Народна Освіта » Географія » § 10. Географічне положення України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Географічне положення України

І Іригадайте з курсу географи, який ви вивчали в / класі, що таке крайні точки та географічне положення території.

Яку інформацію можна дізнатися, охарактеризувавши географічне положення держави?

 

Характеристика географічного положення будь-якої держави включає в себе інформацію про фізико-географічні, економіко-географічні, нолітико-географічні її особливості. Україна належить до великих європейських країн і до середніх за світовими мірками. Наша держава має значну геото-рію сукупність території суходолу, акваторії (територіальних вод) та аероторії (повітряного простору).

ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Фізико-географічне положення України це інформація про розміри її території, крайні точки, географічні центри нашої держави та Єв їхній.

Українська територія більш видовжена із заходу на схід, аніж з півночі на південь. Вона відносно компактна. Ii південній частині, між Чоршім і Азовським морями, іюзміщеншї досить великий Кримський півострів. Островів мало, всі воші розташовані близько до берегової лінії. Най віддалей і ший український острів Зміїний, що в акваторії Чорного моря.

Україна має вигідне географічне положення, помірний м’який клімат, сприятливий для здоров’я людей. Лгроклі-матичні умови дають змогу вирощувати широкий сиектр сільськогосподарських культур. Цьому сприяє і високий ступінь розораності земель. Рівнинний рельєф позитивно впливає на іюзвиток промисловості її транспортної мережі.

Водними ресурсами Україна забезпечена не повною мірою, їх нестача особливо відчутна на півдні країни. Негативно впливає на розселення й економічшій розвиток територій такі природні явища, як заболоченість на Поліссі, солончаки в Криму, маловоддя в Причорномор'ї. До того додалися екологічні піюблеми, пов’язані передусім з аварією на Чорнобильській АЕС.

 

Україна і світ

 

Площа території України становить 603,7 тис. км2. За цим показником Україна є найбільшою серед тих країн, чия територія повністю лежить у Європі, і є другою за вели чиною на європейському континенті, якщо враховувати Росію. За площею серед усіх країн світу Україна посідає 46 місце. З повним списком країн світу, впорядкованим за площею території. ви можете ознайомитися на сайті Вікіпедії (ключові слова для пошуку: «Список країн за площею»).

 

Чи зяасте вн, що

 

найбільшим островом, що належить Україні, є Джарилгач — острів у Каркінітській затоці Чорного моря, поблизу Херсонської області. Довжина острова — близько 40 км. ширина — не перевищує 3,6 км. Він утворений із піщаних порід. На території острова мешкають рідкісні для природи України тварини, зокрема муфлони, тому його територія є природоохоронним об’єктом. За дивовижну природу і м’який клімат Джарилгач називають українськими Канарами.

 


 

ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Цей різновид характеристики передбачає аналіз положення України щодо країн-сусідів, її транспортних особливостей, 'цінників економічної доцільності та політичних пріоритетів. Таким чином, економіко-географічне положення України визначає її розташування щодо інших держав на основі економічних та соціально-культурних зв'язків.

Україна розташована в центральній частині Європи, на північ від Чорного й Азовського морів. На суходолі межує з сімома державами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. А морськими сусідами України є: Росія, Румунія, Болгарія, Туреччина, Грузія. Загальна довжина українських кордонів с,тановить 7569 км.

Україна лежить на перехресті важливих транспортних шляхів, які мають міждержавне та континентальне значення. Через територію нашої держави здійснюється найбільший у світі транзит природного газу й готується до введення в експлуатацію транссвроазійська магістраль «Лісабон Пекін*. Крім цього, Україною проходять важливі меридіональ-

Поміркуйте, яке значення для України має використання цієї магістралі?

 

 

1.    Покажіть держави, з якими Україна межує на суходолі.

2.    Зазначте країни, які є нашими морськими сусідами.

3.    Поміркуйте, яке значення для нашої країни мають зв’язки із тими країнами, що є морськими сусідами, але не мають з нами суходільних кордонів (наприклад, Болгарія),

4.    Які транспортні зв'язки має Україна з державами, з якими не межує або від яких розташована на невеликій відстані (наприклад, Чехія)?

Мал. 36. Україна на карті

Європи

 

ні зв’язки (ті, що тягнуться по меридіану у напрямку з півночі на південь) із Північної Cbjxhih у країни Близького Сходу.

