Народна Освіта » Світова література » Література і культура

НАРОДНА ОСВІТА

Література і культура

Кожне покоління несе в собі досвід культурного освоєння світу попередніх поколінь, будує свою діяльність на встановлених принципах і, як результат засвоєння попередніх досягнень, рухається вперед, розвиваючи, оновлюючи й удосконалюючи навколишній світ.

Культура (від лат. culture «обробіток», «обробляти») — сукупність матеріальних та духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил всередині соціуму для його збереження та гармонізації.

Культура - скарбниця всього, створеного людьми. Складові частини культури - матеріальна і духовна.

Матеріальна культура включає все, що пов’язане з предметами і явищами матеріального світу, їх виробництвом і освоєнням. Духовна культура - це світ цінностей людства, втілених в архітектурних, літературних, художніх пам’ятках. Найвизначнішими структурними елементами духовної культури є мова, наука, мистецтво, релігія, етика.

Мистецтво, яке і представляє духовну сферу культури, впливає на внутрішній світ людини, на її розум, почуття та емоції. Мистецтво є формою вираження духовного життя особистості. Це однаковою мірою відноситься і до літератури як органічної частини мистецтва.

Література (від франц. [literature, висхідного до лат. Uttera - літера) в широкому сенсі є письмова форма мистецтва слова.

Як будь-яке мистецтво, література - пізнання і творчість, висловлює багатство і розмаїття людського життя в художніх образах.

Художні твори - найчутливіший барометр, який гнучко реагує на всі зміни в духовному, соціально-психологічному кліматі епохи в його єдності емоційно-чуттєвої, побутової, інтелектуальної, філософської сфери. Життя постає у творі літератури не у своїй безпосередній формі, а просвічене думкою письменника, насичене його почуттями і переживаннями. Читач немовби починає жити в цьому тексті, вступаючи в діалог з автором, героями інших епох. Входження в цей художній світ твору є цікавим і важливим для самопізнання людини.

Автор: admin от 27-08-2016, 22:26, Переглядів: 2345