Народна Освіта » Географія » § 51. Етнічна палітра світу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 51. Етнічна палітра світу

Пригадайте із попередніх курсів географії, в чому полягає основна відмінність між народами планети?

LTHЮСИ ('БІТУ. У результаті тривалого історичного розвитку людства на планеті формувався етнічний склад населення. Важливою умовою виникнення і функціонування етносу е географічне середовище. Воно визначає рівень розвитку етносу, його культуру, здатність продукувати й використовувати науково-технічні досягнення у природному середовищі. Отже, етнос це спільнота людей, що історично сформувалася на певній території і характеризується єдиною мовою, спільними особливостями культури та рисами самосвідомості і самовираження.

На планеті існують найрізноманітніші типи етносів: нації, народності, групи споріднених племен, окремі племена. Нація (від лат. natio — плем'я, народ) — конкретно-історична форма спільності людей, об’єднаних единою мовою і територією, сталими внутрішньо економічними зв’язками, певними рисами культури і характеру. Народність — історична форма спільності людей, що утворюється з племені і передує нації. Народність мас всі ознаки нації проте вони перебувають у зародковому стані.

Етнічний склад населення світу постійно змінюється у зв'язку з появою нових етносів. Відбуваються процеси консолідації (гуртування) та асиміляції (злиття) етносів, що призводять до втрати рідної мови, культури, тра дицій, національної самосвідомості тощо.

У сучасному світі існує близько 5 тис. народів, кожен з яких об’єднує від кількох десятків до сотень мільйонів осіб. Більш як 320 народів налічує η своєму складі понад 1 мли осіб, а сім народів понад 100 млн осіб. Зокрема, китайці — понад 1 млрд; хіндустанці, американці, бенгальці — більш як 200 млн кожний; бразильці, росіяни, японці — по 120 млн. В Європі живуть G2 народи, 43 з яких налічують понад 1 млн осіб.

Пригадайте, що вивчає наука етнографія. Яких вітчизняних на-уковців-етнографів ви знаєте? Яких внесок вони зробили в розвиток географічних наук?

 

Чн знаєте вн, що...

 

Поняття «китайська мова» є дещо узагальненим. Річ у тім, що китайці в побуті користуються вісьмома основними діалектами. Відмінності між ними такі, що жителі різних регіонів іноді не розуміють один одного. Тому й була сформована літера турна китайська мова «пугун хуа» (зрозуміла для всіх).

 

Мал. 178. Карта народів світу

 

НАШЮПШРВДШП МОВНІ Сім ї. Головними ознаками, за якими розрізняють етнічні спільноти, є мова і культура. У світі налічується більше 5 тис. різних мов, які об’єднуються в мовні сім'ї, групи (гілки) та підгрупи. Наприклад, кавказька сім’я включає картвельську групу (грузини) та адиго-абхазьку грутгу (абхази, кабардинці, черкеси та адигейці). Культуру і побут народів планети вивчає HayrKa етнографія.

Найбільшою є індоєвропейська мовна сім'я. Вона об’єднує близько 3 млрд осіб, що становить майже половину населення Землі. До її складу належать такі мовні групи:

Картографічний навігатор

1. У яких частинах світу поширена індоєвропейські мови.

?. Зазначте, які мовні сім'ї представлені в Євразії та Африці. 3. Народи якої мовної сім’ї переважають в Австралії?

 

Пригадайте до якої мовної сім’ї, групи та підгрупи належить українська мова.

 

Чи знаете вн, шо...

 

Найбільш поширеними мовами світу є: китайська, англійська, хін-ді, іспанська, російська, арабська, бенгальська, португальська, індонезійська, японська, французька та німецька. Ними розмовляють дві третини всього населення світу. Кожною із цих мов розмовляють більш як 120 млн осіб, а китайською — майже мільярд людей.

 

За допомогою ресурсів Інтер-нет, дізнайтеся: які європейські мови є маловживаними; чи зустрічаються такі мови на території України; які заходи щодо збереження мов здійснюють у Європі. (Ключові слова для пошуку: маловживані глови, збереження мов).

 

слов ннська (росіяни, українці, білоруси, поляки, чехи, сло ваки, болгари, серби, словенці та ін.); германська (німці, англійці, американці, норвежці, голландці та ін.); романська (французи, італійці, іспанці, португальці та ін.). Китайсько-тибетська мовна сім'я є другою за чисельністю, її мовами (китайською, тибетською, бірманською) розмовляють більш 1 млрдосіб.

ОДНОНАЦІОНАЛЬНІТА БАГАТОНАЦІОНАЛЬНІ КРАПЦІ Країни світу, в яких живуть представники кількох народів, десятки і навіть сотні етносів, є багатонаціональними.

До них належать: Росія, СІІІА, Індонезія, Китай, Пакистан,

Іран та ін. У Швейцари, наприклад, мирно співіснують чотири народи: германо-швейцарці (швейцарські німці), фран-ко-швейцарці, італо-твейцарці та ретороманці.

Однонаціональними (мононаціональними) вважаються такі країни, як Алжир, Бангладеш, Болгарія, Данія, Греція,

Ірландія, Італія, Республіка Корея, Німеччина. Польща, Пор тугалія, Угорщина. Швеція, Японія. В них переважна частина населення є представниками одного народу. До однонаціональ-иих країн належить і Україна, адже близько 80% населення нашої держави — українці, які за кількісними показниками домінують майже в усіх регіонах.

Початок XXI ст. характеризувався міграційними процесами, що торкнулися й однонаціональних країн. До них поступово переселяються інші народи, які утворюють національні меншини. Наприклад, греки у Туреччині, албанці п Італії. українці в Італії, Польщі, Португалії.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Етнос — це спільнота людей, що історично сформувалася на певній території і характеризується єдиною мовою, спільними особливостями культури та рисами самосвідомості і самовираження.

2.    У світі налічується більш як 5 тис. різних мов. Вони згруповані в численні мовні сім'ї. Найбільшими з них є: індоєвропейська, китайсько-тибетська, семітсько-хамітська, нігеро-кордофанська.

3.    Країни світу поділяються на одно- та багатонаціональні.

4.    Україна належить до однонаціональних країн.

1.    Дайте визначення понять: “етнос», “народність», -нація».

2.    За яких умов формуються етноси?

3.    Поясніть, чому деякі народи світу поступово зникають.

4.    Охарактеризуйте основні мовні групи індоєвропейської мовної сім'ї.

5.    Визначте за картою {мал. 178) території проживання представників різних мовних сімей {на вибір). Дізнайтеся за допомогою додаткових джерел інформації, якими мовами вони розмовляють.

6.    Наведіть приклади одно- та багатонаціональних країн.

 

Доведіть, що Україна є однонаціо-нальною державою

 

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:06, Переглядів: 2194