з історії княжих часів, а в прикінцевій частині подав невеличкі повісті про реалії тогочасного життя, розповіді про запорізьких козаків. Так, у літописі утверджується думка про спадкоємність епох -княжої та козацької. Саме з останньою випадає познайомитися цього навчального року й вам, шановні восьмикласники.

Козацька доба надзвичайно багата на події та героїв. Сподіваємося, вас захоплять карколомні, сповнені пригод і випробувань долі козацьких керманичів - гетьманів, кошових, полковників, а також тогочасних митців, служителів церкви - усіх, хто творив історію козацької України. Розповіді про них, побудовані на основі історичних джерел, переконують читача у яскравості цих особистостей. Віра в Бога, любов до рідної землі, закони козацького побратимства - ось що визначало їхні вчинки. Сподіваємось, історія козацької доби навчить і вас самовідданої любові до рідної землі - того магнетичного почуття, про яке так образно висловився Михайло Лосицький: «Природжено якусь жагу і любов до вітчизни своєї почувати кожному чоловікові; всякого вона до себе притягає, неначе магніт-камінь залізо».

Автор: admin от 30-08-2016, 22:18, Переглядів: 9046