Вихід України до Чорного та Азовського морів дас змогу підтримувати тісні зв’язки з морськими сусідами, а через протоки Босфор та Длрдане лли Україна має вихід у Спродаємноморськиа басейн та Світовий океан. Певну роль у зв'язках України відіграють водні артерії. Так, через Дунай забезпечуються зв’язки з країнами Центральної Свропи, л Дніпром — з Білоруссю.

До несприятливих ознак економіко-географічного положення України належить значна закритість Чорноморсько-Азовського морського басейну, що ускладнює доступ до основних морських шляхів. Тому, наприклад, морське положення Франції вигідніше, ніж України. Серед недоліків наявність поблизу наших кордонів осередків політичної нестабільності (Придністров'я, Кавказ) та нестабільних регіонів у межах своєї країни (Крим, Донбас).

Географія на щодень

 

Переваги

економіко-географічного положення України:

Сприятливе розташування у Центрально-Східній Європі;

Вигідне транспортне положення на перехресті шляхів;

Вихід до морів та зручні порти: Одеса, іллічівськ, Херсон.

 

За стабільної політичної ситуації Україна мас всі умови для поступального розвитку як країна, що має вигідне економіко географічне положення та переваги транспортних можливостей.

1 Пригадайте, що таке геополітика.

 

ІІОЛІТИКО-П-ОГРЛФІ'Ші: ПО.’ЮЖІЛІИИ. Кожна неза ложна країна зацікавлена у розширені свого геополітичиого простору. Політико-географічне положення країни — це її положення щодо інших країн у розрізі загальнополітичних, економічних і військово-стратегічних інтересів. Геополітич-не положення України в цілому сириятливе, проте має й свої недоліки.

Інтереси нашої держави на світовій арені простежуються на трьох рівнях: макро-, мезо- та мікро-. Макрополітичні інтереси стосуються ролі України на європейському просторі та її відносин із СІЛА, Росією, Китаєм. Мезополітичні (інтереси середнього рівня) визначають наші відносини з державами Чорноморського та Центральноєвропейського регіонів. Мікрорівень української геополітики — це базовий рівень, на якому ґрунтуються добросусідські відносини з країнами-сусідами.

Першорядний економічний інтерес для України становлять європейські країни. Наша держава зацікавлена у розширенні торговельних зв’яз ків, пових ринках збуту та в інвестиційних (фінансових) джерелах, чому сприятимуть добрі міжнародні відносини з цими державами.

Україна підтримує жваві економічні, фіпансові та культурні відносини з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Молдовою, Білоруссю. На Кавказі стратегічним партнером с Грузія. Наша держава зацікавлена п лісових ресурсах Фінляндії, бавовні та енергоресурсах Середньої Азії та Північної Африки. Важливим є перспективний розвиток відносин з багатими на при-іюдпі ресурси Казахстаном, Китаєм, країпами Близького Сходу.

Назвіть країни, з якими Україна межує на суходолі.

 

Чи знаєте ви, що...

 

Донедавна основним стратегічним партнером України була Російська Федерація, але па тлі останніх подій вітчизняної історії відносини з цією країною значно послабились. Проте Росія й досі с важливим постачальником на наш ринок та чєіиїз наші трубопроводи в Європу енергетичних ресурсів нафти й природного газу. Відновлення жвавих економічних зв'язків з РФ можливе лише за умови дотримання нею миролюбної і добросусідської політики, без зазіхань на українські землі. Для цього північна сусідка по винна вивести всі свої військові формування з нашої території.

Загальна протяжність українського кордону становить 6992,982 км. На сухопутну ділянку кордону припадає 5637,982 км. Довжина морської ділянки кордону 1355 км.

 

.!,і РЖ АВІННІ КОРДОН УКРАЇНИ Питання формування державного кордону вперше постало перед Україною в 1917-1920 рр. — в період Української Народної Республіки. Сучасні межі почали встановлюватися під час і після Другої світової війни. Нині актуальною, а іноді й болючою с щюблема уточнення кордону на місцевості (демаркація) з Росією та питання

Географія на щодень

 

Довжина державного кордону України з країнами-сусідами

Росія - 2295,04 км Молдова — 1222 км Білорусь — 975,2 км Румунія-613,8 км Польща — 542,39 км Угорщина — 136,7 км Словаччина — 97,852 км

 

розподілу акваторії Азовського моря. Певні питання щодо держкордону узгоджувалися також з іншими країнами-сусідами, зокрема з Румунією та Молдовою.

У європейській політиці питання непохитності кордонів є вельми важливим, що визначено Гельсінськими угодами (1975 р.). Згідно з цим Крим і Донбас, як і інші частини території України, с невід'ємними складовими нашої держави.

Як ви вже знаєте, Україна має суходільний кордон з сімома країнами. Найбільша його довжина з Росією. Більшість областей України мають вихід до державного кордону, лише шість є внутрішніми: Дніпропетровська, Ki -

ровоградська. Полтавська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська. Морські кордони обмежують територіальні води нашої держави. Вони віддалені від берега або островів, які належать Україні, на відстань 12 морських миль. Площа українських територіальних вод становить 35 тис. км-. Повітряний простір пал Україною (аероторія) перебуває також під суверенітетом нашої держави.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Україна розташована в центральній частині Європи, на північ від Чорного й Азовського морів. На суходолі межує з сімома країнами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою; морські сусіди України — Росія, Грузія, Туреччина, Болгарія, Румунія.

2.    Іеографічне положення України в цілому сприятливе як у фізико-географіч

ному, так і в економічному відношенні. Вона лежить на перехресті важливих транспортних шляхів з Європи в Азію та з Північної Європи і Балтії на Кавказ і Близький Схід.

3.    У стратегічному і політичному плані географічне положення України на сьогоднішній день є несприятливим через сусідство з Росією.

4.    Державний кордон — це лінія і вертикальна площина, яка визначає межі держави в надрах, на суходолі, водному та повітряному просторі.

5.    Територію держави поділяють на: аероторію повітряний простір, акваторію — сукупність територіальних вод та геоторно — сукупність території суходолу, акваторії та аероторії.

'1. Що означає проаналізувати географічне положення держави?

2. З якими країнами межує Україна? Накресліть схему, яка відображала б співвідношення морських і суходільних кордонів України.

5.    Охарактеризуйте фізико-географічне та економіко-географічне положення України.

6.    Окресліть сферу геополітичних інтересів нашої держави.

7.    Назвіть переваги й недоліки геополітичного положення України.

Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їхніх назв; визначення координат точок, протяжності території України в градусах і кілометрах

Для виконання цієї практичної роботи скористайтеся вміщеними в вашому навчальному атласі політичними картами Європи й України та контурними картами.

1.    І !означте на контурній карті України крайні точки нашої держави й укажіть їхні назви: північна — с. Грем'яч, південна — мис Сарич, західна — с. Соломонове, східна — с. Червона Зірка.

2.    Укажіть на контурній карті географічні центри України (48; 23 пн. ш. і ЗГ 10 сх. д.) та Європи (47° 57' пн. ш. і24° 11'сх. д.).

3.    На контурній карті Європи позначте кордони держав, з якими межує Україна, та підпишіть назви країн-сусідів.

4.    Визначте протяжність території України в градусах і кілометрах: група /: із заходу на схід, якщо по 49-й паралелі 1: дорівнює 73 км.

група 2: з півночі на південь, між координатами 52л 23’ гін. ш. — 44° 23’ пн. ш., якщо 1“ дорівнює 111,2 км.

Порівняльна оцінка географічного положення України з країнами світу {із запропонованими абодві-три на власний вибір)

1.    Здійсніть порівняльну оцінку географічного положення України та таких європейських країн:

група 1: Польща, Франція, Німеччина; група 2. Іспанія, Швеція, Італія

2.    Заповніть у зошиті за зразком табл. 6 та напишіть висновок про спільні й відмінні особливості географічного положення України та досліджуваних країн.

Таблиця 6

Географічне

положення

Україна

Польща/

Іспанія

Франція/

Швеція

Німеччина

/Італія

фізико-географічне

       

економіко-географічне

       

політико-географічне

       

 

Мої орієнтири:

називати адміністративно-територіальні одиниці України;

пояснювати особливості сучасного адміністративно-територіального устрою

України;

аналізувати особливості змін на політичній карті світу, зміни територіальних меж України з XX ст;

характеризувати проблеми і шляхи вдосконалення адміністративно-територіального устрою;

показувати на карті одиниці адміністративно-територіального устрою України; визначати за допомогою карти розташування адміністративно-територіальних одиниць України;

оцінювати значення знань про адміністраіивно-териюріальний устрій держави.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:03, Переглядів: 5474